300 κιλά σκουπιδιών απομακρύνθηκαν από την παραλία του Μύρτου (εικόνες)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής η δράση καθαρισμού του Μύρτου, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης με την υποστήριξη της COCA COLA με στόχο ένα περιβάλλον χωρίς σκουπίδια.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί οι 120 εθελοντές ξεκίνησαν την περισυλλογή πάσης φύσεων σκουπιδιών που υπήρχαν από άκρη σε άκρη της παραλίας, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Στην δραστηριότητα συμμετείχαν ενήλικες αλλά και αρκετά παιδιά , ενώ η πρωτοβουλία συνολικά ήταν αρκετά οργανωμένη.

Ενδεικτικά υπήρχε και γιατρός, ενώ στους συμμετέχοντες προσφέρθηκαν αναμνηστικά μπλουζάκια και καπέλα, αλλά και άφθονα αναψυκτικά.

Το παρών έδωσαν στελέχη της

  • Δηλώσεις του Φίλιππου Κυρκίτσου, Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

DSC 0045

Δύτες της Κεφαλονιάς βούτηξαν στο βυθό για να συλλέξουν βαριά αντικείμενα

DSC 0046

Εθελοντές από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου που συμμετείχαν στη δράση καθαρισμού

DSC 0050

DSC 0051

DSC 0052

DSC 0053

DSC 0058

Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Μιχάλης Γάκης, Αντιδήμαρχος Κεφαλλονιάς

DSC 0061

DSC 0062

DSC 0065

DSC 0067

Στους συμμετέχοντες προσφέρθηκαν άφθονα αναψυκτικά της γνωστής εταιρείας, αλλά και φαγητό.

Επιμέλεια : Χρήστος Λαμπράκης

  • Το Δελτίο Τύπου για τη δράση

Σε μια εμβληματική ενέργεια προχώρησε η Coca-Cola μαζί με την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης την Κυριακή 9 Ιουνίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Waste Future, διοργανώνοντας καθαρισμό στη διάσημη παραλία του Μύρτου της Κεφαλλονιάς.

Τοπικές αρχές, επαγγελματίες δύτες και περισσότεροι από 120 εθελοντές από την Αθήνα και την Κεφαλλονιά συμμετείχαν στη δράση καθαρισμού, μεταφέροντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα γύρω από την πρόληψη και τη διαχείριση των απορριμμάτων στις παραλίες, ενώ πάνω από 300 κιλά υλικών και αντικειμένων συλλέχθηκαν από τον βυθό και την παραλία.
Η δράση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Κεφαλλονιάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, είχε στόχο την έκθεση των πολιτών και των επισκεπτών του νησιού στις αρχές της ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στο ζήτημα των απορριμμάτων στις παραλίες, που επιβαρύνουν τόσο τη ρύπανση των θαλασσών, όσο και τoν τουρισμό, ο οποίος αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή!

Πιστή στο παγκόσμιο όραμά της για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα, η Coca-Cola στην Ελλάδα φιλοδοξεί να προσκαλέσει τους πολίτες να γίνουν κομμάτι των ενεργειών καθαρισμού, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που θα πραγματοποιηθούν και φέτος το καλοκαίρι σε επιλεγμένες παραλίες της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Waste Future, που υλοποιείται από την ίδια την εταιρεία και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για πρώτη φορά στη χώρα μας. Με δράσεις που βασίζονται στους πυλώνες της παρέμβασης, της εκπαίδευσης και της αλλαγής συμπεριφοράς, η πρωτοβουλία Zero Waste Future έχει στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών, προκειμένου να υιοθετήσουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης στην καθημερινότητά τους, ώστε τα απορρίμματα να αποκτούν μια δεύτερη ή και τρίτη ζωή.

Ευρέως γνωστή για τη φυσική της ομορφιά και την πλούσια πανίδα και χλωρίδα που διαθέτει, η παραλία του Μύρτου συνιστά σημείο αναφοράς τόσο για την τοπική κοινότητα, όσο και για τους επισκέπτες του νησιού, καθώς και ιδανικό προορισμό για την αποστολή καθαρισμού. Έτσι, περισσότεροι από 120 εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Coca-Cola, ενώ την πρωτοβουλία αγκάλιασαν και οι κάτοικοι του νησιού. Επαγγελματίες δύτες καθάρισαν τον βυθό, συλλέγοντας χρησιμοποιημένα ελαστικά, υπολείμματα από αλιευτικό εξοπλισμό, σκοινιά, σίδερα και πλαστικές συσκευασίες. Οι ποσότητες υλικών που συλλέχθηκαν ήταν τυπικές για καθαρές παραλίες και μικρές σε σχέση με το μέγεθος της παραλίας, ενώ η ποιότητα του βυθού κοντά στην ακτή ήταν πολύ καλή. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, πραγματοποιήθηκε επίσης διαχωρισμός των ανακτημένων υλικών σε δύο ρεύματα: στα ανακυκλώσιμα υλικά, που οδηγήθηκαν για ανακύκλωση στο ΚΔΑΥ Πάτρας, και τα μη ανακυκλώσιμα υλικά, που οδηγήθηκαν για τελική διάθεση στο ΧΥΤΑ της Κεφαλλονιάς.

Τη δράση υποστήριξαν επίσης οργανώσεις και εταιρίες όπως το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών Α.Ε., το Συλλογικό Σύστημα Ανακύκλωσης Α.Ε.Κ.Κ., η EcoElastica, η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η Combatt, το Pirate Divers Club, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και το δεύτερο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αργοστολίου.


Πηγή