Liofyllo : Από την δημιουργική ανακύκλωση στην καινοτομία με άρωμα γυναίκας

Μια δυναμικά ανερχόμενη startup από την Πάτρα, η Liofyllo, διακρίθηκε στους 22 φιναλίστ ανάμεσα σε 1000+ αιτήσεις στο ετήσιο Μεσογειακό πρόγραμμα (Rise for Change) για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που διοργανώνει ο Βιομηχανικός τομέας των Ηνωμένων Εθνών (U.N.I.D.O.) και το ίδρυμα Fondazione CRT.

Η επιχειρηματική ιδέα της Κοιν.Σ.Επ. Liofyllo (www.liofyllo.com), που γεννήθηκε πριν από λίγο καιρό στην Πάτρα, ‘εκμεταλλεύεται’ τα αναξιοποίητα φύλλα ελιάς, που απορρίπτονται κυρίως από τα ελαιοτριβεία, κατά την παραγωγή του ελαιολάδου και μέσω μιας ειδικής επεξεργασίας – διαδικασίας, για την οποία έχει κατατεθεί αίτηση απόκτησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας σε διεθνές πλέον επίπεδο, δημιουργεί ένα καινοτόμο, φιλικό προς το περιβάλλον υλικό. Μέχρι στιγμής έχει κατασκευάσει μια ποικιλία πάνελ, από φύλλα ελιάς (σε όλες τις μορφές τους) και βιοδιασπώμενες ή bio-based συγκολλητικές ουσίες.

Το μοναδικό αυτό πάνελ έχει δυνατότητες εφαρμογής σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων και για αυτό το λόγο ήδη συνεργάζεται με την Ms. Thimble, η οποία κατασκευάζει χειροποίητες οικολογικές τσάντες από φελλό, θέλοντας να αναδείξει μια εναλλακτική μορφή μόδας.

Επιπλέον, εναρμονιζόμενη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, κατασκευάζει διακοσμητικά, art design κομμάτια και άλλα προϊόντα υψηλής αισθητικής από τα φύλλα ελιάς σε κάθε μορφή τους, προσπαθώντας να αναδείξει την ελληνική και γενικότερα την μεσογειακή κουλτούρα και ως εκ τούτου κάλλιστα μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία premium & green gifts. Γι αυτό τον λόγο έχει ξεκινήσει τις Β2Β συνεργασίες με souvenir stores και ξενοδοχειακές μονάδες και στην περιοχή της Δυτικής Αχαιας.

Η ηγετική ομάδα της Liofyllo αποτελείται από πέντε γυναίκες με διαφορετικές ακαδημαϊκές σπουδές, επαγγελματική εμπειρία και χαρακτηριστικά. Η πολυεπίπεδη ομάδα της αλλά και τα ιδιαίτερα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν δίνει μια τεράστια ώθηση στην πράσινη, γυναικεία και κοινωνική επιχειρηματικότητα τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

Επιπρόσθετα, μέσω των δράσεων της, των συμμετοχών της σε εκδηλώσεις και προγραμμάτων προσπαθεί να αφυπνίσει την οικολογική συνείδηση και να ενδυναμώσει την γυναικεία & κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Χώρα μας.


Πηγή