Κέρκυρα: Με Εισαγγελική παρέμβαση επέστρεψε ο νεκροτόμος στα καθήκοντά του.

Υγεία Κέρκυρα: Με Εισαγγελική παρέμβαση επέστρεψε ο νεκροτόμος στα καθήκοντά του.

Προβλήματα προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες στη συνεργασία Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και Νοσοκομείου Κέρκυρας για τη διενέργεια νεκροψιών-νεκροτομών.

Ο νεκροτόμος, υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης που συνεργάζεται με τον ιατροδικαστή του Νοσοκομείου, βάσει πρωτοκόλλου συνεργασίας, αρνήθηκε να το κάνει, παρότι δέχτηκε διοικητικό «Εντέλλεσθε» να αναλάβει καθήκοντα στο Νοσοκομείο τη Δευτέρα, μετά από την αναρρωτική άδεια που είχε πάρει. Το αποτέλεσμα ήταν οι οικογένειες των θανόντων, να μην μπορούν να τους κηδέψουν, αφού έπρεπε να διενεργηθεί η νεκροψία.

Τελικά η λύση δόθηκε μέσω Εισαγγελέα, στην οποία αναγκάστηκε να προσφύγει η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κέρκυρας.
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Φοίβος Κακαβίτσας, σε ανάρτησή του, δήλωσε: «Ευτυχώς δόθηκε λύση, έστω και μ’ αυτό τον τρόπο μετά από δυο μέρες άγχους για όλους και πρώτιστα για τους συγγενείς των αποθανόντων.

Το νοσοκομείο εδώ και 3 χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης ιατροδικαστή στην ιατροδικαστική υπηρεσία Κέρκυρας (αρμοδιότητας Υπ. Δικαιοσύνης), έχει προσλάβει δικό του ιατροδικαστή. Πρόσφατα μάλιστα (προ 3 μηνών) για να μην υπάρξει κενό, επαναπροκήρυξε έγκαιρα τη θέση του ιατροδικαστή, πριν τη λήξη της θητείας της προηγούμενης ιατρού, η οποία καλύφθηκε προ μηνός, χωρίς να υπάρξει κενό ούτε μία μέρα στην κάλυψη των Κερκυραίων.

Είναι αυτονόητο βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπογράφηκε το 2017 (για τον ίδιο λόγο), ότι ο βοηθός του ιατροδικαστή (υπάλληλος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Κέρκυρας και όχι του νοσοκομείου), όφειλε να συνεργάζεται με τον ιατροδικαστή του νοσοκομείου. Το ίδιο άλλωστε τόνισε σε διοικητικό «Eντέλλεσθε» προς τον υπάλληλο και η προϊστάμενη αρχή του υπαλλήλου (ιατροδικαστική υπηρεσία Πάτρας), μετά από αίτημα του νοσοκομείου προ 15ημέρου.
Πολλές φορές όμως τα αυτονόητα γίνονται πολύπλοκα.
Από τη πλευρά του νοσοκομείου να τονίσουμε, ότι θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την εξυπηρέτηση των Κερκυραίων πολιτών σε συνεργασία με τις υπόλοιπες υπηρεσίες που εμπλέκονται στο θέμα».


Πηγή