Αδέλφια τα χωριά Ρουπάκι και Κοιλάνι Λεμεσού

Η Αγία Μαύρα ένωσε Ελλάδα και Κύπρο

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των διαδικασιών για την αδελφοποίηση του Ρουπακίου του Δήμου Πηνειού με το χωριό Κοιλάνι Λεμεσού Κύπρου, με την Αγία Μαύρα πολιούχο του Ρουπακίου να αποτελεί τον πυρήνα αυτής της εκδήλωσης αφού στο όμορφο και φιλόξενο Κοιλάνι φυλάσσονται τα Άγια Λείψανά της.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΤΚ Ρουπακίου κ. Αθανάσιος Σταυρόπουλος, ο ιερέας του χωριού π. Φώτιος Καρασκούτης και τα μέλη του Χορευτικού Συλλόγου επέστρεψαν από την Κύπρο όπου είχαν μεταβεί για να συναντηθούν για δεύτερη φορά με τον πρόεδρο της Κοινότητας και άλλους φορείς της κοινότητας Κοιλανίου Λεμεσού Κύπρου.

«Η φιλοξενία που μας επεφύλασσε ο Κοινοτάρχης κ. Απόστολος Γιάννακας ήταν ανεπανάληπτη. Προσευχηθήκαμε στην εκκλησία της Αγίας Μαύρας, ασπαστήκαμε την εικόνα της και τα άγια λείψανά της και προσευχηθήκαμε για όλο το χωριό μας. Γλεντήσαμε όλοι μαζί στην «Γιορτή του Γλυτζιστού». Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι και περιμένουμε με χαρά τους επόμενους μήνες να ανταποδώσουμε εδώ στο Ρουπάκι όταν έρθει η αποστολή από την Κύπρο»

Η Γιορτή της αδελφοποίησης

Στο υπέροχο χωριό του Κοιλανίου, πραγματοποιήθηκε και φέτος η «Γιορτή του Γλυτζιστού» η οποία αποτελεί μία από τις ομορφότερες εκδηλώσεις του καλοκαιριού, την οποία ο κόσμος αναμένει με ανυπομονησία. Η φετινή εκδήλωση φιλοξένησε και την εκδήλωση για την αδελφοποίηση του χωριού με το χωρίο Ρουπάκι. Ταξίδι μέσα στο χρόνο, απόλαυσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι με τραγούδια και χορούς και φυσικά με τις παραδοσιακές γεύσεις έχοντας πρώτο και καλύτερο το Γλυτζιστό, το παραδοσιακό παστελάκι , παλουζέ, αρκατένα, κούπες και άλλα πολλά παραδοσιακά εδέσματα.

Ο κοινοτάρχης του χωριού Απόστολος Γιάννακας, καλωσόρισε θερμά τον κόσμο που αγκάλιασε την 4η ετήσια «Γιορτή του Γλυτζιστού» και καλωσόρισε τους «αδελφούς από το Ρουπάκι Ηλείας».

Σύντομο χαιρετισμό στην όλη εκδήλωση απηύθυνε και η Πρόεδρος του Γυναικείου Πολιτιστικού Συλλόγου Κοιλανίου, Άντρη Σάββα, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων, πως η φετινή εκδήλωση φιλοξένησε την αδελφοποίηση του χωριού με το χωρίο Ρουπάκι του Νομού Ηλίας στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κα Σάββα, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου σε συνεργασία με τις αρχές του χωριού Ρουπάκι εργάστηκαν για μήνες πυρετωδώς για την αδελφοποίηση αυτή.Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη.

Η Αγία Μαύρα ενώνει

Η Πολιούχος του Ρουπακίου εορτάζεται με κάθε λαμπρότητα στις 3 Μαΐου, ενώ τμήμα των λειψάνων της βρίσκονται στον ομώνυμο περικαλλή ιερό ναό του χωριού.

Η Κάρα της Αγίας καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των ιερών λειψάνων της βρίσκονται στον ναό Κοιλανίου Λεμεσσού , ενώ αποτμήματα του λειψάνου βρίσκονται στην Μονή Κύκκου στην Κύπρο, στον ι.ν.Αγ. Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας, στην Ηλιούπολη Αττικής και στη Ζάκυνθο.

Στο Κοιλάνι, χωριό στη Λεμεσό, βρίσκεται κτισμένο το πανέμορφο εξωκλήσι, αφιερωμένο στην Αγία Μαύρα (Μαύρη) και τον Άγιο σύζυγό της, Τιμόθεο. Τεράστια πλατάνια ( ο πλάτανος της Αγίας Μαύρας είναι 1200 ετών, έχει ύψος 35 μέτρα και περιφέρεια βάσης 8 μέτρα), πάνω στις όχθες της κοίτης του ποταμού Κρυού «σκεπάζουν» το μικρό εκκλησάκι. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει καταπακτή που ανοίγοντας ο προσκυνητής θα δει νερό που κυλά και εξέρχεται ανατολικά του ναού , μέσα από μαρμάρινη βρύση. Την βρύση την ονόμασαν «Αγίασμα Αγίας Μαύρης» και θεωρείται θαυματουργό. (φωτογραφικό υλικό από εφημερίδα Λεμεσός)

Η μεγάλη στιγμή των υπογραφών από τους προέδρους των δύο Κοινοτήτων Απόστολο Γιάννακα και Θανάση Σταυρόπουλο

Ο π. Φώτιος, η κ. Άντρη Σάββα και οι δύο πρόεδροι των αδελφών χωριών

Θεσμός η «Γιορτή του Γλυτζιστού».

Κύπριες χορεύουν στην εκδήλωση


Πηγή