Αυγερινοπούλου με ΠΕΝΑ και Ο.Π. Αμαλιάδας Θα στηρίξουμε τον αγρότη, θα στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα

Συνάντηση με μέλη της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας και τον πρόεδρο Χρήστο Βαλιανάτο και μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), είχε η υποψήφια βουλευτής Δρ. Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, που ασχολείται ενεργά με τα αγροτικά ζητήματα του νομού.

Στην διάρκεια της συζήτησης για τα προβλήματα αλλά και τις προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα συμφωνήθηκε ότι είναι κοινές οι θέσεις για τα αγροτικά ζητήματα στο νομό.

Η κ. Αυγερινοπούλου που κατ’ επανάληψη έχει αποτελεσματικά υποστηρίξει τα αγροτικά ζητήματα στη Βουλή και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε αντιπροσωπείες αγροτών να μεταβούν για συναντήσεις τόσο στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης όσο και στον ΕΛΓΑ, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, παρέλαβε φάκελο με όλα τα αιτήματα των παραγωγών της περιοχής τον οποίο δεσμεύτηκε να μεταβιβάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και να αναλάβει δράση αμέσως μετά τις εκλογές για την ικανοποίηση των αιτημάτων.

«Βασικό μέλημά μας είναι η ενεργητική προστασία των αγροτών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και η αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ με στόχο να καταβάλλονται έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους αγρότες. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ χρονολογείται από τη δεκαετία του ’50, και παρά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στα σύγχρονα αιτήματα των αγροτών, άρα χρειάζεται δραστική τροποποίηση. Θα παρέμβουμε στον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε οι αγρότες μας να αποζημιώνονται πλέον έγκαιρο και δίκαια.» τόνισε η κ. Αυγερινοπούλου.

Θα στηρίξουμε τον αγρότη, θα στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα, θα μειώσουμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών. Για να μπορέσουμε να το πράξουμε χρειαζόμαστε ισχυρή εντολή στις 7 Ιουλίου.

Τι χρειάζονται οι αγρότες της Ηλείας

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται ο αγροτικός τομέας στην Ηλεία, με τους αγρότες να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαφανίζονται, την ίδια στιγμή που η εύφορη γη της Ηλείας έχει καταστεί «ανήμπορη» να σηκώσει το βαρύ όπως αποδεικνύεται φορτίο.

Η οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί σαν το κερασάκι στη τούρτα , σε ένα νομό που τα τελευταία χρόνια αναζητά, μάταια όπως αποδεικνύεται, να βρει το βηματισμό του και να αναδειχθεί πρωταγωνιστής και όχι επαίτης.

Η εύφορη γη της Ηλείας πληγώθηκε από τις φωτιές και τους σεισμούς και στην προσπάθειά της να ανασυνταχθεί, στην προσπάθεια των αγροτών να ξεφύγουν από τα δεινά, ήρθε η οικονομική κρίση και έδωσε τη χαριστική βολή.

Στα παραπάνω, προστίθενται και οι επιπλέον αστάθμητοι παράγοντες, που δεν είναι άλλοι από τις καιρικές συνθήκες. Η Ηλεία τα τελευταία χρόνια πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τους αγρότες να οδηγούνται στη πλήρη καταστροφή, αφού στην προσπάθειά τους να ορθοποδήσουν ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη μανία της φύσης.

Τρανό παράδειγμα, οι βροχοπτώσεις που έπληξαν στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού τις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας και Κορινθιακής σταφίδας και κηπευτικών, προκαλώντας πολλά προβλήματα στην παραγωγή.

Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Επενδύουμε στο πρωτογενή τομέα για έξοδο από την κρίση, ο οποίος χάνεται από το χάρτη. Το πλήγμα για το νομό Ηλείας είναι τεράστιο.

Εκπροσωπώντας τους αγρότες του νομού Ηλείας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κανένας αγρότης δεν έχει πει ότι δε θέλει να φορολογηθεί. Ζητάμε μια δίκαιη φορολόγηση στην οποία θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και δεν θα χρεωθούμε στο ελληνικό δημόσιο. Δεν ζητάμε τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, την ώρα που το 50% των αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκεται σε ρύθμιση αυτών και δεν θα μπορέσει κανείς να αποπληρώσει σε καμία περίπτωση το τριπλάσιο. Το κόστος παραγωγής κρίνεται ήδη δυσβάσταχτο και επιβάλλεται η μείωσή του. Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιεργητές εγκαταλείπουν συγκεκριμένες καλλιέργειες λόγω των ασύμφορων τιμών στο πετρέλαιο, στο νερό αλλά και τα φυτοφάρμακα, λιπάσματα και σπόρια.. οι νέες αυξήσεις είναι ανεπίτρεπτες. Εάν δεν εφαρμοσθούν μακροπρόθεσμα διαθρωτικά μέτρα, το καλύτερο φορολογικό σύστημα που υπάρχει παγκοσμίως να εφαρμόσουν, θα αποτύχει. Σε ένα δυο χρόνια θα ψάχνουν αγροτικό εισόδημα να φορολογήσουν αλλά δεν θα βρίσκουν, διότι οι αγρότες θα έχουν σταματήσει να καλλιεργούν.

Όταν λέμε διαθρωτικά μέτρα εννοούμε:

1. Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων.

Απαραίτητο να γίνει για όλα τα προϊόντα που καλλιεργεί ο νομός. Τι επιτυγχάνεται:

• Ποιότητα προϊόντων

• Ταυτότητα προϊόντων

• Ικανοποιητική προσφορά και ζήτηση

• Καλύτερη πληροφόρηση για την αγορά

• Καλύτερη τιμή παραγωγού

• Καλύτερη τιμή καταναλωτή

• Εξυγίανση του εμπορικού κυκλώματος

2. Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου

Το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου ιδρύθηκε όταν υπήρχαν στο νομό Ηλείας υψηλοί ρυθμοί Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα έχει εγκαταλειφθεί και η γεωργική παραγωγή είναι εγκαταλελειμμένη στη τύχη της. Πρέπει να λειτουργήσει και να υπάρχει έρευνα σε επιστημονική βάση με σκοπό την αναδιάρθρωση μέρους των καλλιεργειών και εκμετάλλευση των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στο νομό Ηλείας.

3. Ομάδες Παραγωγών

Πρέπει να γίνει εξυγίανση, να απαλλαγούν από τις αμαρτίες του παρελθόντος και να προσφέρουν στο κύκλωμα της εμπορίας. Να υπάρχει ένας μόνιμος νόμος πλαίσιο και όχι όταν αλλάζει ο κάθε υπουργός να αλλάζει και το νομοθετικό πλαίσιο, με συνέπεια να μην εφαρμόζεται κανένας νόμος ποτέ. Επίσης να δοθούν προς χρήση στις ομάδες παραγωγών που είναι ενήμερες στο Μητρώο τα περιουσιακά στοιχεία των υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικών Οργανώσεων. Επίσης διάλογο και συνεργασία με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών.

4. Χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

5. Φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα για τους παραγωγούς που θα ενθαρρύνουν την παραμονή και όχι απομάκρυνση από το επάγγελμα του αγρότη.

6. Λήψη μέτρων μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής.

7. Γενναία ρύθμιση των χρεών των παραγωγών και χαμηλότοκη χρηματοδότησή τους μέσα από νέο πιστωτικό ίδρυμα.

8. Αναδιάταξη και αναμόρφωση των διάσπαρτων δημοσίων γεωτεχνικών υπηρεσιών σε μια ευέλικτη ενιαία δομή.

9. Αυστηρός έλεγχος της αγοράς προϊόντων, ιδιαίτερα των εισαγόμενων.

10. Αυξημένα κονδύλια για τη δακοκτονία.

11. Αναπροσαρμογή του κανονισμού ΕΛ.ΓΑ. προσαρμοσμένος στις σημερινές καιρικές συνθήκες. Επίσης, όπως προβλέπεται ημερομηνία μέχρι πότε θα πληρώσουν τις εισφορές οι αγρότες να προβλέπεται και μέχρι πότε θα αποζημιωθούν από τις ζημιές που έχουν υποστεί. Επίσης να υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού εισφορών με δικαιούμενά αποζημίωσης.

12. Κατάργηση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

13. Εσπεριδοειδή

Αναδιάρθρωση-εγκατάσταση ποικιλιών με τα απαραίτητα εμπορικά-καταναλωτικά χαρακτηριστικά σε ζώνες του Ν. Ηλείας.

Ανάγκη αντιπαγετικής προστασίας (εγκατάσταση ανεμομικτών).

14. Πατάτα

– Κίνητρα στους Παραγωγούς μέσω των σχεδίων βελτίωσης να εγκαταστήσουν ψυκτικούς θαλάμους για την αποθήκευση του προϊόντος

– Εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας (παρατήρηση του φαινομένου τριπλάσιας διαφοράς τιμής από παραγωγό σε καταναλωτή)

– Διασφάλιση από πατάτες εξωτερικού με ποιοτικούς ελέγχους

– Τυποποίηση-Συσκευασία-Ταυτότητα

– Δημιουργία Ομάδας Παραγωγών

15. ΚΑΡΠΟΥΖΙ

  • Εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας
  • Μητρώο Εξαγωγέων-Εμπόρων
  • Δραστηριοποίηση των Ομάδων Παραγωγών
  • Τυποποίηση –Συσκευασία –Ταυτότητα

16. ΤΟΕΒ

Αναδιοργάνωση Ο.Ε.Β. του Νομού με εκσυγχρονισμό νομοθεσίας και δικτύου και αναβάθμιση του προσωπικού με προοπτική την καλύτερη διαχείριση του αρδευτικού νερού και τη μείωση του κόστους χρήσης.

17. Ενεργοποίηση ΟΣΔΕ

Μετά την ένταξη στο Κανονικό Καθεστώς και την επιβάρυνση των παραγωγών με το λογιστικό κόστος οι Αγρότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε άλλα οικονομικά βάρη. Η πλειοψηφία των Αγροτών έχουν μικρό κλήρο και συνήθως δηλώνουν τα ίδια αγροτεμάχια. Σε αυτούς τους παραγωγούς να δίνεται η δυνατότητα να κάνουν ενεργοποίηση των δικαιωμάτων χωρίς κανένα κόστος. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να ταχυδρομεί τις αιτήσεις των παραγωγών και όσοι δεν έχουν καμία μεταβολή να τις υπογράφουν και να την επιστρέφουν στον Οργανισμό.

18. Αναδιάρθρωση Κορινθιακής Σταφίδας

Προτεραιότητα της αγροτικής πολιτικής πρέπει να αποτελεί και η καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας, η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και κατ’επέκταση των Σταφιδοκαλλιεργητών, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος. Το γεγονός, ότι η Ελλάδα έχει το μονοπώλιο σχεδόν της Κορινθιακής Σταφίδας καθιστά απαραίτητη και αναγκαία την στήριξη του Ελληνικού Κράτους για τη συνέχιση και διατήρηση της καλλιέργειας.

Από την καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας παράγεται ένα προϊόν εξαγώγιμο κατά 95%, το οποίο καλλιεργείται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές, χωρίς τη δυνατότητα εναλλακτικής καλλιέργειας. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν με υψηλό όμως κόστος παραγωγής λόγω των εργατικών εξαιτίας της περιορισμένης εκμηχάνισης της καλλιέργειας. Η ετήσια παραγωγή του είναι διαρκώς μειούμενη και αυτό οφείλεται στο ότι ο αμπελώνας της Κορινθιακής Σταφίδας γηράσκει, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγικότητας του, χωρίς να έχουν οι παραγωγοί την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε ανασύσταση. Για την προστασία και στήριξη της καλλιέργειας θεωρούμε αναγκαίο και επιτακτικό την εφαρμογή του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση (αντίστοιχο των αμπελώνων οινοποίησης).

Στόχοι του προγράμματος θα πρέπει να αποτελούν η ποιοτική αναβάθμιση του αμπελουργικού δυναμικού της Κορινθιακής Σταφίδας, η εγκατάσταση γονότυπων με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων Κορινθιακής Σταφίδας εισαγωγή σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών για τη διαφύλαξη της προστασίας του περιβάλλοντος. Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι τα μονοπωλιακό εκείνο προϊόν που θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την Ελληνική Αγροτική Οικονομία, όπως υπήρξε σε προγενέστερους χρόνους, αν λάβει την στήριξη του Ελληνικού Κράτους. Με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά της αξίζει να γίνει προσπάθεια για τη διάσωση της και την τοποθέτηση της στη θέση που της ανήκει για την υποβοήθηση της Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Η πεποίθηση είναι ότι έχει ακόμα πολλά να προσφέρει και της το οφείλουμε.

19. Κτηνοτροφία

– Έλεγχοι τόσο στο αιγοπρόβειο γάλα όσο και εντός των τυροκομείων για την προστασία της Φέτας ως ΠΟΠ.

– Διαχωρισμός του ΕΛΓΑ σε γεωργικό και κτηνοτροφικό

– Μείωση του κόστους παραγωγής με ιδιαίτερη βαρύτητα στο κόστος του πετρελαίου.

– Ένταξη όλων των αιτούντων κτηνοτρόφων στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας.

– Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων

– Επίσης ισχύσουν πάλι τα κριτήριά επιλογής για την εξισωτική αποζημίωση

20. Δημόσια κτήματα

Άμεσα πρέπει να μοιραστούν στους πραγματικούς αγρότες οι οποίοι καλλιεργώντας αυτές τις εκτάσεις θα προσφέρουν και στην Εθνική Οικονομία. Προτεραιότητα οι νέοι Αγρότες

21. Διεκδίκηση αυξημένων πόρων για αγρότες κτηνοτρόφους από την νέα Κοινή Αγροτική πολιτική

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    1 Ιουλίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία