Δυτική Ελλάδα : Ικανοποιητική η απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ

Παρουσία και του νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ (ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020») εξετάζοντας την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Η συνεδρίαση έγινε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, στην Πάτρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΕ, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, δημάρχων της Δυτικής Ελλάδος και κοινωνικών εταίρων (εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και παραγωγικών φορέων).
«Αξιοποιούμε τους πόρους του προγράμματος και βλέπουμε ήδη θετικές αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες. Προχωρήσαμε σε καινοτόμες πρωτοβουλίες που έδωσαν άλλο στίγμα στο πρόγραμμα» ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Απόστολος Κατσιφάρας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υλοποίηση των δράσεων που εντάχθηκαν και υλοποιούνται στις βιώσιμες αστικές αναπτύξεις μεγάλων πόλεων (Πατρέων και Αγρινίου).

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην προετοιμασία για την τροφοδότηση της Δυτικής Ελλάδας με φυσικό αέριο και τις δομές πρόνοιας που στηρίχτηκαν από το ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

«Ικανοποιητικό» χαρακτήρισε το ρυθμό υλοποίησης του ΠΕΠ ο Γιώργος Λογοθέτης, προϊστάμενος Συντονισμού Εφαρμογής Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι χρόνοι είναι ιδιαίτερα πιεστικοί και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ωρίμανση έργων ώστε να αυξηθούν οι ρυθμοί απορρόφησης.

Η προϊστάμενη της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του ΠΕΠ Αλκηστη Σταθοπούλου ανέφερε ότι η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 585,2 εκατ. ευρώ καθώς υπάρχει υπερδέσμευση στο 115,3% της συνολικής χρηματοδότησης.

Το ύψος των προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων ανέρχεται μάλιστα στα 671,6 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό υπερδέσμευσης 132,3%. Οπως είπε η κ. Σταθοπούλου έχουν ενταχθεί ήδη 365 έργα και δράσεις, στο 83,8% της συνολικής χρηματοδότησης.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών εστίασαν σε τομείς και επεσήμαναν ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα στον άξονα υποδομών και μεταφορών. Η κ. Σταθοπούλου εξήγησε ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σχετίζονται με απαλλοτριώσεις και καθυστερήσεις στην υπογραφή των συμβάσεων.

Ο περιφερειάρχης, που αποχωρεί από την Επιτροπή Παρακολούθησης, ευχαρίστησε στο τέλος της συνεδρίασης για τη συνεργασία τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, των συναρμόδιων υπουργείων, των τοπικών αυτοδιοικήσεων, των κοινωνικών εταίρων, όπως επίσης τα στελέχη της περιφέρειας και της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης κι ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Νεκτάριο Φαρμάκη και τη νέα περιφερειακή αρχή.


Πηγή