Ζάκυνθος: Έρχεται κύμα κακοκαιρίας – Η πολιτική Προστασία της ΠΕΖ, ενημερώνει και… επιρρίπτει ευθύνες για τους […]

  • « … δυσχεραίνεται έως και να αναστέλλεται η λειτουργία των Αντιπλημμυρικών Τεχνικών έργων …»

Κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει και την περιοχή μας από την Τρίτη 16/7/2019 έως και τα ξημερώματα της Τετάρτης 17/7/2019. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΖ, έπεται ένα διήμερο έντονων βροχοπτώσεων και ισχυρών καταιγίδων. Στο αναλυτικό δελτίο τύπου που ακολουθεί, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί , η σε σπάνιες περιπτώσεις , ή για πρώτη φορά, αναφορά της αρμόδιας υπηρεσίας της ΠΕΖ, (που υπογράφει ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος) προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και συγκεκριμένα το ΦΟΔΣΑ, που τους καλούν άμεσα να αντιδράσουν και να προχωρήσουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων, των στρωμάτων και των ογκωδών αντικειμένων τα οποία λόγω της συσσώρευσης τους δυσκολεουν τα αντιπλυμμυρικά έργα σε ολοκληρο το νησί. Στο μεταξύ , η κ.Μαρία Μουζάκη (υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΖ) , μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ZantePress24 μαζί της , εξέφρασε την ανησυχία της, αναφορικά με την ασφάλεια των πολιτών, κυρίως των τουριστών, που δεν γνωρίζουν τα επικίνδυνα σημεία, για να αποφύγουν την οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη , θεωρώντας ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με τους όγκους σκουπιδιών θέτουν σε απόλυτο κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι τα τελευταία χρόνια η ΠΕΖ, προχώρησε σε σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, που λόγω των αναγκαίων και σε περιπτώσεις ανύπαρκτων ή μικρής εκτάσεως, παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής, τα καθιστούν λιγότερο λειτουργικά. Αυτή τη φορά, φάνηκε ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η Πολιτική Προστασία της ΠΕΖ αποφάσισε να αντιδράσει, όχι όπως σταθερά συμβαίνει στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων, αλλά και εμμέσως πλην σαφώς επιρρίπτοντας ακόμη και ευθύνες.
Συγκεκριμένα,

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Σύμφωνα με τη Πρόγνωση Καιρικών Φαινομένων για σήμερα Δευτέρα 15/7/2019 και το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ. και το οποίο ισχύει από αύριο Τρίτη 16/7/2019 έως και την Τετάρτη 17/7/2019, τα καιρικά φαινόμενα που προβλέπεται να σημειωθούν στην περιοχή μας είναι :
Για σήμερα Δευτέρα, κατά τις απογευματινές ώρες και τη νύχτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ισχυρών βροχών και καταιγίδων , οι οποίες θα συνοδεύονται κατά τόπους από ισχυρούς ανέμους .
Αύριο Τρίτη, από τις απογευματινές ώρες έως και Τετάρτη πρωί, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.
Ως εκ τούτου, προτείνεται σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, εάν και εφόσον αντιληφθούν κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα όπως ισχυρή βροχόπτωση και έντονους ανέμους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων και τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.
Επειδή το τελευταίο διάστημα, έχει παρατηρηθεί και μας έχουν γίνει αναφορές από κατοίκους και προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, για συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων, στρωμάτων και λοιπών ογκωδών αντικειμένων σε όλη τη Ζάκυνθο, λόγω της εγκατάλειψης τους σε πολλά σημεία στην πόλη, δημοτικούς δρόμους, αγροτικές και δασικές περιοχές με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται έως και να αναστέλλεται η λειτουργία των Αντιπλημμυρικών Τεχνικών έργων που έχουν γίνει, παρακαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ( Φ.Ο.Δ.Σ.Α) να φροντίσουν για την αποκομιδή των απορριμμάτων και των ογκωδών αντικειμένων από τα Αντιπλημμυρικά Τεχνικά έργα .
Παρακαλούνται δε, όλοι οι κάτοικοι ειδικά των αγροτικών περιοχών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα συσσώρευσης φερτών υλικών και αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε τάφρους χειμάρρους γεφύρια και ρέματα.
Επίσης όλοι οι λουόμενοι που πιθανόν βρίσκονται σε παραλίες κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, παρακαλούνται να απομακρυνθούν άμεσα
Τέλος, μικρά πλοία, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη, σκάφη αναψυχής, και ναυταθλητικοί όμιλοι, να αποφύγουν τη δραστηριοποίηση τους και να φροντίσουν για την ασφαλή φύλαξη κατά το χρόνο ισχύος της επιδείνωσης .
Παρακαλούνται όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και οι Εθελοντικές Οργανώσεις να είναι σε ετοιμότητα .
Για την έγκυρη και σωστή ενημέρωση τους όλοι οι πολίτες μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της Ε.Μ.Υ. www.emy.gr ενώ τις σχετικές οδηγίες προστασίας, μπορούν να τις πληροφορηθούν, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας .
https://www.civilprotection.gr/el

https://bit.ly/2JQnrHI

Για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορούν όλοι να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές στα τηλέφωνα :

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2695022199 ( 199)

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 22100 ( 100)

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2695028117

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΝΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ


Πηγή