Η Γιάτρισσα των Οφθαλμών Ψυχής και Σώματος, εορτάστηκε στον Πύργο

«Τήν σπουδήν σου τῇ κλήσει κα­τάλληλον, ἐργασαμένη φερώ­νυμε, τήν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κα­τοι­κίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευή ἀθλο­φόρε».

Με την δέουσα ιεροπρέπεια και κατάνυξη, καθώς επίσης με την συμμετοχή πλήθους ευλαβών και φιλεόρτων προσκυνητών εορτάσθηκε στον Πύργο, η ιερή και σεβάσμια μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Παρασκευής της Αθληφόρου, η οποία δεν ήταν μία συνηθισμένη γυναίκα. Ήταν ένα πνευματικό μετέωρο, ένας βράχος αρετής, ακλόνητος μέσα στον ωκεανό της διεφθαρμένης Ρωμαϊκής κοινωνίας. Η ζωή της, ήταν μία συνεχής παρασκευή και προετοιμασία ώστε να είναι αρεστή στον Θεό, ο οποίος αποτελεί το ύψιστον τέλος της ανθρώπινης ζωής.

Η μνήμη της αθληφόρου Παρασκευής, μας υπενθυμίζει με έναν δυναμικό και ουσιαστικό τρόπο την ευγένεια της καταγωγής μας, αλλά και το χρέος μας, την ευθύνη μας, τον προορισμό μας, που είναι να μετέχουμε της αγιότητας του Θεού, βαδίζοντας τον ανηφορικό και δύσκολο Ευαγγελικό δρόμο, με απόλυτη πιστότητα και αφοσίωση στον Νυμφίο της Εκκλησίας μας, Ιησού Χριστό!

Η εορταζόμενη Αγία ήταν «Δώρο Θεού και Kαρπός Προσευχής», των ευλαβών Χριστιανών γονέων της, του Αγάθωνα και της Πολιτείας, οι οποίοι την ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», διακρινόμενη από πολύ νωρίς για την σωφροσύνη και τα ποικίλα χαρίσματά της. Η Αγία Παρασκευή μαζί με τους ευλαβείς γονείς της, αφού περπάτησε τον δρόμο της αγιότητος, που είναι ο δρόμος της αιωνίου ζωής, αξιώθηκε στην συνέχεια να γίνει ένα από τα Ιερά θύματα των τελευταίων αρχαίων διωγμών της Εκκλησίας μας.

Η Αγία Παρασκευή υπεβλήθη σε φρικτά βασανιστήρια προκειμένου να αρνηθεί τον Ιησού Χριστό, η πίστη όμως και η αγάπη της, για τον εράσμιο της ψυχής της, ήταν πολύ μεγάλη και ακλόνητη. Αυτή η πίστη χρειάζεται και σήμερα στην εποχή μας και ιδιαίτερα στην Πατρίδα μας, που βιώνει τόσες φρικτές και οδυνηρές δοκιμασίες. Αυτή η πίστη θα φέρει την παρηγοριά, την παράκληση την παραμυθία και την ελπίδα, για να προσπεράσουμε τα πολλά εμπόδια και δυσεπίλυτα προβλήματά μας…

H Αγία Παρασκευή είναι παράδειγμα για όλους μας. Αλλά προπαντός είναι υπόδειγμα ενάρετου βίου και πίστεως για τις γυναίκες και τις νέες. Σ’ αυτή την ζοφερή εποχή της μεγάλης διαφθοράς είναι το υπόδειγμα και ο καθρέπτης της γυναικείας αρετής. Η Αγία Παρασκευή παρέδωσε μαρτυρικά την αγνή ψυχή της στον Θεό, δίδοντας παράδειγμα ανά τους αιώνες σε όλους τους πιστούς, πως ακόμα και μπροστά στον πόνο τον σωματικό, αλλά και στον θάνατο ακόμη χρειάζεται να έχουμε ακλόνητη πίστη στον Ιησού Χριστό, ο οποίος είναι η αιτία της υπάρξεώς μας!


Ιερέως Νικολάου Κατσηδήμα.


Πηγή