Η Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων εντόπισε αγγεία στην θαλάσσια περιοχή του όρμου Γιαγάνα Ερίσσου, μεταξύ Κεφαλονιά […]

Κατά τη διάρκεια ερευνητικού προγράμματος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, εντοπίστηκε συγκέντρωση αγγείων στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Γιαγάνα, στο δίαυλο μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιθάκης και σε βάθος περίπου 30 μέτρων και αμέσως αποφασίστηκε η διενέργεια αναγνωριστικής έρευνας.

Βασική επιδιώξη ήταν κατ’αρχήν η τεκμηρίωση της ταυτότητας του ευρήματος, η αποτύπωσή του, η εκπόνηση τοπογραφικού του ενάλιου χώρου, στον οποίο περικλείεται το εύρημα, η φωτογράφησή του με γενικότερες λήψεις, η δημιουργία φωτομωσαϊκού, η δειγματοληπτική ανέλκυση ευρημάτων, η έρευνα στην παράκτια περιοχή και τέλος η καταγραφή των απαραίτητων τεχνικών προϋποθέσεων για τον προγραμματισμό μιας ολοκληρωμένης ανασκαφικής έρευνας.

Το σύνολο των κεραμικών ευρημάτων στον χώρο του ναυαγίου χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από τμήματα μεγάλων αγγείων κλειστού τύπου, τα οποία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χρονολογούνται στην Πρωτοελλαδική Περίοδο (ΠΕ ΙΙ – ΠΕ ΙΙΙ, 2.750 – 2.000 π.Χ.). Από το ναυάγιο έγινε δειγματοληπτική ανέλκυση ευρημάτων (3 σχεδόν ακέραιες υδρίες).

Το Ναυάγιο της Γιαγάνας θεωρείται πολύ σημαντικό εξαιτίας της πρώιμης χρονολόγησής του και για το λόγο αυτό τα ευρήματά του έχουν συμπεριληφθεί στην Έκθεση Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο Πασά (Φρούριο Πύλου).

Στο ναυάγιο αυτό είναι απαραίτητη η συνέχιση της έρευνας και ειδικότερα της ανασκαφής, εις επίρρωση του ευρήματος.

Πηγή: culture.gr


Πηγή