Η εφορευτική επιτροπή των εκλογών του 1959 και 1964

Και στις δυο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις παρουσιάστηκε πρόβλημα στελέχωσης των από τον Νόμο εφορευτικών επιτροπών διεξαγωγής των εκλογών.

Οι δυο σπάνιες -για πολλούς λόγους- φωτογραφίες που παρουσιάζουμε παρακάτω, μας γυρίζουν πίσω 60 χρόνια. Εικονίζονται οι εφορευτικές επιτροπές των Δημοτικών εκλογών του 1959 και των βουλευτικών εκλογών του 1964, ενός εκλογικού τμήματος της πόλης της Λευκάδας και μάλιστα ανδρών.

Οι φωτογραφίες ανήκουν στο προσωπικό αρχείο του Περικλή Βλάχου. Εικονίζεται και στις δυο ο πατέρας του Νιόνιος Βλάχος μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Όλα τα πρόσωπα που εικονίζονται δείχνουν σοβαρά και υπεύθυνα. Επιτελούν έναν σημαντικό έργο κοινωνικής συμμετοχής και προσφοράς.

Οι εκλογές αποτελούσαν ένα σημαντικό γεγονός για την εποχή. Αυτός είναι ο λόγος που οι φωτογράφοι σπεύδουν να φωτογραφίσουν όσους με κάθε τρόπο συμβάλουν στην ομαλή διεξαγωγή τους.

Η φωτογραφία έχει ημερομηνία 5 Απριλίου 1959. Φωτογράφος ο Μενέλαος Ιασωνίδης. Πρώτος από αριστερά εικονίζεται ο Νιόνιος Βλάχος, στο κέντρο καθήμενος ο Σπύρος Ματαράγκας.

Οι ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 1959 διεξήχθησαν την Κυριακή 5 Απριλίου 1959 μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαλότητας, με την αντιπολίτευση να καταγγέλει περιστατικά «βίας και τρομοκρατίας», σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής. Στους περισσότερους δήμους απαιτήθηκε η διαδικασία των επαναληπτικών εκλογών προκειμένου να επιλεγούν οι ανώτατοι άρχοντες. Επαναληπτικές εκλογές διεξήχθησαν στις 24 Μαΐου 1959, στις 31 Μαΐου[1] 1959, ενώ σε Αθήνα και Πειραιά απαιτήθηκαν αλλεπάλληλες ψηφοφορίες μεταξύ των εκλεγέντων δημοτικών συμβούλων στις 7 και 14 Ιουνίου 1959, μέχρις ότου ανακηρυχθούν επίσημα οι νέοι δήμαρχοι.

Η φωτογραφία έχει ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 1964 και την σημείωση «εις το Α εκλογικό τμήμα ανδρών Λευκάδας». Είναι η πρώτη φωτογραφία με σφραγίδα του νεότερου φωτογράφου της Λευκάδας «ΦΩΤΟ ΝΙΤΣΗ» που συναντάμε στην πολύχρονη ενασχόληση μας με τις παλιές φωτογραφίες. Ο Νιόνιος Βλάχος εικονίζεται καθήμενος στο κέντρο.

Οι εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα στις 16 Φεβρουαρίου 1964 ήταν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές πριν τη Δικτατορία. Η Ένωσις Κέντρου πέτυχε σαρωτική νίκη, λαμβάνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που έχει λάβει ποτέ πολιτικός σχηματισμός. Στις 18 Φεβρουαρίου 1964 ορκίστηκε η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου στο Τατόι λόγω της ασθένειας του Βασιλιά Παύλου Α΄.

Tags:Μενέλαος ΙασωνίδηςΝιόνιος ΒλάχοςΣπύρος Ματαράγκας


Πηγή