Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας: Νέο «καμπανάκι» για τα σκουπίδια


Χρήσιμες συμβουλές – οδηγίες για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες

Τον κώδωνα του κινδύνου για την δημόσια υγεία, λόγω των απορριμμάτων που παραμένουν εκτεθειμένα άναρχα σε διάφορες περιοχές του δήμου Πύργου, εν μέσω θέρους, κρούει για πολλοστή φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας.

Καταγγέλλει την απαράδεκτη – όπως χαρακτηριστικά λέει – κατάσταση και παράλληλα, δίνει συμβουλές στους πολίτες για τη λήξη προληπτικών μέτρων από τις υψηλές θερμοκρασίες.

«Δυστυχώς τόνοι απορριμμάτων παραμένουν εκτεθειμένοι άναρχα σε διάφορες περιοχές του Δήμου, στο έλεος των αδέσποτων και των τρωκτικών, αλλά και των υψηλών πλέον θερμοκρασιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Θα θέλαμε να εφιστήσουμε την προσοχή – προς κάθε κατεύθυνση, πρωτίστως του Δήμου αλλά και των πολιτών, ούτως ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την άμεση αποκομιδή. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία, έχουν τονιστεί επανειλημμένα από το Σύλλογό μας και καλούμε για ύστατη φορά τους ιθύνοντες να μην εκθέτουν άλλο την υγεία των πολιτών σε κίνδυνο», αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο Νίκο Κατσαρό και τον γεν. γραμματέα Χρήστο Γιαννικούλη.

Οδηγίες και συμβουλές

Εξάλλου, επ’ ευκαιρία της καλοκαιρινής περιόδου και της αύξησης των θερμοκρασιών, απευθυνόμενοι στους πολίτες, οι γιατροί – μέλη του Συλλόγου, δίνουν χρήσιμες οδηγίες για τη λήψη βασικών προληπτικών μέτρων, για την προστασία τους.

1.Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο με παραμονή σε σκιερούς και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

  1. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης.

3.Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων και αλκοολούχων ποτών.

4.Λήψη ελαφράς, άλυπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα.

5.Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6.Χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού όπου είναι δυνατό.

7.Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

8.Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

  1. Επιπλέον ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π. Και αυτοί αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.

Διαβάστε ακόμη

Πύργος: Παραλιακή και… χωματερή – Δρόμοι γεμάτοι σκουπίδια ξυπνούν «εφιαλτικές» μνήμες (PHOTOS & VIDEO)


Πηγή