Κ. Σαμικό: Πολλές ομορφιές… αλλά το χωριό «μαραζώνει»!

Το Κ. Σαμικό, βρίσκεται στο 25οχιλ. Εθνικής Οδού Πύργου-Κυπαρισσίας. Είναι ένα χωριό φτωχό μεν από κατοίκους, αλλά πλούσιο σε ομορφιά, ιστορία και ανάπτυξη. Ένα χωριό που όπου κι αν κοιτάξεις σε καθηλώνει με τα αξιοθέατά του.

Οδοιπορικό του Γιώργου Παπαφωτόπουλου

Το Κάτω Σαμικό (Τοπική Κοινότητα Κάτω Σαμικού – Δημοτική Ενότητα ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΟΣ), ανήκει στον δήμο ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΗΛΕΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Κάτω Σαμικόν”. Έδρα του δήμου είναι τα Κρέστενα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Κάτω Σαμικό ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κάτω Σαμικού, του πρώην Δήμου ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΟΣ του Νομού ΗΛΕΙΑΣ. Το Κάτω Σαμικό έχει υψόμετρο 12 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,542645903 και γεωγραφικό μήκος 21,5936513481.

Η μαγευτική παραλία…

Η παραλία του Κάτω Σαμικού , έχει μπει στις καρδιές των επισκεπτών της Ηλείας, αλλά και των ντόπιων. Οι περισσότεροι τουρίστες που διασχίζουν την Ηλεία ή μένουν σε κάποια από τα γνωστά θέρετρα του νομού (Κυλλήνη, Αρκούδι, Κουρούτα, Ζαχάρω), ταξιδεύουν χιλιόμετρα μόνο και μόνο για να κάνουν ένα μπάνιο σε αυτή. Δεν είναι τόσο οργανωμένη, ούτε διαθέτει δεκάδες beach bars. Έχει όμως τα απαραίτητα.

Καντίνες, ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά και μία μεγάλη αμμώδη παραλία, σε μήκος και σε πλάτος που θυμίζει κάτι από την Καλιφόρνια. Πρόκειται για μία παραλία που αποτελεί στην ουσία προέκταση του δάσους που υπάρχει εκεί, το οποίο οδηγεί σε μία ανοικτά και καθαρή θάλασσα. Η αμμουδιά είναι τεράστια, τόσο που δίνει την δυνατότητα στους λουόμενους για δεκάδες αθλητικές δραστηριότητες από ρακέτες ως beach volley.

Η θάλασσα είναι αρκετά καλή, όχι τόσο ξέβαθη όπως σε άλλες περιοχές της Ηλείας, ενώ όταν έχει κύμα η παραλία θυμίζει κάτι από τον Άγιο Δομίνικο που βλέπαμε στο Survivor. Γαλάζια και πράσινα νερά, σε συνδυασμό με μία άμμο που δεν τελειώνει ποτέ.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Ξεχωριστή θέα, ομορφιά μα και μεγάλη ιστορία έχει το περίφημο κάστρο στην κορυφή του «Λαπίθα» που βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού.

Ένα κάστρο που χτίστηκε από τους προγώνους μας με πελώριες πέτρες από τιτανόλιθο οι οποίες είναι τοποθετημένες με τρομερή τέχνη που μας προκαλεί να αναρωτηθούμε πόσος κόπος, μόχθος και ιδρώτας χρειάστηκε για να ολοκληρωθούν τα τείχη και μάλιστα χωρίς καμία συγκολλητική ουσία.

Η θέα από τον Λαπίθα είναι απερίγραπτη καθώς μπροστά στα πόδια μας ξετυλίγεται ο κάμπος με τις καλλιέργειες των αγροτών του χωριού που φαντάζουν σαν καλοφτιαγμένο εργόχειρο.

ΤΟ ΝΕΡΑΚΙ

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το λεγόμενο «Νεράκι» ή «Λούμπα». Πρόκειται για μια μικρή λίμνη ιαματικών νερών όπου πολλοί θαμώνες το επισκέπτονται καθημερινά προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού αυτού. Τα νερά του πηγάζουν από τα ιαματικά λουτρά του Καϊάφα.

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Πολιούχος του χωριού είναι η «Αγία Βαρβάρα» που χρονολογείται από το 1936 και ανεγέρθη ύστερα από δωρεές των χωρικών.

Στο Κάτω Σαμικό βρίσκεται επίσης και το εκκλησάκι του «Αγίου Δημητρίου» που βρίσκεται σε μία από τις ομορφότερες πλαγιές του χωριού και στο προαύλιό του φιλοξενεί το νεκροταφείο του χωριού.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος
«Αρχαία Σαμία»!

Στο χωριό τα τελευταία χρόνια υπάρχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρχαία Σαμία», με πλούσιες δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα, που δίνει μια άλλη νότα στη ζωή των κατοίκων , «θύματα» και αυτοί της οικονομικής κρίσης!

«Αργοσβήνουν»… οι καλοκαιρινές καλλιέργειες καθώς και οι ελιές!

Τριφύλλια, καλαμπόκια, βαμβάκια, καρπούζια και πορτοκάλια είναι οι κυριότερες καλλιέργειες των αγροτών κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, όμως σιγά – σιγά αργοσβήνουν! Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το μικρόβιο των ελιών τον περασμένο χειμώνα , κάνοντας ακόμα δυσκολότερη τη ζωή των αγροτών , οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι χρεωμένοι!

Αξιοθαύμαστη βέβαια είναι η εξέλιξη των αγροτών του χωριού, καθώς στο ξεκίνημά τους η μόνη τους βοήθεια ήταν τα βόδια, τα μουλάρια και τα δρεπάνια ενώ σήμερα τη θέση τους έχουν πάρει υπερσύγχρονα τρακτέρ, θεριζοαλωνιστικές μηχανές, καρούλια και πολλά άλλα σύγχρονα μηχανήματα όπου κάνουν τη ζωή των αγροτών ευκολότερη.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΗΣ

«Υπάρχει διάθεση παραμονής στο χωριό, όμως θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για να μείνουν οι νέοι άνθρωποι. Το χωριό μαραζώνει από την ανεργία, καθώς οι νέοι δεν έχουν δουλειά, ενώ όλες οι καλλιέργειες πάνε από το κακό στο χειρότερο. Το λάδι πέρα από τη ζημιά που έγινε, ξευτιλίστηκε και η τιμή του, τα ίδια και με τα καλαμπόκια, όσο για τα πορτοκάλια, δεν φτάνει που δεν πωλούνται, ήρθε και η κακοκαιρία να μας αποτελειώσει»!

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

« Η οικονομική κρίση μας έχει φέρει πολλά χρόνια πίσω! Δεν υπάρχουν δουλειά, καθώς το λιομάζωμα και λίγο κάποιες καλλιέργειες στην λίμνη δεν επαρκούν για να δώσουν ζωή στο χωριό μας! Πλέον σκεπτόμαστε να βγούμε στο καφενείο, και ο κόσμος κλείνεται στα σπίτια του, πολύ νωρίς !».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

« Πριν λίγα χρόνια στο χωριό μας υπήρχε ζωή, τώρα πλέον μαραζώνουμε μέρα με τη μέρα! Βλέπεται στα καφενεία δεν υπάρχει ψυχή, γιατί πολύ απλά ο κόσμος δεν έχει λεφτά, γιατί δεν έχει δουλειά να πάρει μεροκάματο! Αν δεν γίνει κάτι , ώστε να δοθούν κίνητρα στους νέους, σε λίγα χρόνια όλα τα χωριά θα αφανιστούν, τια να κάνουν και οι συντάξεις»

ΜΑΡΙΑ ΜΠΙΝΙΩΡΗ

«Το Κάτω Σαμικό έχει ιστορία, έχοντας πάρει το όνομα του από την Αρχ. Σαμία, όταν έγινε ο διαχωρισμός! Κάποτε δε είχε ζωή και κόσμο, γιατί υπήρχαν δουλειές! Μετά την αποξήρανση της λίμνης Αγουλινίτσας ο κόσμος ασχολήθηκε με τις καλλιέργειες που στην αρχή άφηναν λεφτά! Τώρα και αυτές δεν αποδίδουν, και έχει μείνει μόνο το λάδι που ως γνωστό φέτος έπαθε πανωλεθρία, και οι συντάξεις του ΟΓΑ, όμως δυστυχώς δεν επαρκούν!».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΛΛΑ

«Φτώχεια υπήρχε την εποχή της κατοχής στο χωριό μας, και φτάσαμε στο σημείο να έχουμε και τώρα! Εγώ είμαι νύφη εδώ, και αυτό που βιώνουμε τώρα είναι άνευ προηγουμένου! Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες, καθώς τα χρήματα που παίρνουμε δεν επαρκούν. Αλλωστε δεν υπάρχουν τιμές στα αγροτικά μας προϊόντα, με αποκορύφωμα φέτος το λάδι, και τα πορτοκάλια που σαπίσουν στα χωράφια μας!».

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Στο χωριό μας οι νέοι είναι χωρίς δουλειά , δεν μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια, οι μεγάλοι φεύγουν… και έτσι σιγά – σιγά μαραζώνουμε! Και είναι λογικό όταν δεν υπάρχουν λεφτά! Σκέπτεται κάποιος να βγει στο καφενείο που είναι ο μοναδικός χώρος συνάντησης των κατοίκων. Αν δεν γίνει κάτι… , δεν υπάρχει μέλλον, όχι μόνος στο Αν. Σαμικό, αλλά σε κανένα χωριό. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι υποφέρουμε, τιμές δεν υπάρχουν, και είμαστε πλέον επί « ξύλου κρεμάμενοι» !».


Πηγή