Λευκάδα: Μαγευτικό Ιόνιο

Τοπία που μένουν στο μυαλό και την καρδιά

Εντυπωσιακές παραλίες, αξέχαστα ηλιοβασιλέματα στο Ιόνιο, θαλάσσια σπορ που ανεβάζουν την αδρεναλίνη, μια καταπράσινη ενδοχώρα γεμάτη θησαυρούς, γραφικά χωριά που κρατούν παραδόσεις. Και δεν χρειάζεται καν να μπεις σε καράβι για να τα χαρείς όλα αυτά!

Η Λευκάδα, ένα από τα λίγα νησιά που είναι προσβάσιμα από τη στεριά, συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα.

Στην είσοδο του νησιού, ακριβώς απέναντι από τη γέφυρα, σας υποδέχεται το ενετικό κάστρο της Αγίας Μαύρας, που αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης.

Τα σοκάκια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Λευκάδας κρύβουν εκπλήξεις. Μια βόλτα θα σας αποκαλύψει χρωματιστά σπίτια, όμορφα κτήρια και ενδιαφέρουσες εκκλησίες επηρεασμένες από την ενετική αρχιτεκτονική. Αξίζει να κάνετε μια στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, αλλά και στο μικρό Μουσείο Φωνογράφου.

Ο κεντρικός πεζόδρομος Ντέρπφελντ σφύζει από ζωή, όπως και ο πεζόδρομος στην ανατολική παραλία. Μέσα στην πόλη υπάρχει και η Μαρίνα Λευκάδας, η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες και από τις πιο οργανωμένες στη Μεσόγειο.

Στην είσοδο της πόλης, δίπλα στο λιμάνι, βρίσκεται το περίφημο πάρκο των ποιητών, το οποίο οι ντόπιοι συνηθίζουν να το αποκαλούν Μποσκέτο. Εκεί φιλοξενούνται οι προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων του νησιού, όπως των Βαλαωρίτη, Σικελιανού, οι οποίοι άφησαν εποχή με την καλλιτεχνική τους αύρα και τα θαυμαστά έργα τους.

Αξίζει, επίσης, κάποιος να περπατήσει πάνω στην ξύλινη γέφυρα που είναι χτισμένη πάνω από το κανάλι, που βρίσκεται μπροστά ακριβώς από τον πεζόδρομο με τα καφέ-μπαρ, δίπλα από το λιμένα της πόλης. Οι κάτοικοι την αποκαλούν γέφυρα των στεναγμών ή γέφυρα των ερωτευμένων.

Το πιο κοντινό στην πόλη της Λευκάδας παραθαλάσσιο θέρετρο είναι ο Άγιος Νικήτας με τον παραδοσιακό οικισμό του.

Κοντά στο χωριό Φρύνι, λίγο έξω από την πόλη, βρίσκεται η Ιερά Μονή Φανερωμένης, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Λευκάδας. Χτισμένη σε έναν πευκόφυτο λόφο, προσφέρει υπέροχη θέα στην πόλη, τη λιμνοθάλασσα και το Ιόνιο.

Τοπία που κόβουν την ανάσα

Τα πανέμορφα φυσικά τοπία που διαθέτει το νησί μαγεύουν κάθε ταξιδιώτη. Οι απίστευτης ομορφιάς παραλίες, για τις οποίες η Λευκάδα είναι γνωστή παγκοσμίως (πολλές από αυτές έχουν ψηφιστεί επανειλημμένα από τουριστικούς οδηγούς ως οι καλύτερες της Μεσογείου), με πιο γνωστές το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς, αποτελούν πόλο έλξης πολλών εκατομμυρίων τουριστών από όλο τον κόσμο.

Φησισμένες παραλίες είναι επίσης το κοσμικό Κάθισμα με τα beach bars, τα Πευκούλια, ο Μύλος, οι παραλίες κάτω από το Καλαμίτσι (Καβαλικευτά, Αβαλί, Μεγάλη Πέτρα), η Βασιλική και ο Αη Γιάννης που αποτελεί τον παράδεισο των windsurfers.

Για τους φυσιολάτρες, υπάρχουν επίσης οι καταρράκτες στο Δημοσάρι, λίγο έξω από το Νυδρί, καθώς και το Φαράγγι της Μέλισσας στο δήμο Σφακιωτών.

Το ακρωτήριο Λευκάτα, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του και προκαλεί θαυμασμό σε όσους το επισκέπτονται.

Αν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από τις παραλίες, χαλαρώστε στις πλατείες των ορεινών χωριών Καρυά και Εγκλουβή, αλλά και στην Εξάνθεια, το όμορφο κεφαλοχώρι της Λευκάδας, με την απίστευτη θέα στο Ιόνιο.

Κοντινές εξορμήσεις

Για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας, τα νησάκια της Λευκάδας είναι από τους πιο αγαπημένους προορισμούς σε όλη την Ελλάδα. Μη χάσετε την ευκαιρία να νοικιάσετε κάποιο ιστιοπλοϊκό από το Νυδρί για να γνωρίσετε τους κρυμμένους θησαυρούς Μεγανήσι, Κάλαμος και Καστός. Απέναντι από το Νυδρί βρίσκεται και ο θρυλικός Σκορπιός, το πάλαι πότε θέρετρο του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Το αγόρασε το 1963 και το «στόλισε» με εξωτικά φυτά, μετατρέποντας το σε προορισμό για βασιλείς και εφοπλιστές.

Πηγή: www.reader.gr


Πηγή