Λευτέρης Ντάβαρης: Γεννημένος πρωταθλητής

Μια από τις ελπίδες της Ηλείας σε ένα χώρο ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό, αυτόν του καράτε, αποτελεί ο αθλητής και εκπαιδευτής Λευτέρης Ντάβαρης.

Έχοντας ξεκινήσει το άθλημα από την ευαίσθητη ηλικία των 8 χρόνων, έχει πετύχει σε διάστημα 16 ετών να αναδειχθεί πανελλήνιος πρωταθλητής όχι μια, όχι δύο, αλλά 8 φορές στην κατηγορία των 60Kg, καθώς και 14 φορές πρωταθλητής Νοτίου Ελλάδας και Ιονίων Νήσων(!).

Οι διακρίσεις του ξεπερνούν στο σύνολο τις 50, δείγμα της πειθαρχίας και εργατικότητας που διαθέτει και τον έχουν οδηγήσει στο σημείο να θεωρείται ένας εκ των καλύτερων αθλητών πανελληνίως με συμμετοχές και σε διεθνή πρωταθλήματα, όπου έχει φτάσει μέχρι και την 3η θέση.

Η υπομονή του, το ήθος του, η ευστροφία του, η ταχύτητα, η δύναμή του, η επιμονή του και η εξαιρετική του φυσική κατάσταση, τον έχουν μετατρέψει σε έναν κορυφαίο αθλητή και εκπαιδευτή.

Παρακάτω μας μιλά σε «Πρώτο Ενικό» για όσα έχει καταφέρει να πετύχει στη ζωή του, για το σημαντικό ρόλο του εκπαιδευτή και για τους μελλοντικούς του στόχους.

Πότε ξεκίνησες για πρώτη φορά το άθλημα και ποιο πρόσωπο ή γεγονός σε ώθησε να ασχοληθείς μ’ αυτό;

Η ενασχόλησή μου με το καράτε ξεκίνησε 16 χρόνια πριν, στην ηλικία των 8. Αφορμή για να κάνω αυτό το ολυμπιακό άθλημα στάθηκαν οι γονείς μου και οι ταινίες που έβλεπα εκείνη την περίοδο.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εκπαίδευση που έχετε λάβει αλλά και τις διακρίσεις σας στο άθλημα;

Η εκπαίδευσή μου ως αθλητή ήταν πάντα πολύωρη, βάναυση και κουραστική, διότι ο προπονητής μου ήταν σκληρός και δε μου χαριζόταν ποτέ. Μέσω της εκπαίδευσής μου έχω μάθει να είμαι μετριόφρων, ευγενικός, αληθινός και στα δύσκολα να μην τα παρατάω, προσπαθώντας για το καλύτερο ακόμα και αν αυτό δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα που θέλω.

Οι συμμέτοχες σε αγώνες πολλές, καθώς έχω αγωνιστεί εντός και εκτός Ελλάδος με τα χρώματα της εθνικής μας. Από τους αγώνες έχω λάβει αρκετά μαθήματα και έχω κατακτήσει πολλές διακρίσεις. Οκτώ φορές έχω αναδειχθεί πανελλήνιος πρωταθλητής στην κατηγορία των -60 kg (πρωταρχικός στόχος κάθε αθλητή είναι να γίνει πρωταθλητής της χώρας του), δεκατέσσερις κυπελλούχος Νοτίου Ελλάδος και Ιονίων Νήσων. Επιπλέον, έχω βρεθεί στην 4η θέση στο μεσογειακό πρωτάθλημα της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, στην 3η στο διεθνές πρωτάθλημα στο Μαυροβούνιο της Σερβίας, ενώ έχω και συμμετοχή στο προολυμπιακό πρωτάθλημα στη Λειψία της Γερμανίας

Υπάρχουν στιγμές που σας έχουν μείνει χαραγμένες στο νου; Αναφέρετέ μας μερικές.

Φυσικά υπάρχουν χαραγμένες στιγμές στο μυαλό μου. Από τις ήττες έμαθα να μην τα παρατάω, από τους τραυματισμούς να γίνομαι δυνατότερος και από τις νίκες καλύτερος, αφού κατάλαβα ότι οι κόποι μου ανταμείβονταν.

Ποια είναι τα θετικά που μπορεί να λάβει κάποιος από την ενασχόλησή του με το καράτε;

Τα θετικά που μπορεί κάποιος να λάβει μέσω της ενασχόλησης με το καράτε είναι η άριστη σωματική και ψυχική υγεία, η βελτίωση της αυτοπεποίθησης, ο αυτοέλεγχος, η πειθαρχεία και ο σεβασμός.

Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει κάποιος προκειμένου να ξεχωρίσει στο άθλημα;

Για να ξεχωρίσει κάποιος χρειάζονται 7 απλά στοιχεία. Υπομονή, επιμονή, ήθος, ευστροφία, ταχύτητα, δύναμη και φυσική κατάσταση. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν έναν αθλητή στην κορυφή.

Πρόσφατα ανοίξατε τη δική σας σχολή; Πως νιώθετε μετά τη μετάβαση από μαθητής σε δάσκαλος; Ποια είναι τα δικά σας στοιχεία που μεταφέρετε στα παιδιά;

Μερικά χρόνια τώρα έχω τη δική μου σχολή με τη βοήθεια του προπονητή μου Διαμαντή Κρεμμύδα και ανήκω στον αθλητικό σύλλογο Ελλάς Καράτε Wado Ryu Ν. Ηλείας. Είμαι ενθουσιασμένος και απόλυτα ευχαριστημένος για όσα έχω καταφέρει. Η εμπιστοσύνη γονιών και μαθητών προς το πρόσωπό μου είναι τεράστια και συγκινητική. Κάποια στοιχεία που έχω περάσει στους μαθητές όλα αυτά τα χρόνια είναι να αγαπούν ότι κάνουν χωρίς να το θεωρούν παιχνίδι αλλά μια πολεμική τέχνη που μελλοντικά μπορεί να τους σώσει τη ζωή.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν έναν άνθρωπο να θελήσει να μάθει καράτε; Ποιες είναι οι αρχές που τους μεταδίδεται;

Βασικός λόγος που αξίζει κανείς να μάθει καράτε είναι η σωματική του ακεραιότητα σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του. Είναι κάτι ευχάριστο και σας προσκαλώ να το δοκιμάσετε.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας πλέον για το μέλλον;

Οι επόμενοι στόχοι μου είναι οι μαθητές να βγουν πρωταθλητές και σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία. Όσον αφορά προσωπικούς μου στόχους, θα συμμετέχω ως αθλητής στο διεθνές πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στη Ρόδο τον Οκτώβριο.

Κλείνοντας, ποια είναι η συμβουλή σας προς όλα τα άτομα που σκέφτονται να ξεκινήσουν το καράτε;

Συμβουλή προς όλους είναι να έρθουν να το δοκιμάσουν και να βγάλουν δικά τους συμπεράσματα. Είμαι σίγουρος πως θα το αγαπήσουν από την πρώτη στιγμή.

WHO IS WHO

Γεννημένος στον Πύργο στις 24 Μαρτίου του 1995 και κάτοικος της τοπικής κοινότητας Αρβανίτη, ο Λευτέρης Ντάβαρης έχει τελειώσει Γενικό Επαγγελματικό Λύκειο αποκτώντας πτυχίο μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου οχημάτων. Έχει υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις του Ε.Σ. με την ειδικότητα καταδρομέα-αλεξιπτωτιστή. Είναι εκπαιδευτής καράτε με μαύρη ζώνη 1ο dan, αναγνωρισμένος από την ΕΛ.Ο.Κ. και τη Γ.Γ.Α.. Έχει σχολή καράτε στο Αρβανίτη τα τελευταία 4 χρόνια και το Σεπτέμβριο ξεκινά δυναμικά με μια καινούργια σχολή στο Γούμερο.


Πηγή