Λεχαινά: Μαγευτικό ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο Καφέ – ΟΣΕ Λεχαινών, την ομιλία του νέου Ηλείου υποψήφιου διδάκτορα Αστροφυσικής, Βαγγέλη Πασπαλιάρη.

Το θέμα της ομιλίας ήταν, «Η αστρονομία στις ημέρες μας: μελετώντας το σήμερα, παρατηρώντας το χθες, σχεδιάζοντας το αύριο. Στην ομιλία αυτήν ο κόσμος είχε την ευκαιρία να ακούσει σχετικά με την τεχνολογική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια και έχει επιτρέψει στον τομέα της Αστρονομίας-Αστροφυσικής και της Διαστημικής να βελτιώσει σημαντικά τα μέσα τα οποία χρησιμοποιεί η επιστημονική κοινότητα ώστε να παρατηρεί και να μελετά το σύμπαν.

Επίσης έγινε μια ανασκόπηση στις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για παρατηρήσεις, καθώς και επιτόπιες μελέτες αστρονομικών σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος. Συζητήθηκε το πως φτάσαμε στην επιβεβαίωση σημαντικών θεωριών μέσω λεπτομερών παρατηρήσεων, αλλά και στην ανακάλυψη νέων μυστηρίων που ψάχνουν απαντήσεις. Όλα αυτά, έγιναν μέσω ενός εικονικού ταξιδιού από το ηλιακό μας σύστημα, μέχρι και τους πιο μακρινούς γαλαξίες με στάσεις σε πλανήτες, ηλιακά συστήματα πέραν του δικού μας, νεφελώματα και συστήματα που φιλοξενούν άστρα και μελανές οπές.

Όλα αυτά παρουσιάστηκαν με τρόπο απλό ώστε να είναι κατανοητά και για ανθρώπους μη εξοικειωμένους με τον τομέα. Μετά την ομιλία ακολούθησε και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον ομιλητή να απαντά σε ερωτήσεις του κόσμου.

Επίσης βραδιά αφιερωμένη στην αστρονομία διοργανώνει την Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 9 το βράδυ το Πνευματικό-Καλλιτεχνικό Κέντρο Κοινότητας Σταφιδοκάμπου σε συνδιοργάνωση με την ομάδα Atlas Stories και με συμμετοχή της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων» και ομιλητή τον Βαγγέλη Πασπαλιάρη.

Αφού γίνει μια σύντομη ομιλία, θα ακολουθήσει παρατήρηση του ουρανού με Τηλεσκόπια, Ουρανογραφία και στον χώρο θα υπάρχει επίσης Έκθεση Αστροφωτογραφίας.

Είσοδος Ελεύθερη.


Πηγή