Νέοι από Ρουμανία, Ιταλία, Σερβία, Ισπανία, και Τουρκία στην Πάτρα

Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων υλοποιεί και οργανώνει στην Πρωτεύουσα της Αχαΐας το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, Erasmus+, ΚΑ1, “BridgeS: Bridges of Solidarity” από 8 Ιουλίου μέχρι 17 Ιουλίου 2019. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος 39 νέοι από Ρουμανία, Ιταλία, Σερβία, Ισπανία, και Τουρκία από αντίστοιχους Οργανισμούς νέων και με Έλληνες εθελοντές του Αχαϊκού Ινστιτούτου, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό στη Πάτρα.

Θέμα του προγράμματος: Το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας που διανύουμε με εισροή μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην χώρα μας. Οι νέοι μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα! Προτάσεις, ιδέες για ευαισθητοποίηση των νέων της Ευρώπης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι συνάνθρωποί μας.Οι νέοι θα αναπτύξουν τις δεξιότητες αυτές μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης και μέσω εργαστηρίων τέχνης.

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργός συμμετοχή των νέων σε δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, έτσι ώστε να αποκτήσουν διαπολιτισμικές δεξιότητες, κοινωνικές, επικοινωνιακές αλλά και διαπροσωπικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ζήσουν ως ενεργοί πολίτες σε μια κοινωνία χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό, χωρίς ξενοφοβία, διακρίσεις και ρατσισμό, αλλά με αλληλεγγύη και ισότητα.
Βασικός στόχος του προγράμματος αποτελεί η ενδυνάμωση και ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων με δεξιότητες μέσω μη τυπικής μάθησης και μέσω δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, παιχνίδια ρόλων, δια δραστικά εργαστήρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με συγγραφείς, και εργαστήρια Τέχνης με θέμα:«Όλοι ίδιοι – όλοι είμαστε ενωμένοι» Μουσικής και χορού, ζωγραφικής, φωτογραφίας– Τ.Π.Ε. και Flashmob.

Νέοι από Ρουμανία, Ιταλία, Σερβία, Ισπανία, και Τουρκία στην Πάτρα

"Οι εθελοντές του Αχαϊκού Ινστιτούτου μας Μιχάλης Λυκούρας, Φίλιππος Πελεκούδας –Οικονόμου, Νεφέλη Τερζή, Ιωάννα Τράμπαρη, Ζήσης- Στυλιανός Τράμπαρης, Ορέστης Μαραζιώτης, Όμηρος Βασδάρης, Νικόλαος Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Καούκης και η Τζώρτζια Παπαιωάννου μαζί με τους συνομήλικους τους νέους θα εργαστούν μαζί, θα γνωριστούν, θα τους γνωρίσουν στην όμορφη πόλη μας, την Πάτρα, θα γευτούν τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις μας, και θα περιηγηθούν τα στενά γραφικά δρομάκια της ευωδιαστής Ναυπάκτου καθώς και της πανέμορφης Ζακύνθου μας.

Κατά την πρώτη ήμερα ημέρα εργασιών, στις 9 Ιουλίου 2019, μετά την άφιξη τους στην Πάτρα, οι εργασίες του προγράμματος άρχισαν με ασκήσεις αλληλογνωριμίας, παρουσιάσεις με την μορφή Power Point για την διαπολυτισμικότητα και τους διαφορετικούς πολιτισμούς που υπάρχουν και κατοικούν σήμερα στην Ευρώπη, και με τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που επικρατούν σε κάθε λαό για κάθε χωρά που συμμετείχε στο πρότζεκτ αυτό. Όλοι οι νέοι χωρισμένοι σε ομάδες, παρουσίασαν τα αποτελέσματα, η κάθε ομάδα με τον δικό της τρόπο, αλλά και με χιούμορ, π.χ. με θεατρικά σκετς,παρουσιάσεις, κ.α.). Το απόγευμα η Ευρωπαϊκή ομάδα συμμετείχε σε ομάδες εργασίας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους, Φωτογραφία και ΤΠΕ, Μουσική και χορός, Ζωγραφική και Flashmob, (photography and IT, Music and dance, Painting and Flashmob)για να προετοιμαστούν για τον τελική παρουσίαση – εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν στις 16 Ιουνίου 2019, σε κεντρικό δρόμο της Πάτρας. Τέλος ακολούθησε αξιολόγηση όλων των δραστηριοτήτων της ημέρας και βόλτα στην παλιά πόλη και στο κάστρο της Πάτρας.

Την δεύτερη ήμερα του προγράμματος, την Τετάρτη 10 Ιουλίου, όλοι μαζί στο Επιμελητήριο γνωρίσαμε και μελετήσαμε την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 1948. Η Μη κυβερνητική Οργάνωση ΠΡΑΞΙΣ, με τους εκπροσώπους της κ Θ, Παξινό, Ψυχολόγο και την κ. Βιβιαν Παναγοπύλου, Κοινωνική λειτουργό μας ενημέρωσαν για τις δράσεις της ΠΡΑΞΙΣ όσον άφορα τα ανήλικα παιδιά μεταναστών και προσφύγων, καθώς και το πρωτότυπο πρότζεκτ που διαθέτουν «Mobile School»,μια κινητή μονάδα για να ανακαλύπτουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα των προφγυγοπουλων και των Ρομα παιδιών και όχι μόνο, που δεν έχουν πρόσβαση στην συμβατική εκπαίδευση. Το διαδραστικό παιχνίδι που ακολούθησε μας έβαλε στην θέση και στην ψυχολογική κατάσταση αυτών των παιδιών.

Η κ. Αμαλια Τράγκα, κοινωνιολόγος από τον Κοινωνικό Τομέα του Δήμου της Πάτρας, μας ανέλυσε το θέμα: ¨Είμαστε διαφορικοί- η είμαστε ίσοι, όλοι είμαστε άνθρωποι”. Οι νέοι μας χωρισμένοι σε ομάδες συμμετείχαν στην δραματοποιηση παιξίματος παιχνιδιών ρόλων που είχαν σχέση με ιστορίες προσφύγων και μεταναστών. Ο κ. Γιάννης Βλαχος , γεωλόγος, με το διαδραστικό του παιχνίδι κανε πολλά τα παιδιά να συμμετέχουν , να διασκεδάσουν και να περάσουν μέσα από μάθηση μη τυπικής εκπαίδευσης μηνύματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς για τους μετανάστες και τους προσφυγές.

Η Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019, ήταν γεμάτη από εμπειρίες πόλεμου και τις συναισθηματικές εμπειρίες από βομβαρδισμούς πόλεμου και πως θα συμπεριφερονταν σε ανάλογες περιστάσεις. Η ομάδα των Τούρκων, με εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα συντόνισε αυτήν την ενότητα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιουλίου, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος μας, μας δέχτηκε στο Δημαρχείο, και αντί αυτού, ο χαμογελαστός Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αθανασόπουλος μας υποδέχτηκε καλοσυνάτα και ευγενικά, τονίζοντας τις ενέργειες του Δήμου για τα σχολεία του Δήμου, τους νέους και τον αθλητισμό στην πόλη μας. Η εκπαιδευτικός από την Πιζα της Ιταλίας, Katiuscia Pippi, ζήτησε να μάθει που θα νοικιάσει ένα ποδήλατο για να γνωρίσει την πόλη μας. Ο κ. Αντιδήμαρχος επεσήμανε την έλλειψη και υποδομής- ποδηλατοδρόμων και την έλλειψη ποδηλάτων σε αυτό το τομέα, υποσχέθηκε δε ότι σύντομα θα υπάρχει συζήτηση για αυτό το θέμα.

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού προγράμματος θα συνεχιστούν μέχρι τις 17 Ιουλίου και θα αναδείξουμε με εργαστήρια και δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης την αλληλεγγύη και τα ανθρωπινά δικαιώματα όλων των παιδιών του κόσμου!" αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Νέοι από Ρουμανία, Ιταλία, Σερβία, Ισπανία, και Τουρκία στην Πάτρα Νέοι από Ρουμανία, Ιταλία, Σερβία, Ισπανία, και Τουρκία στην Πάτρα Νέοι από Ρουμανία, Ιταλία, Σερβία, Ισπανία, και Τουρκία στην Πάτρα Νέοι από Ρουμανία, Ιταλία, Σερβία, Ισπανία, και Τουρκία στην Πάτρα Νέοι από Ρουμανία, Ιταλία, Σερβία, Ισπανία, και Τουρκία στην Πάτρα


Πηγή