«Να πρωταγωνιστήσει η Κέρκυρα στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821», γράφει ο Σπύρος […]

Κοινωνία «Να πρωταγωνιστήσει η Κέρκυρα στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821», γράφει ο Σπύρος Ρίκος.

Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται το 2021 να γιορτάσει με λαμπρό τρόπο τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και θεωρώ ότι σε αυτές τις εκδηλώσεις η Κέρκυρα και το Ιόνιο πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο για πολλούς λόγους.

Κατ’ αρχήν είναι ιστορικά αποδεδειγμένο και εδώ θα πρέπει να έρθει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το τμήμα ιστορίας να αποδείξουν τεκμηριωμένα, ότι η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από το Ιόνιο, υπό την έννοια ότι προετοιμάστηκε εδώ και πρωτοστάτησαν σε αυτή την προετοιμασία Επτανήσιοι και Κερκυραίοι πολιτικοί και ένας από αυτούς δεν ήταν άλλος από τον πρώτο Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Επίσης η Ιόνιος πολιτεία είναι το πρώτο νεοελληνικό κράτος, που υποστήριξε την υπόλοιπη σκλαβωμένη τότε Ελλάδα. Και τέλος και το σημαντικότερο σημειολογικά πλεονέκτημα της Κέρκυρας και της Επτανήσου, ότι ποτέ δεν γνώρισαν τον Τουρκικό ζυγό.

Και ίσως από το τελευταίο θα έπρεπε να ξεκινήσουμε αφού το νέο Φρούριο θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία των εκδηλώσεων αυτών με πανευρωπαϊκή αύρα.

Όπως ο «Σουλτάνος» Ερντογάν κάνει event για την πτώση της Κωνσταντινούπολης και την «αναπαράσταση» της μάχης της Καλλίπολης, έτσι θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς την αναπαράσταση της πολιορκίας της Κέρκυρας του 1716 αλλά με ειρηνικό μήνυμα για την συνύπαρξη και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών με προσκεκλημένα όλα τα κράτη που συμμετείχαν τότε και είναι 22 από την Ευρώπη, αν δεν κάνω λάθος σύμφωνα με τον Γιώργο Αθανάσαινα και το βιβλίο του το Ασέδιο των Κορυφών και βεβαίως με προσκεκλημένη την Τουρκία.

Στην Ακρόπολη του νέου Φρουρίου να κυματίζουν οι σημαίες όλων των κρατών και στη κορυφή η Ελληνική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρχει έκθεση θεματική σε συνεργασία με τις πρεσβείες αυτών των χωρών και εκδηλώσεις οι οποίες να κρατήσουν όλο τον χρόνο.
Όπως επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να έχει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με διεθνή σεμινάρια και ημερίδες και πολιτιστικές εκδηλώσεις και επίκεντρο τω εκδηλώσεων να είναι το Μουσείο Καποδίστρια.
Πολλά μπορούν να γίνουν αρκεί να αποφασιστούν και να οργανωθούν από τώρα.

Είναι ιστορικό χρέος γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να αποκατασταθεί μια «μικρή» ιστορική αναλήθεια, ότι το Ιόνιο δεν έπαιξε ρόλο ή διαδραμάτισε μικρό ρόλο στην εθνική παλιγγενεσία του 1821 κάτι που ιστορικά δεν είναι αλήθεια.


Πηγή