Νικολούτσος – Κολόσακας: Παρεμβάσεις για το Κατάκολο – Καθαρισμός παραλίας, διώροφα λεωφορεία και κρουαζιέρα

Κολόσακας: «Θα πρέπει να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης πρώτα»…

Με δηλώσεις του στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κατακόλου Φρατζής Κολόσακας επισημαίνει τα εξής: «Θέλω να ενημερώσω την κοινή γνώμη και τους επαγγελματίες του Πύργου ότι η έλευση διώροφων τουριστικών λεωφορείων από το λιμάνι του Κατακόλου στην πόλη του Πύργου, στην ουσία δεν πρόκειται να ωφελήσει, ζημιά θα κάνει! Διότι δεν γίνεται με τους όρους ασφαλείας και τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει μια τέτοιου είδους εκδρομή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν ποιοι είναι οι όροι ασφαλείας… δεν θα ωφελήσει στην ουσία ούτε τον Πύργο, ούτε τους επαγγελματίες της πόλης. Πρακτικά θα είναι ένα ακόμα “αγκάθι” στην έλευση των κρουαζιερόπλοιων. Ένα αρνητικό στοιχείο. Και δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας… είναι ότι αυτή τη στιγμή πλήττεται και η κρουαζιέρα με ότι πάει να γίνει. Αυτό το προϊόν που λέγεται κρουαζιέρα το αφήνουμε απότιστο, έτοιμο να ξεραθεί! Ούτε λίπασμα του ρίχνουμε, ούτε νερό! Όταν όλοι -οι επαΐοντες και μη- μιλάνε και δίνουν συνεντεύξεις θα πρέπει να ξέρουν τι λένε. Όλοι κινούνται προς την καταστροφή της κρουαζιέρας… όποιος θέλει κι έχει καλή πρόθεση για τους επαγγελματίες του Πύργου θα πρέπει να απευθυνθεί στην κρουαζιέρα και να ζητήσει από εκεί διοργάνωση εκδρομής.

Για να υπάρχει αποτέλεσμα για τους επαγγελματίες του Πύργου… έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε τα ίδια και τα ίδια. Η κρουαζιέρα έχει όρους ασφαλείας, έχει προδιαγραφές… ένα ανοιχτό λεωφορείο πως θα κινηθεί σε έναν δρόμο όπως η Κατακόλου τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί; Όσο πιο λίγο μιλάμε τόσο καλύτερα είναι γιατί εδώ υπάρχει η παρεξήγηση ότι δεν θέλουμε να πάει ο κόσμος στον Πύργο. Έλα όμως που θέλουμε να πάει ο κόσμος στον Πύργο αλλά να πάει όπως πρέπει… με ασφάλεια και μέσω της κρουαζιέρας. Αυτό το έχουμε πει χιλιάδες φορές και δεν το καταλαβαίνουν. Είναι απαράδεκτο ο κ. δήμαρχος να μην συνεννοείται με την κρουαζιέρα. Σκεφτείτε μόνο να τσιμπήσει στο ανοιχτό λεωφορείο ένα έντομο έναν τουρίστα που είναι αλλεργικός… όταν περιηγηθεί στον Πύργο ο τουρίστας σε μια πόλη γεμάτη λακκούβες και σκουπίδια θα είναι καλή εικόνα; Θα πρέπει να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης πρώτα… αυτό δεν μπορώ να το κάνω εγώ. Αρχίζει ο καθ` ένας και κάνει την πολιτική του. Δεν είναι τυχαίο που εμείς, ως Κοινότητα Κατακόλου, το πρώτο πράγμα που κάναμε είναι να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την εικόνα του Κατακόλου. Και παρ` όλα όσα έχουμε κάνει ως τώρα, κι ας μας λένε ότι είναι καθαρά στο Κατάκολο, η εικόνα της Κοινότητας μας έχει βελτιωθεί κατά 20-30%…

Όποιος αμφισβητεί αυτά που λένε όλοι ας επισκεφθεί ανταγωνίσιμα λιμάνια όπως αυτά του Κουσάντασι και του Ντουμπρόβνικ. Αν θέλει το καλό της Ελλάδας ο κ. Λιατσής ας τα δει αυτά. Κι εγώ θέλω να δουλέψει ο Πύργος, με τον τρόπο όμως που γίνεται όχι μόνο ο Πύργος δεν θα δουλέψει αλλά θα προσθέσουμε ένα μειονέκτημα ακόμα στις ελεύσεις των κρουαζιερόπλοιων…»

Παρακαλώ θερμά όλους όσοι επαγγέλλονται στο Κατάκολο να συνεργαστούν για να βελτιωθεί η εικόνα του τοπικού μας διαμερίσματος ώστε να έχει δικαίωμα κι αυτός που δεν έχει χρήματα να μπορεί να κάνει μια βόλτα στο Κατάκολο. Θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να βελτιώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την εικόνα του Κατακόλου.

Εμείς θα καλέσουμε την Λιμενική Αρχή σε σύσκεψη για να δούμε τι θα κάνουμε με την παραλία μας που είναι γεμάτη φύκια… πρέπει όλοι να δείξουν καλή διάθεση και συνεργασία γιατί αυτή η εικόνα είναι τελείως απαράδεκτη».

Νικολούτσος: «Κίνδυνος για μετατροπή του παραλιακού μετώπου σε λιμνοθάλασσα»…

Με επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολίτικης Ιωάννη Πλακιωτάκη (που κοινοποιείται και στον Λιμενάρχη Κατακόλου κ. Δημήτρη Παπαηλιού) ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος αναφέρει τα παρακάτω:

«Όπως γνωρίζετε, το λιμάνι του Κατακόλου «Ιωάννης Λάτσης» είναι από τα σημαντικότερα στη χώρα για την υποδοχή της κρουαζιέρας.

Ένα μεγάλο ποσοστό των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων αποβιβάζονται στο Κατάκολο με σκοπό να επισκεφτούν την Αρχαία Ολυμπία, ενώ οι υπόλοιποι για να απολαύσουν τις παραλίες του τόπου.

Τελευταία παρουσιάστηκε ένα δυσάρεστο φαινόμενο, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την παραλία του Κατακόλου. Η συσσώρευση μεγάλου όγκου φυκιών αναμεμειγμένων με απορρίμματα καθιστά απαγορευτική τη χρήση για θαλάσσια λουτρά.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η εικόνα του Κατακόλου να αμαυρώνεται και να επηρεάζεται η επισκεψιμότητα και σε άλλα ελληνικά λιμάνια ενώ υφίστανται μεγάλη ζημία οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό, με άμεσο κίνδυνο την μετατροπή αυτού του παραλιακού μετώπου σε λιμνοθάλασσα.

Τα παραπάνω, ενδεχομένως σχετίζονται με τα λιμενικά έργα που έγιναν στο Κατάκολο και το όποιο πρόβλημα έπρεπε να το είχε επισημάνει η περιβαλλοντική μελέτη, την οποία εγκρίνατε.

Ως εκ τούτου, σας παρακαλούμε ως οι πλέον υπεύθυνοι της διαχείρισης της παραλιακής ζώνης, να ενεργήσετε άμεσα για την άρση των παραπάνω σοβαρών προβλημάτων.

Κλείνοντας, σας επισημαίνουμε ότι η Κρουαζιέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική στην οικονομία του τόπου, αλλά και στην χώρα και οφείλουμε όλοι μας να ενεργούμε αποτελεσματικά για κάθε δυσλειτουργία που επηρεάζει αρνητικά τον παραπάνω τομέα της οικονομίας».


Πηγή