Ο ΦΟΔΣΑ από κοινού με τον Δημήτρη Κουτσογιάννη, Δημοτικό Σύμβουλο του Νικήτα Αρετάκη, στη «προσπάθεια βελτίω […]

  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις τελευταίες μέρες καταβάλετε προσπάθεια βελτίωσης της αποκομιδής των απορριμμάτων στο νησί, που έχει προκύψει κυρίως από την έλλειψη προσωπικού στο Σύνδεσμο, ενώ παράλληλα καταγράφονται όλες οι ανάγκες και οι ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου σταδιακά να αποκατασταθεί η ομαλότητα ως προς την συλλογή αλλά και με την προσθήκη απαραίτητων δράσεων όπως η πλύση των κάδων, η διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων, ο οδοκαθαρισμός κλπ.

Στα πλαίσια αυτά οι υπηρεσίες του Συνδέσμου από κοινού με τον νεοεκλεγέντα Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτρη Κουτσογιάννη έχουν ξεκινήσει συναντήσεις με τους Προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων προκειμένου η προσπάθεια αυτή να στηριχθεί και από τους αιρετούς εκπροσώπους των χωριών και κυρίως από τους πολίτες του νησιού μας.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τους εκπροσώπους τριών δημοτικών ενοτήτων (Ζακύνθου, Λαγανά και Αρτεμησίων) ενώ την εβδομάδα αυτή θα ολοκληρωθεί και με τους προέδρους των άλλων τριών (Αρκαδίων, Αλυκών, Ελατίων). Καταγράφονται προβλήματα συσσώρευσης απορριμμάτων, ελλείψεις σε κάδους, η απαιτούμενη συχνότητα των δρομολογίων αλλά και τρόποι ενεργούς συμμετοχής των κατοίκων και στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και της διαλογής στην πηγή των υλικών για ανακύκλωση. Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η διανομή περίπου 200 κάδων απορριμμάτων εξασφαλίζοντας τρόπο εντοπισμού τους σε περίπτωση μετακίνησης ή κλοπής τους. Επίσης σε πολλές περιοχές όπου είχαν συσσωρευθεί απορρίμματα καταβλήθηκε προσπάθεια απομάκρυνσης και καθαρισμού τους. Καλούμε τους πολίτες να συμβάλουν στην διατήρηση της καθαριότητας στα σημεία αυτά, προστατεύοντας το περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση όλων μας και κυρίως των αρμόδιων, Δήμου και Περιφέρειας, να αντιμετωπίσουν δυναμικά πλέον το φαινόμενο της αυθαίρετης και ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Στα πλαίσια επανασχεδιασμού της ανακύκλωσης του μπλε κάδου και της λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) ο Σύνδεσμος και η νέα Δημοτική Αρχή βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με το αρμόδιο Συλλογικό Σύστημα της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), προκειμένου το ΚΔΑΥ να αναβαθμιστεί, εκσυγχρονιστεί και λειτουργήσει υπό νέες συνθήκες. Έως τότε τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονται, σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ, στο ΚΔΑΥ Αγρινίου. Αξίζει να αναφέρουμε, το ενθαρρυντικό και αισιόδοξο στοιχείο, ότι μόνο μέσα σε μια εβδομάδα (από το Σάββατο 20 έως και το Σάββατο 27 Ιουλίου) μεταφέρθηκαν 110 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών. Τούτο σημαίνει, ότι παρά τις δύσκολες και δυσμενείς για την διαχείριση των απορριμμάτων συνθήκες, οι πολίτες συνεχίζουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης και με σταθερά και συντονισμένα βήματα το ποσοστό ανάκτησης μπορεί να αυξηθεί και να πλησιάσει τους στόχους του Τοπικού Σχεδίου και του Περιφερειακού Σχεδιασμού με μεγάλο οικονομικό και πρωτίστως περιβαλλοντικό όφελος για τον τόπο μας. Η ενημέρωση των πολιτών θα είναι συνεχής σε κάθε τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων και καλούμε όλους να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην κατεύθυνση βελτίωσης της καθαριότητας στο νησί και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και της σιγουριάς ότι μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο. Η έκκληση βεβαίως αυτή έχει ως πρώτους αποδέκτες τους εργαζόμενους στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.


Πηγή