Παγιωμένος ο εργασιακός “μεσαίωνας” στην αγορά και στον ιδιωτικό τομέα της Πάτρας!

"Παγωμένη" είναι η αγορά της Πάτρας, η έλλειψη ρευστότητας παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις και το θέμα είναι ότι σε ένα μεγάλο βαθμό τη νύφη την πληρώνουν για την κατάσταση αυτή που έχει δημιουργηθεί οι εργαζόμενοι.

Μπορεί ο πρωθυπουργός πλέον Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον ερχομό του στην Πάτρα, την προεκλογική περίοδο και συγκεκριμένα στην ομιλία του στο γήπεδο της ΕΑΠ, να είχε αναφερθεί και να είχε υπογραμμίσει αναλύοντας την πολιτική του ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει εργαζόμενους που να πληρώνονται καλά από τον ιδιωτικό τομέα, όμως, αν έκανε μία βόλτα στην αγορά της πόλης και ρωτούσε τους υπαλλήλους, τότε θα διαπίστωνε ότι η επιθυμία της σημερινής κυβέρνησης απέχει αρκετά από την πραγματικότητα.

Απέχει όχι τόσο γιατί το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων που απασχολούνται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν πληρώνεται καλά, αλλά κυρίως, γιατί ένα ποσοστό από αυτούς, δεν πληρώνεται καθόλου. Ή καλύτερα δεν πληρώνεται στην ώρα του. Το παράδειγμα που ανέφερε προ ημερών σε ανάρτηση του στο facebook ο επικεφαλής των Ελεύθερων Εμποροϋπαλλήλων, Σάββας Τζάκης, είναι χαρακτηριστικό.

Εργαζόμενος, με οικογένεια και παιδί, είχε να πληρωθεί εδώ και τρεις μήνες από γνωστή αλυσίδα καταστήματος της Πάτρας, φτάνοντας έτσι στην Επιθεώρηση Εργασίας. Τα πράγματα βέβαια για τις περισσότερες επιχειρήσεις της Πάτρας και τους υπαλλήλους τους, μπορεί να μην είναι τόσο ακραία όσο το παράδειγμα αυτό, όμως, σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις έχει μετατρέψει τους μισθούς σε "χαρτζιλίκια" και αρκετές φορές τα μηνιάτικα σε "δόσεις". Παράλληλα, στο όνομα της κρίσης και της ανεργίας που εξακολουθεί να υπάρχει στην Πάτρα, διαπιστώνεται, σύμφωνα με τον κ. Τζάκη, μεγάλη παραβατικότητα στη σχέση εργοδοσίας και υπαλλήλων.

"Τα παραπτώματα είναι πολλά και σε διάφορες μορφές. Στην αγορά της Πάτρας κυριαρχεί ένας εργασιακός μεσαίωνας και η κατάσταση αυτή έχει γίνει πια μόνιμη, δυστυχώς" τονίζει ο ίδιος.

Παγιωμένος ο εργασιακός "μεσαίωνας" στην αγορά και στον ιδιωτικό τομέα της Πάτρας!

Οι έλεγχοι και η Επιθεώρηση Εργασίας

Τι κάνει όμως η Επιθεώρηση Εργασίας για να ελέγξει τις παραβιάσεις αυτές – σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες γιατί εξαιτίας του φόβου της ανεργίας ο εργαζόμενος χτυπά την πόρτα αυτή όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο – και να μετριάσει τουλάχιστον το φαινόμενο που έχει παγιωθεί;

Τους τελευταίους μήνες γίνεται πράγματι μία φιλότιμη προσπάθεια, ωστόσο, τα προβλήματα στην αγορά είναι τόσο πολλά, όπως άλλωστε και οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας, έχοντας ταυτόχρονα αρκετές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, στοιχεία που συνιστούν σχεδόν αδύνατη την πραγματοποίηση των ελέγχων με την συχνότητα που πρέπει, έτσι ώστε να μειωθεί το όλο φαινόμενο.

Μένει να δούμε αν η νέα κυβέρνηση και το βάρος που θέλει να δώσει στον ιδιωτικό τομέα θα βελτιώσει την κατάσταση αυτή, λειτουργώντας όχι μόνο προς όφελος των επαγγελματιών, αλλά και των υπαλλήλων τους.


Πηγή