Παιδ. Χαρά Επιταλίου: Ένα όνειρο που έγινε πράξη χάρη στους γονείς (VIDEO)

  • Χάρη στην αξιέπαινη πρωτοβουλία και προσπάθεια
    του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου
  • Με την βοήθεια και στήριξη φορέων, συλλόγων,
    εταιριών και απλών πολιτών

Τα χαμογελαστά παιδικά πρόσωπα της φωτογραφίας και οι χαρούμενες φωνές τους που «πλημύρισαν» τον χώρο της νέας Παιδικής Χαράς – εκεί που παλιά ήταν χώρος απόθεσης σκουπιδιών – αποδεικνύει ότι ο στόχος επετεύχθη. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου κατάφερε να δώσει στα παιδιά του χωριού την παιδική ηλικία και χαρά που τους αξίζει. Έστω κι αν απομένουν λίγες ακόμα, παρεμβάσεις για να ολοκληρωθεί ο χώρος και να παραδοθεί προς χρήση.

Τα δραστήρια μέλη του Συλλόγου, από το 2017 ξεκίνησαν μια μεγάλη προσπάθεια για την δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών του χωριού, δημιουργώντας τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, θεατρική ομάδα, μαθήματα εικαστικών και σκακιού. Επόμενος στόχος ήταν η δημιουργία μιας παιδικής χαράς και ενός χώρου άθλησης για την ανάπτυξη φυσικής δραστηριότητας για τα παιδιά. Κι αν ο στόχος αυτός φαινόταν άπιαστο όνειρο, η παιδική χαρά που έχει στηθεί εδώ και λίγες ημέρες στον χώρο του παλιού Σταθμού του ΟΣΕ, είναι η απάντηση πως, όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος.

Η αρχή και η συνέχεια

Ο Σύλλογος, αφού μίσθωσε για 12 χρόνια – έναντι συμβολικού μισθώματος – από την ΓΑΙΑ ΟΣΕ, τον χώρο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού δίπλα στο Γυμνάσιο Επιταλίου, ξεκίνησε μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων, με διαδικτυακό έρανο και με λαχειοφόρο αγορά, ενώ ενημέρωσε Ιδρύματα και μεγάλες εταιρείες για την πρωτοβουλία, εντός και εκτός νομού. Και η ανταπόκριση ήταν συγκινητική.

Με τη βοήθειά τους, καθαρίστηκε και διαμορφώθηκε ο χώρος, έγινε η περίφραξη και η γεώτρηση, έχουν ήδη τοποθετηθεί πέντε όργανα και παιχνίδια ενώ για να ολοκληρωθεί η Παιδική Χαρά χρειάζονται ακόμα μια τραμπάλα και μια τσουλήθρα για νήπια (σ.σ αναζητείται χορηγία). Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάστασή τους και η Παιδική Χαρά πάρει έγκριση από φορέα πιστοποίησης (σ.σ όλα τα όργανα και παιχνίδια είναι πιστοποιημένα και πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας) τότε θα μπορεί να δοθεί προς χρήση.

Στις εργασίες διαμόρφωσης που θα γίνουν αυτές τις ημέρες είναι ο ηλεκτροφωτισμός και ο χλοοτάπητας, ενώ απομένει και η διαμόρφωση του γηπέδου ποδοσφαίρου, σε δεύτερο χρόνο.
Ένα ακόμα στόχος, είναι ο καθαρισμός των κτιρίων και, γιατί όχι, η δημιουργία, μελλοντικά, ενός αναψυκτηρίου στον χώρο για παιδιά αλλά και για τους γονείς, που θα συνοδεύουν και θα επιβλέπουν τα παιδιά τους στον χώρο.

Να δώσουμε χαρά στα παιδιά μας

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το μέχρι τώρα αποτέλεσμα – καθώς απομένουν και κάποιες άλλες παρεμβάσεις και εργασίες, γιατί, απ’ όσο γνωρίζουμε – δεν υπάρχει άλλος Σύλλογος Γονέων που να έχει επιχειρήσει και να έχει υλοποιήσει μια τόσο σημαντική δράση. Θέλουμε, μ’ αυτό το έργο, αφενός να δώσουμε χαρά στα παιδιά μας και αφετέρου, ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει η θέληση, αν αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι. Για να ενεργοποιηθούν κι άλλοι άνθρωποι και συλλογικότητες, να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Ηλίας Χατζηγεωργίου, που ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσοι, με τις μικρές και μεγάλες δυνάμεις τους, συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να γίνει πράξη το όνειρο για τα παιδιά τους.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που φτάσαμε μέχρι εδώ και ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν», λέει η ταμίας, Βαρβάρα Παπανδρινοπούλου, με τη γραμματέα Ροϊδούλα Βελισσάρη να συμπληρώνει «…είναι ένας χώρος που τα παιδιά θα βγουν και θα αθληθούν, αποφεύγοντας τις ηλεκτρονικές συσκευές». Η ειδ. Γραμματέας Βάσια Μπάρκα εξήγησε πως, «…δε μπορείς να αφήνεις τα παιδιά να παίζουν στους δρόμους. Χρειαζόταν αυτός ο χώρος και θα πρέπει όλοι να εκτιμήσουμε αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει και να τον προσέχουμε». Τέλος, ο Μίκο Ντίνο, μέλος του συλλόγου, εξέφρασε την χαρά του για το αποτέλεσμα της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «…τα παιδιά του χωριού μας δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τα παιδιά των πόλεων».


Πηγή