Πρωτοβουλία Δρ. Αυγερινοπούλου για πρόταση αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ με αφορμή τις ζημίες από ηλιοκά […]

Άμεση ήταν η αντίδραση της Δρ. Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, όταν πληροφορήθηκε από τους αγρότες του Νομού για τις καλλιέργειες καρπουζιών που καταστράφηκαν από ηλιοκάματα, λόγω θερμοκρασιών 37, 38 και 39°C, χωρίς να αγγίζουν τους 40°C.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου συνομίλησε με τον ΕΛΓΑ και το Γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό, κ. Βορίδη.

Μάλιστα, πρότεινε την αναπροσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μπορούν να αποζημιωθούν οι αγρότες, χωρίς να είναι απαραίτητη η συνδρομή του καύσωνα, ιδίως από τη στιγμή που λόγω κλιματικών αλλαγών οι αυξημένες θερμοκρασίες είναι συνεχόμενες και παρατεταμένες και το ζήτημα θα συνεχίσει να οξύνεται, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη ρύθμιση. Βάσει του τρέχοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ, οι αγρότες δεν μπορούν να αποζημιωθούν για τα ηλιοκάματα, καθώς δεν είναι ασφαλίσιμος κίνδυνος αν δεν συμπίπτει με καύσωνα.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το ζήτημα της προσαρμογής της αγροτικής παραγωγής στις κλιματικές αλλαγές και της αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πιο δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις.


Πηγή