Στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014-2020” o δρόμος Πύργου – Κατάκολο

Ένας σύγχρονος και ασφαλής δρόμος από την είσοδο του Πύργου έως το Κατάκολο, με ανάδειξη και εξωραϊσμό του τμήματος Πύργος -Άγιος Ιωάννης, δρομολογείται με την απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα να εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», το έργο «Βελτίωση προσβασιμότητας επαρχιακού δικτύου από Κατάκολο (διασταύρωση Αγίου Ανδρέα) έως την είσοδο Πύργου (σιδηροδρομική γραμμή)», προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ακόμη έργο που σηματοδοτεί την υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επέμβασης (ΟΧΕ) Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, μιας στρατηγικής που η συνολική εφαρμογή της θα οδηγήσει στην αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής και τη διεύρυνση των προϋποθέσεων επισκεψιμότητας και διαμονής στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, το νέο έργο αποτελείται από δύο οδικά τμήματα:

Το τμήμα Πύργος – Άγιος Ιωάννης μήκους 3.370 μέτρων αποτελεί το πρώτο τμήμα της Επαρχιακής Οδού 01 «Πύργου – Κατάκολου» που εξυπηρετεί σήμερα την βασική σύνδεση του λιμένα κρουαζιέρας Κατάκολου με την Εθνική Οδό Πάτρα – Πύργος, για την πρόσβαση τουριστών στην Αρχαία Ολυμπία.

Επίσης εξυπηρετεί λειτουργίες σύνδεσης των γειτονικών οικισμών με την έδρα του νομού, την πρόσβαση στους ανεπτυγμένους παραλιακούς οικισμούς μεταξύ Πύργου και Κατάκολου, αλλά και λειτουργίες πρόσβασης στις παρόδιες ιδιοκτησίες, κυρίως στο πρώτο της περιαστικό τμήμα Πύργος – Άγιος Ιωάννης με πυκνές προσβάσεις.

Στο νέο σχεδιασμό της επαρχιακής οδού, με την προώθηση του έργου «Κατασκευή οδού Λαστέικα – παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο» υλοποιείται η παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη και σε συνδυασμό με το υπάρχον τμήμα (Άγιος Ιωάννης – Κατάκολο ) δημιουργείται απ’ ευθείας σύνδεση του Λιμένα Κατακόλου με την Ε.Ο Πάτρας – Πύργου, για την άμεση πρόσβαση στην Αρχαία Ολυμπία και τους υπόλοιπους προορισμούς του νομού.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπόλοιπο τμήμα της επαρχιακής οδού 01 Πύργος – Άγιος Ιωάννης λειτουργικά, με την ολοκλήρωση του νέου άξονα, θα εξυπηρετεί κυρίως τοπικές συνδέσεις μεταξύ Πύργου – Κατάκολου και μπορούν πλέον να υλοποιηθούν παρεμβάσεις αναπλάσεων των πεζοδρομίων του, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο παρόδιος χώρος για περπάτημα και ποδηλασία σε συνδυασμό με κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θα μειώνουν τις υψηλές ταχύτητες, ώστε να αναδειχθεί η λειτουργία αναψυχής της οδού.

Στο δεύτερο τμήμα μήκους 6,2 χιλιομέτρων, από τον Άγιο Ιωάννη έως τη διασταύρωση Αγίου Ανδρέα θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης στο υφιστάμενο οδόστρωμα εύρους 13,5 μέτρα και βελτιώσεις των τεχνικών χαρακτηριστικών της οδού με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    26 Ιουλίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία