Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων ΚΕΠΕΠ Λεχαινών: «Φέρτε μας προσωπικό»!

Κάλεσμα στο υπουργείο Εργασίας να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μονάδα, έκαναν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν με την υποστήριξη της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν πρόσληψη προσωπικού, την λειτουργία κτιρίου – κορμού που θα υποδέχεται νέες εισαγωγές και την ανάπτυξη κοινοτικών δομών αποϊδρυματοποίησης.

Μετά την συγκέντρωση, ακολούθησε σύσκεψη , όπου και τέθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μονάδα.

Σύμφωνα με εργαζομένους και ΠΟΕΔΗΝ, το «ποτήρι ξεχείλισε» μετά και από δημοσιεύματα, όπως είπαν, κατά των ιδίων για περιορισμό παιδιού σε καρότσι, όταν αυτό έγινε, πάντα κατά τους εργαζόμενους, με βάση εντολής και του θεραπευτικού πρωτοκόλλου που ακολουθείται για την αυτοπροστασία του παιδιού. Εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την έγκληση εργαζομένων από την Διοίκηση της μονάδας για τον περιορισμό παιδιού, τη στιγμή, που όπως κατήγγειλαν, οι καθηλώσεις είναι συχνές με εντολή της ίδιας της Διοίκησης.

Ξεκαθάρισαν ότι θα πρέπει να απαγορεύονται οι καθηλώσεις παιδιών, όμως από την στιγμή που στην μονάδα το προσωπικό είναι ελάχιστο, δεν έχουν τη δυνατότητα με άλλο τρόπο, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, να προστατεύσουν το ίδιο το παιδί, αλλά και να αποσοβήσουν κάποια «επίθεσή» του σε άλλο.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ που συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δ.Σ. Μιχάλη Γιαννακό επεσήμαναν ότι η Διοίκηση θα έπρεπε να έχει φροντίσει για την πρόσληψη προσωπικού με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση και όχι η μονάδα να μετατρέπεται σε «αποθήκη ψυχών», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι έτσι διευκολύνεται η εκχώρησή του στις ΜΚΟ. Εξαπέλυσαν δε, «δριμύ κατηγορώ» κατά των συνεργατών των ΜΚΟ, αναφέροντας ότι «λύνουν και δένουν» κατόπιν εντολών της Διοίκησης της μονάδας.

Στο ΚΕΠΕΠ υπηρετούν 5 νοσηλευτές και 9 μόνιμοι ΥΕ βοηθοί υγειονομικό προσωπικό για 44 παιδιά χωρισμένα στα δύο τμήματα. Υπάρχουν και άλλοι 4 επικουρικοί νοσηλευτές που λήγουν οι συμβάσεις τους. Τρεις από το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας απαλλαγμένοι από υγειονομική επιτροπή. Φιλοξενούνται 44 άτομα ηλικίας 9 έως 47 (!) ετών, ενώ με βάση τον κανονισμό θα έπρεπε να φιλοξενούνται παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 18 ετών…

Όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι και ΠΟΕΔΗΝ με εντολή της Διοίκησης κατόπιν εισήγησης της ΜΚΟ βγήκαν τα παρκοκρέβατα και στη θέση τους έγιναν δωμάτια που λέγονται soft room, χαρακτηρίζοντας τα χειρότερα και απομόνωση. Προγράμματα αποϊδρυματοποίησης όπως εργασιοθεραπεία, εκδρομές, έχουν σταματήσει εδώ και τέσσερα χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα παιδιά βρίσκονται μόνιμα σε τρίκλινους και τετράκλινους θαλάμους και μόνο όταν η κατάσταση της υγείας τους δεν το επιτρέπει φιλοξενούνται σε μονόκλινους θαλάμους.

Τα αποκαλούμενα soft room, τα οποία αντικατέστησαν τα παρκοκρέβατα, κάτι για το οποίο διαμαρτύρεται η ΠΟΕΔΗΝ.

Τη νύχτα για τα 44 παιδιά στους δύο ορόφους κάνουν βάρδια δύο νοσηλευτές και πολλές φορές η βάρδια γίνεται από έναν, λόγω των συχνών διακομιδών παιδιών με έκτακτα προβλήματα υγείας σε Γενικά Νοσοκομεία της περιοχής, χωρίς να υπάρχει κάποιος γιατρός. Επίσης, τους τελευταίους 4 μήνες δεν υπάρχει ψυχίατρος, αν και προσελήφθη ομάδα έργου αποϊδρυματοποίησης των παιδιών με επικεφαλής ψυχίατρο!

Παιδί, που έφτασε στο ΚΕΠΕΠ με λίγες μέρες ζωής, όπως έλεγαν, πριν λίγο καιρό. Συνεχίζει τουλάχιστον να αναπνέει και μετά τη «διορία»…

Παράλληλα, δεν υπάρχει παθολόγος και παιδίατρος και το ΚΕΠΕΠ επισκέπτονται τρεις φορές την εβδομάδα δύο αγροτικοί γιατροί.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ελένη Παναγιωτοπούλου: πρ. συλλ. Εργαζομένων ΚΕΠΕΠ

«Δίνουμε τον αγώνα μας εδώ και 30 χρόνια. Παρότι το προσωπικό είναι λίγο, τα παιδιά πάντα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Πολλές δυσκολίες τις βγάλαμε σε πέρας, χωρίς να έχουμε δίπλα μας όλες τις διοικήσεις και χωρίς προσωπικό. Δεν υπάρχει μάγειρας, μαγειρεύουν τα άτομα καθαριότητας, δεν υπάρχει προσωπικό, δεν υπάρχει ψυχίατρος. Τίποτα. Μόνοι μας τα κάνουμε όλα για αυτά τα παιδιά.

Τριάντα χρόνια δεν ζούμε εδώ μόνο για το οικονομικό, ζούμε και για τη ζωή αυτών των παιδιών και δεν μπορεί να υπάρξει κανένας που να αγαπήσει αυτά τα παιδιά περισσότερο από εμάς».

Μιχάλης Γιαννακός: πρ. ΠΟΕΔΗΝ

«Οι καθηλώσεις παιδιών γίνονται με εντολή της διοίκησης. Κι όμως η διοίκηση εθελοτυφλεί, εγκαλεί εργαζομένους για τις καθηλώσεις όταν η κατάσταση αυτή είναι καθαρά δική της ευθύνη, γιατί δεν έχει προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό. Το προσωπικό που έχει απομείνει δουλεύει καθημερινά πάνω από το όριο της εργασιακής εξουθένωσης και καθημερινά δίνουν και την ψυχή τους. Επισημαίνουμε στη νέα κυβέρνηση ότι η προνοιακή αυτή μονάδα μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών».

Στάθης Μαστρογιαννόπουλος: γραμματέας συλλ. Εργαζομένων ΚΕΠΕΠ

«Αποϊδρυματοποίηση και άρση περιοριστικών μέτρων δεν γίνεται χωρίς προσωπικό. Δεν έχει γίνει τίποτα για προσλήψεις. Δεν υπάρχει προσωπικό. Τα παιδιά δεν έχουν την πλήρη ελευθερία τους, είναι φυλακισμένα. Βγαίνουν για μισή ώρα. Ποιος θα πάρει την ευθύνη εάν τραυματιστεί ένα παιδί; Ποιος έχει την ευθύνη λειτουργίας του ΚΕΠΕΠ; Το προσωπικό; Οι ΜΚΟ; Να μας πουν…».

Κώστας Μπάζος: Γεν. σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ

«Γίνεται μια συστηματική επίθεση κατά των εργαζομένων και της συγκεκριμένης δομής, που στόχο έχει το κλείσιμο. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης οι προνοιακές μονάδες όχι δεν κλείνουν αλλά πρέπει να αναπτύσσονται γιατί ακριβώς εδώ «χτυπά» η καρδιά του κοινωνικού κράτους».

Χρήστος Σουγλέρης: Γεν. σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ

«Θεωρώ ότι υπάρχουν σκοπιμότητες για το κλείσιμο ίσως αυτής της δομής. Ενώ κάποιοι θα πρέπει να απολογούνται για τη σημερινή κατάσταση αυτού του ιδρύματος, ρίχνουν τις ευθύνες σε συναδέλφους, ενώ αυτοί που διοικούσαν μέχρι σήμερα ή που διοικούν θα έπρεπε να έχουν πάει στον εισαγγελέα για την εγκατάλειψη του ιδρύματος».

Ναμπίλ Μοράντ: δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

«Το ΚΕΠΕΠ έχει «αγκαλιαστεί» από όλους τους πολίτες των Λεχαινών και ευρύτερα του δήμου. Οι εργαζόμενοι είναι από την περιοχή και υπάρχουν άρρηκτες σχέσεις με το Ίδρυμα, το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει σωστά. Ήδη, θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί οι υποσχέσεις για προσωπικό. Τα παιδιά αυτά δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Είμαι εδώ και στηρίζω την προσπάθεια».

Γιώργος Παναγούλιας: νεοκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Πηνειού

«Το Ίδρυμα αφορά όλο το νομό Ηλείας και θα πρέπει να υπάρχει συνολική ευαισθησία, ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα με προσωπικό. Γνωρίζω τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. Εκτός από τις προσλήψεις προσωπικού, χρειάζεται και ειδική ομάδα γιατρών, κυρίως ψυχιάτρων και παθολόγων».

Γεωργία Κακαλέτρη: νεοεκλεγείς δημοτική σύμβουλος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το ΚΕΠΕΠ πρέπει να μείνει. Εξυπηρετεί τεράστιες ανάγκες τις περιοχής μας, το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε τα άτομα αυτά να ζουν με αξιοπρέπεια. Πρέπει όμως να έχουν και την κατάλληλη βοήθεια από την Πολιτεία».

Γεώργιος Καλογερόπουλος: συγγενής φιλοξενούμενου στο ΚΕΠΕΠ

«Από το 1989 είναι εδώ η αδελφή μου και παρακολουθώ την πορεία της τακτικά. Οι εργαζόμενοι κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια, δίνουν και την ψυχή τους. Η αδελφή πέρασε ένα «επεισόδιο» και ήταν ετοιμοθάνατη, δεν έτρωγε. Πήγε νοσοκομείο και είπαν να την γυρίσουμε πίσω, λίγο μετά. Γύρισε και άρχισε να τρώει με το κουταλάκι και επανήλθε. Δεν έχω δει να τα χτυπούν, τους συμπεριφέρονται σαν μανάδες».

Απάντηση του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Δυτ. Ελλάδας στην ΠΟΕΔΗΝ για τη μονάδα ΑμεΑ Λεχαινών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Σε απάντηση σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ της 29ης/7 σχετικά με τα συμβάντα στην Μονάδα Φιλοξενίας ΑμεΑ των Λεχαινών που εποπτεύεται από Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας, το ΚΚΠ έχει να παρατηρήσει τα εξής:

1. Η προνοιακή μονάδα των Λεχαινών φιλοξενεί 44 άτομα με πολλαπλές αναπηρίες εκ των οποίων 2 είναι 12 και 16 ετών.

2. Τα Λεχαινά είχαν απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα από πολύ παλιά αφού, μέσα από αλλεπάλληλα ρεπορτάζ του ΒBC, είχε εγγραφεί στη συνείδηση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης ως το «κολαστήριο των Λεχαινών».

3. Από το Μάρτιο του 2016 η Διοίκηση του Κέντρου, σε συνεργασία με το χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, φορέα εποπτευόμενο από το Υπ. Υγείας, και τον διεθνή Οργανισμό Lumos, ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα παρέμβασης με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών και την άρση όλων των περιορισμών για τους 51 φιλοξενούμενους, εκ των οποίων οι 36 βρίσκονταν σε κατάσταση πολυετούς περιορισμού. Δυόμιση χρόνια μετά, η επιστημονική ομάδα είχε επιτύχει να ελευθερώσει από τις
συνθήκες καθήλωσης τους 30 από τους 36 φιλοξενούμενους. Για τους υπόλοιπους έξι, η επιστημονική ομάδα τη δημιουργία ειδικών χώρων (soft roomς). Από τον Δεκέμβρη του 2018 άρθηκαν και οι τελευταίοι περιορισμοί φιλοξενούμενων χάρη σε ένα σύνολο δράσεων που αφορούσαν την εκπαίδευση
φιλοξενούμενων και προσωπικού και τη δημιουργία των soft rooms.

4. Ο διεθνής Οργανισμός Lumos , εξειδικευμένος στην προστασία του παιδιού με έμφαση στα άτομα με αναπηρία, χρηματοδότησε από ίδιους πόρους το πρώτο αυτό πρόγραμμα παρέμβασης που προβλεπόταν να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019 αλλά παρατάθηκε μέχρι τον Μάιο του 2019.

5. Ήδη από το Δεκέμβριο του 2017 η κυβέρνηση χρηματοδότησε με 15 εκ., αμιγώς από εθνικούς πόρους, πιλοτικό πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης στα ΚΚΠ Δυτικής Ελλάδας και Αττικής. Το πρόγραμμα για τα Λεχαινά περιελάμβανε: α) την πρόσληψη 15μελούς επιστημονικής ομάδας έργου με διαδικασίες ΑΣΕΠ

β) την ενοικίαση 2-3 διαμερισμάτων για τη λειτουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα άτομα που θα βγαίνουν από την μονάδα των Λεχαινών στην κοινότητα, γ) την προμήθεια δύο ειδικών αυτοκινήτων και ενός αναπηρικού Mini Bus για τη λειτουργία κινητών μονάδων και δ) την πρόσληψη 33
ατόμων σε ισάριθμες θέσεις επικουρικού προσωπικού, επίσης με όρους ΑΣΕΠ, για την εξυπηρέτηση του πιλοτικού προγράμματος.
Πάτρα : 30-07-2019
Αρ. Πρωτ: 2485

6. Παράλληλα το Υπουργείο Εργασίας είχε εγκρίνει 15 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πάντοτε με διαδικασίες ΑΣΕΠ, σε σύνολο 341 ατόμων για όλα τα ΚΚΠ της χώρας.

7. Όλες οι παραπάνω δράσεις και διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα: • Από τις 14 Ιουνίου 2019, έχουν προσληφθεί τα 11 από τα 15 άτομα της Ομάδας Έργου, πλην των ειδικοτήτων του Ψυχιάτρου, του Ειδικού Παιδαγωγού και του Εργοθεραπευτή, όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ του 2017. Από τις 24 Ιουλίου επαναπροκηρύχθηκαν οι θέσεις αυτών και αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός των ημερών.
• Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Απομένει να
ολοκληρωθεί η τεχνική έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης, προκειμένου να έρθει προς έγκριση από
το Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Ε.
• Αναμένεται η επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια 2 κινητών μονάδων και 1 αναπηρικού mini bus, εντός των επόμενων ημερών

Το ζήτημα της υποστελέχωσης, αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και δεν είναι κάτι που προέκυψε σήμερα. Η Διοίκηση του Κέντρου αναγνωρίζει πως το μόνιμο προσωπικό όλο αυτό το διάστημα συνέβαλε και συνεργάστηκε άψογα με την Ομάδα Παρέμβασης και δούλεψε κάτω από πολύ δύσκολες
συνθήκες.

Όσον αφορά το καταγγελθέν στο Διοικητικό Συμβούλιο περιστατικό ότι βρέθηκε φιλοξενούμενος περιορισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, η Διοίκηση του ΚΚΠ, ως ώφειλε, έχει προβεί στις απαιτούμενες σύννομες ενέργειες για τη διαλεύκανση του γεγονότος.»


Πηγή