Σύγχρονος και ασφαλής δρόμος από την είσοδο του Πύργου έως το Κατάκολο


Ένα ακόμη έργο της ΟΧΕ εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»

Ένας σύγχρονος και ασφαλής δρόμος από την είσοδο του Πύργου έως το Κατάκολο, με ανάδειξη και εξωραϊσμό του τμήματος Πύργος – Άγιος Ιωάννης, δρομολογείται με την ένταξη του έργου «Βελτίωση προσβασιμότητας επαρχιακού δικτύου από Κατάκολο (διασταύρωση Αγίου Ανδρέα) έως την είσοδο Πύργου (σιδηροδρομική γραμμή)», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Πρόκειται για ένα ακόμη έργο – προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ -που σηματοδοτεί την υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επέμβασης (ΟΧΕ) Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, μιας στρατηγικής που η συνολική εφαρμογή της θα οδηγήσει στην αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής και τη διεύρυνση των προϋποθέσεων επισκεψιμότητας και διαμονής στην ευρύτερη περιοχή.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το νέο έργο αποτελείται από δύο οδικά τμήματα, το τμήμα «Πύργος – Άγιος Ιωάννης» και το τμήμα «Άγιος Ιωάννης – διασταύρωση Αγίου Ανδρέα», στα οποία περιλαμβάνονται οι παρακάτω παρεμβάσεις.

Το τμήμα Πύργος – Άγιος Ιωάννης μήκους 3.370 μέτρων αποτελεί το πρώτο τμήμα της Επαρχιακής Οδού «Πύργου – Κατάκολου» που εξυπηρετεί σήμερα την βασική σύνδεση του λιμένα κρουαζιέρας Κατάκολου με την Εθνική Οδό Πάτρα – Πύργος, για την πρόσβαση τουριστών στην Αρχαία Ολυμπία.

Επίσης εξυπηρετεί λειτουργίες σύνδεσης των γειτονικών οικισμών με την έδρα του νομού, την πρόσβαση στους ανεπτυγμένους παραλιακούς οικισμούς μεταξύ Πύργου και Κατάκολου, αλλά και λειτουργίες πρόσβασης στις παρόδιες ιδιοκτησίες, κυρίως στο πρώτο της περιαστικό τμήμα Πύργος – Άγιος Ιωάννης με πυκνές προσβάσεις.

Στο νέο σχεδιασμό της επαρχιακής οδού, με την προώθηση του έργου «Κατασκευή οδού Λαστέικα – παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο» υλοποιείται η παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη και σε συνδυασμό με το υπάρχον τμήμα (Άγιος Ιωάννης – Κατάκολο ) δημιουργείται απ’ ευθείας σύνδεση του Λιμένα Κατακόλου με την Ε.Ο Πάτρας – Πύργου, για την άμεση πρόσβαση στην Αρχαία Ολυμπία και τους υπόλοιπους προορισμούς του νομού.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπόλοιπο τμήμα της επαρχιακής οδού Πύργος – Άγιος Ιωάννης λειτουργικά, με την ολοκλήρωση του νέου άξονα, θα εξυπηρετεί κυρίως τοπικές συνδέσεις μεταξύ Πύργου – Κατάκολου και μπορούν πλέον να υλοποιηθούν παρεμβάσεις αναπλάσεων των πεζοδρομίων του, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο παρόδιος χώρος για περπάτημα και ποδηλασία σε συνδυασμό με κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θα μειώνουν τις υψηλές ταχύτητες, ώστε να αναδειχθεί η λειτουργία αναψυχής της οδού.

Στο δεύτερο τμήμαμ μήκους 6,2 χιλιομέτρων, από τον Άγιο Ιωάννη έως τη διασταύρωση Αγίου Ανδρέα θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης στο υφιστάμενο οδόστρωμα εύρους 13,5 μέτρα και βελτιώσεις των τεχνικών χαρακτηριστικών της οδού με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, θα γίνουν διαμορφώσεις στους υφιστάμενους κόμβους, Γρανιτσεϊκων, Σκουροχωρίου, Καβουρίου, Νέου Δρόμου, Παναγίτσας και Αγίου Ανδρέα, τεχνικά όπου χρειάζονται καθώς επίσης εργασίες για τον ηλεκτροφωτισμό και την άρδευση του τμήματος από τον Πύργο (σ.σ σιδηροδρομική γραμμή) έως και τον Άγιο Ιωάννη.

Γιώργος Γεωργιόπουλος – Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

«Ένα ακόμα εμβληματικό έργο, ενταγμένο στην στρατηγική της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) προστίθεται σε μια σειρά παρεμβάσεων (παράκαμψη Αγίου Ιωάννη, Χερσαία Ζώνη – Τουριστικό Τρένο Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία, Μονοπάτια Φολόης, και αναπλάσεις σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία) συνολικού προϋπολογισμού 40 και πλέον εκατομμυρίων, που σκοπό έχουν την ανάδειξη και αξιοποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, τη σύνδεση της Κρουαζιέρας με τους προορισμούς της Αρχαίας Ολυμπίας, του Πύργου και των άλλων αξιοθέατων της περιοχής.

Ειδικότερα, η βελτίωση της οδικής ασφάλειας της επαρχιακής οδού Πύργος – Άγιος Ιωάννης – Κατάκολο, η προσθήκη ποδηλατοδρόμου μέχρι τον Άγιο Ιωάννη, με δυνατότητα και πέραν αυτού, η βελτίωση της πεζοδρόμησης που θα διευκολύνει τους πεζοπόρους κατοίκους του Πύργου και επιπλέον η προσθήκη καλαίσθητου φωτισμού και φυτικού καλλωπισμού, θα δημιουργήσουν ένα σύγχρονο ξεχωριστό περιαστικό δρόμο.

Η χρηματοδότηση του είναι πλέον δεδομένη, από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Για την επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απέστειλα ήδη το αίτημα για την έγκριση του τρόπου δημοπράτησης του έργου. Σε λίγες ημέρες η διαγωνιστική διαδικασία αρχίζει.

Θέλω να ευχαριστήσω την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων (τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων) της Π.Ε Ηλείας, με την οποία επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σχεδιάσαμε και φέραμε σε πέρας ένα τόσο σύνθετο έργο καθώς και την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».


Πηγή