«Το Βίδο και το Λαζαρέτο το Ελληνικό «Νταβός», γράφει ο Σπύρος Ρίκος.

Κοινωνία «Το Βίδο και το Λαζαρέτο το Ελληνικό «Νταβός», γράφει ο Σπύρος Ρίκος.

Στο Βίδο μπορούν να γίνουν πολλές δράσεις οι οποίες θα αξιοποιήσουν το καταπληκτικό περιβάλλον του νησιού, την ιστορία του και θα το αναδείξουν, μαζί με το Λαζαρέτο, ως την ελληνική εκδοχή του «Νταβός».

Προχθές διατύπωσα μια πρόταση που σχετίζεται με τον αθλητισμό και την νεολαία. Σήμερα θα διατυπώσω μια πρόταση που σχετίζεται με την ιστορία του Βίδο, το πολιτιστικό απόθεμα και ιστορικό ευρωπαϊκό αποτύπωμα του τόπου μας, που είναι όντως συγκριτικό πλεονέκτημα.

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το summer school του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στο Βίδο, αλλά και στο Λαζαρέτο θα μπορούσε να στεγαστεί ένα θερινό σχολείο «Ιστορίας και Διπλωματικής ιστορίας και γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής», σε συνεργασία του τμήματος Ιστορίας και του τμήματος ξένων γλωσσών μετάφρασης και διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι κτιριακές υποδομές υπάρχουν, τόσο στο Βίδο, όπου θα πρέπει βεβαίως κάποια κτήρια να ανακατασκευαστούν, όπως το Διοικητήριο και σε ένα μάλιστα μπορεί να δημιουργηθεί και μικρή συνεδριακή αίθουσα. Στο Λαζαρέτο υπάρχουν τα κτίρια για τα οποία δαπανήσαμε αρκετές χιλιάδες ευρώ και ερειπώνουν. Ολοκληρώθηκαν τα κτίρια, αν δεν κάνω λάθος επί Δημαρχίας Μικάλεφ. Για την χρηματοδότηση δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να βοηθήσει και σημερινός Υπουργός Εξωτερικών εφ’ όσον του ζητηθεί. Και παράλληλα να διασωθούν, στο μέτρο του δυνατού και να αναδειχθούν, να καταστούν επισκέψιμες οι εναπομείνασες οχυρώσεις στο Βίδο. Θυμάμαι παλιά με τον αείμνηστο δημοτικό σύμβουλο Φίλιππο Τεμπονέρα είχαμε μπει με το τηλεοπτικό συνεργείο, στα υπόγεια του Γαλλικού(;) φρουρίου.
Το «θερινό σχολείο» το σχετικό με την γεωπολιτική και γεωστρατηγική θα μπορούσε να ονομαστεί «Ι.ΚΑΠΟΔΣΙΤΡΙΑΣ» και να διδάσκουν σε αυτό πέρα από διακεκριμένοι καθηγητές, διακεκριμένοι πολιτικοί Έλληνες και ξένοι καθώς και διπλωμάτες. Και να δώσουμε με την ευκαιρία αυτή, συνέχεια στη ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ του 1994. Να την αξιοποιήσουμε έστω και αργά να δοθεί follow up.

Τα Λαζαρέτο βεβαίως, όπως και τα Βιδο, είναι ένας τόπος που συνδέεται άρρηκτα με τη νεότερη πολιτική μας ιστορία και είναι ένα νησί εντελώς εγκαταλελειμμένο.

Ναι το πιστεύω ότι αυτό το σύμπλεγμα των νησιών μπορεί να αναδειχθεί στο «Νταβός» της χώρας μας.

Υ.Γ: Ο αείμνηστος Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης «έβλεπε» στο Βίδο ότι θα μπορούσε να στεγαστεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως campus, το οποίο φαντάζει πολύ μακριά από τις δικές μας συνήθειες, αλλά στο εξωτερικό θα μπορούσε να συμβεί.


Πηγή