Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση, ύψους 14εκ. ευρώ, για το Καστρομονάστηρο Στροφάδων από την Υπουργό Πολιτισμο […]

Καλά νέα για την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία των Ιονίων Νήσων με την έναρξη του Ιουλίου, αφού σήμερα υπεγράφη στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα, η Προγραμματική Σύμβαση για το Καστρομονάστηρο Στροφάδων.

Την προγραμματική σύμβαση, για τη διάσωση και αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου, υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, σε κλίμα συγκίνησης. Η προγραμματική σύμβαση ανοίγει το δρόμο στην έναρξη των εργασιών για το μνημείο – σύμβολο της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, το οποίο βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε κατάσταση ετοιμορροπίας, με πρόσθετη επιβάρυνση από το σεισμό του Οκτωβρίου 2018 στην ευρύτερη περιοχή της Ζακύνθου.

Η αποκατάστασή του ήταν χρόνιο αίτημα της Εκκλησίας αλλά και των κατοίκων της Ζακύνθου, και ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος ανταποκρινόμενος υπέγραψε την χρηματοδότηση του έργου με 10,5 εκ. ευρώ, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες για να αποκατασταθεί το μνημείο, να γίνει επισκέψιμο και λειτουργικό ανακτώντας τον μνημειακό του χαρακτήρα. Επιπλέον 3,5 εκ. ευρώ δίνει ως χρηματοδότηση το ΥπΠΟ για τα έργα που πρέπει να γίνουν στο Καστρομονάστηρο των Στροφάδων νήσων.

«Πολλαπλά τα οφέλη για τον τόπο από τη διάσωση του μνημείου», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, «και για την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και για τον θρησκευτικό τουρισμό και την τοπική οικονομία. Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ανοίγει τον δρόμο για τις απαραίτητες εργασίες στο Καστρομονάστηρο ώστε να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο θρησκευτικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που οι προσπάθειές μας ευοδώθηκαν και παραδίδουμε στην τοπική κοινωνία των νησιών μας έτοιμο προς εκτέλεση ένα, εξαιρετικής σημασίας, έργο».

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – ΠΕ Ζακύνθου προωθεί την κατασκευή του λιμενοβραχίονα στις Στροφάδες, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έργο απαραίτητο για τον ελλιμενισμό σκαφών, συνεπώς την επισκεψιμότητα του μνημείου και της περιοχής.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο IonianRadio.gr ο Λευτέρης Νιοτόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου) επεσήμανε:

"Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση, ύψους 14εκ. ευρώ, για το Καστρομονάστηρο Στροφάδων από την Υπουργό Πολιτισμού, τον Περιφερειάρχη και τον Μητροπολίτη Ζακύνθου

Επέμενα ότι τα Επτάνησα τελειώνουν στα Στροφάδια. Έπρεπε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη πολιτιστική κληρονομιά

Αν δεν υπήρχαν έτοιμες οι μελέτες από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο και αν δεν είχαμε την υποστήριξη του σημερινού Μητροπολίτη Διονύσιου τώρα δεν θα είχαμε αυτή την εξέλιξη

Είναι κάτι πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι πολύ γρήγορα ξεκινάει και η δημοπρασία του λιμανιού

Η περιοχή δέχτηκε γύρω στις 7 χιλιάδες σεισμούς και αν δεν είχε γίνει η σωστή περίδεση σήμερα δεν θα το είχαμε το μοναστήρι"


Πηγή