Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική -6 τουρίστες νεκροί σε λίγα λεπτά, ανάμεσά τους δυο παιδιά

Οι εικόνες που αντίκρισαν οι κάτοικοι με το πρώτο φως της ημέρας στη Χαλκιδική, μοιάζουν με εικόνες βιβλικής καταστροφής.

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης την κεντρική Μακεδονία, την Θράκη και την Θεσσαλία, είχε τραγικά αποτελέσματα: Εξι επιβεβαιωμένοι θάνατοι, πάνω από 100 τραυματίες και ένας αγνοούμενος ψαράς στη Νέα Καλλικράτεια.

Εξι νεκροί, πληροφορίες για έβδομο

Από τους έξι νεκρούς, οι δύο έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Πλαγιά Χαλκιδικής, μετά από πτώση στέγης σε ταβέρνα. Πρόκειται για μια 54χρονη Ρουμάνα και ένα 8χρονο παιδί της , με την πρώτη να χάνει τη ζωή της επί τόπου όταν έπεσε πάνω της η οροφή, ενώ το ανήλικο αγόρι, πέθανε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες, δυσκολευόταν να αναπνεύσει.

Εικόνες από την ταβέρνα όπου υποχώρησε η σκεπή με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες, μέχρι τώρα, πληροφορίες, ότι πρόκειται για τον γιο του θύματος.

Οι άλλοι δύο θάνατοι συνέβησαν κοντά στο «Ποτίδαια Παλάς» από πτώση δέντρου, με θύματα έναν 39χρονο Ρώσο και τον δύο ετών γιο του.

Με βομβαρδισμένο τοπίο μοιάζει η Χαλκιδική με το πρώτο φως της ημέρας

Οι άλλοι δύο νεκροί βρέθηκαν στην Σωζόπολη Χαλκιδικής, από ανατροπή τροχόσπιτου λόγω του αέρα! Πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Τσέχων, που ήταν εντός του τροχόσπιτου.

Αδιανόητη η εικόνα του κατεστραμμένου τροχόσπιτου, μέσα στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο δύο Τσέχοι τουρίστες

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπάρχουν επίσης 108 τραυματίες. Από τους τραυματίες, οι τέσσερις ήταν σοβαρά και χρειάστηκε να γίνει χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν τραυματίες με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων, αλλά όλα τα περιστατικά είναι εκτός κινδύνου.

Πληροφορίες για ένα νεκρό ακόμη
Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες για έναν ακόμη νεκρό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Πληροφοριοδότης» Ημαθίας, στη Νικομήδεια ένας ηλικιωμένος δεν πρόλαβε να πάει στο σπίτι του για να προφυλαχθεί και έχασε την ζωή του.

Αγνοείται ψαράς
Την ίδια ώρα, έχουν χαθεί τα ίχνη ενός 62χρονου ψαρά, ο οποίος παρά την κακοκαιρία πήρε την απόφαση να βγει στα ανοιχτά. Το Λιμενικό από το βράδυ κάνει έρευνες για τον εντοπισμό του.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική

Εντωμεταξύ, η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης . Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν θέσει σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες προσπαθούν να βοηθήσουν εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.

Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού και έχουν ειδοποιηθεί και όλοι οι μηχανικοί της περιφέρειας οι οποίοι από τις 5.30 το πρωί θα ξεκινήσουν την διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές. Παράλληλα επί ποδός είναι και συνεργεία της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική δίνει μεγάλη μάχη για να απεγκλωβίσει κόσμο από σπίτια και περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές. Μαζί με εθελοντές κάνουν επιχειρήσεις βοήθειας των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

600 κλήσεις για παροχή βοήθειας

Επίσης, το κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας. Μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις και κοπές δέντρων.

Λέκκας: Η καταστροφή προκλήθηκε σε 10 μόλις λεπτά

Σε 10 λεπτά προκλήθηκε η τεράστια καταστροφή που έπληξε τη Χαλκιδική και προκάλεσε έξι νεκρούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. Οπως εξήγησε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, πρόκειται για φαινόμενα που έρχονται σε αλληλουχία μετά τον καύσωνα. «Είχαμε τον καύσωνα το προηγούμενο διάστημα που δίνει τη θέση του στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται αιφνίδια και διαρκούν πάρα πολύ λίγο» είπε και σημείωσε πως τα φαινόμενα είχαν πολύ μεγάλη ταχύτητα με «μεγάλη ραγδαιότητα στην ένταση των ανέμων».

«Υπάρχει αυτοτροφοδοτούμενος και επιταχυνόμενος κύκλος εμφάνισης αυτών των φαινομένων» συμπλήρωσε. Οπως είπε, ζημιές έχουν υποστεί κυρίως οι δευτερεύουσες υποδομές και τα δίκτυα, με βασικότερο αυτό της ΔΕΗ, και όχι οι σταθερές δομές. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να υπάρξουν ειδικές προδιαγραφές για τις λυόμενες κατασκευές που εμφανίζονται στις καλοκαιρινές περιόδους «για να μην δημιουργούν κινδύνους».

Οι εικόνες από το σημείο από όπου πέρασε η κακοκαιρία στη Χαλκιδική είναι αποκαλυπτικές. Τεράστια δέντρα ξεριζώθηκαν, πινακίδες παρασύρθηκαν σαν τραπουλόχαρτα και ομπρέλες και ξαπλώστρες διαλύθηκαν.

Οι εκπληκτικές παραλίες της Χαλκιδικής που κανονικά σφύζουν από κόσμο τέτοιο καιρό μοιάζουν με έρημες περιοχές. Ολες οι υποδομές στις παραλίες καταστράφηκαν.

Η σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε καταστροφές και μέσα στο νερό, με τις βάρκες της περιοχής να αναποδογυρίζουν και να στοιβάζονται στα βράχια και να καταστρέφονται.
Τέτοια ήταν η ένταση των ανέμων τα ξημερώματα της Πέμπτης που ξήλωσε ακόμη και σκεπές σπιτιών. Οι ζημιές στην Χαλκιδική είναι ανυπολόγιστες με τα κλιμάκια της Περιφέρειας να καταγράφουν την καταστροφή από το πρωί.
Αγνωστο παραμένει πόσος χρόνος χρειάζεται προκειμένου να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί και βασική πηγή εσόδων για την περιοχή.
Δεκάδες δέντρα έσπασαν ή ακόμη και ξεριζώθηκαν, κλείνοντας δρόμους, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση και προκαλώντας υλικές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα.

Πηγή: iefimerida.gr

Tags:6 τουρίστες νεκροίκακοκαιρία στη Χαλκιδική


Πηγή