Goji berry: Ο καρπός της μακροζωίας – Κερδίζουν το «στοίχημα» οι βιολογικές καλλιέργειες στην Ηλεία

Ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές φαίνεται πως κερδίζουν οι βιολογικές καλλιέργειες στην Ηλεία το τελευταίο διάστημα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που εξετάζουν διεξοδικά τις προοπτικές και τα αυξημένα οικονομικά έσοδα που μπορούν να τους επιφέρουν σε βάθος χρόνου.

Σε μια εποχή που οι υποχρεώσεις «πνίγουν» τον κόσμο και οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς, αρκετοί είναι αυτοί που εξετάζουν όποια νέα καλλιέργεια κυκλοφορεί στην αγορά, θέλοντας να δοκιμάσουν την τύχη τους σε κάτι διαφορετικό πέραν των παραδοσιακών καλλιεργειών.

Τολμηρός και με περίσσεια διάθεση να ανακαλύψει τα καλά μιας νέας και όχι τόσο δοκιμασμένης καλλιέργειας, είναι ο κάτοικος της Βαρβάσαινας και αγρότης Γιώργος Κατσίκης, που επένδυσε αρκετά στην αγορά δενδρυλλίων Goji berry, ο καρπός των οποίων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «ελιξίριο ζωής», μιας και τα στοιχεία που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό είναι μοναδικά. Αυτό αποτέλεσε και το βασικότερο λόγο επιλογής της συγκεκριμένης καλλιέργειας από πλευράς του κ. Κατσίκη, ο οποίος κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση μετά από αρκετή έρευνα.

Ξεκίνημα με πολλούς,
συνέχεια με λίγους

Όπως γίνεται αντιληπτό από τον περισσότερο κόσμο, η καλλιέργεια Goji Berry δεν είναι κάτι που μπορεί να συναντήσει κανείς εύκολα στην Ηλεία. Μπορεί στο ξεκίνημα να ασχολήθηκε συστηματικά με την καλλιέργεια μια παρέα 25 ατόμων, στην πορεία όμως και με την ύπαρξη ορισμένων δυσκολιών οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει και πλέον 2-3 είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να συνεχίσουν.

Αφορμή για την ενασχόληση με την καλλιέργεια αποτέλεσε μια κοινή φίλη της παρέας που διέθετε παρόμοια καλλιέργεια, στην οποία βρέθηκαν για να ανακαλύψουν τα μυστικά και όλα όσα μπορεί να προσφέρει. Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα που φέρνει ανανέωση στις καλλιέργειες, αποκολλώντας μας από τις παραδοσιακές. Βασικός στόχος είναι η εισροή περισσότερων εσόδων συγκριτικά με τις μέχρι τώρα συνηθισμένες καλλιέργειες, μιας και τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν φέρει αλλαγές στις τιμές των προϊόντων και πλέον δε συμφέρει.

Οι απαιτούμενες
συνθήκες

Η καλλιέργεια του Goji Berry, σύμφωνα με τον κ. Κατσίκη, έχει ορισμένες ιδιορρυθμίες. Το ζεστό κλίμα, το άφθονο νερό, η καθαριότητα γύρω από το δενδρύλλιο προκειμένου να μην υφίσταται συγκέντρωση μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή, αποτελούν τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται η καλλιέργεια αυτή προκειμένου να αντέξει και να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή της.

Έκταση καλλιέργειας
και προσδοκίες

Η καλλιέργεια του κ. Κατσίκη εκτίνεται σε χωράφι 3,5 στρεμμάτων, στο οποίο βρίσκονται περίπου 500 δενδρύλλια. Πρόκειται για μια καλλιέργεια, η μέγιστη απόδοση της οποίας μπορεί να φτάσει και τα 6-7 κιλά το χρόνο για κάθε δέντρο. Ο κ. Κατσίκης βρίσκεται στον τρίτο χρόνο και οδεύει στον τέταρτο, με τις εκτιμήσεις του να αναφέρουν πως πιθανότατα από τον επόμενο χρόνο ίσως μπορέσει να πλησιάσει περισσότερο ανάλογες ποσότητες. Στόχος του –όπως και κάθε άλλου αγρότη- είναι να μεγιστοποιήσει την παραγωγή της καλλιέργειάς του, που στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να φτάσει περίπου τους 3,5 τόνους ανά χρόνο.

Ενδιαφέροντα στοιχεία
για τον καρπό

Το Goji Berry είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και αμινοξέων. Περιέχει 18 αμινοξέα, 21 ιχνοστοιχεία και μερικές βιταμίνες και μέταλλα. Διαθέτει 6 φορές περισσότερα αμινοξέα από τη γύρη μελισσών, 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C ανά βάρος από τα πορτοκάλια, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και περισσότερη βήτα καροτίνη από τα καρότα.

Επιπλέον, περιέχει μέταλλα όπως ασβέστιο και μαγνήσιο, καθώς και βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και βιταμίνη Ε που συνήθως συναντάμε σε σιτηρά και σπόρους και σπανιότερα στα φρούτα. Άλλα χαρακτηριστικά είναι τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης (το 13% των μούρων είναι πρωτεΐνη, περισσότερο από προϊόντα ολικής άλεσης) και υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, ενώ περιέχει βητα- σιτοστερόλη, βηταΐνη και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Θετικά στοιχεία
στον οργανισμό

Η διατροφική αξία του Goji Berry θεωρείται από πολλούς ως «θησαυρός». Διώχνει την κόπωση (ειδικά κατά την ανάρρωση από ασθένειες), η βηταΐνη που περιέχει αποκαθιστά το κατεστραμμένο DNA, τα καροτονοειδή του βελτιώνουν την όραση και αποτρέπουν τον αστιγματισμό και τον καταρράκτη, προστατεύει συκώτι και νεφρά, πιθανότατα προστατεύει από καρδιοαγγειακές και φλεγμονώδεις ασθένειες, προστατεύει το νευρικό σύστημα και μπορεί να λειτουργήσει ως αντικαρκινικός και ανοσολογικός παράγοντας, ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθά τα κύτταρα να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, αντιμετωπίζει ζαλάδες και εμβοή των αυτιών, με επιθέματα από τη ρίζα αντιμετωπίζεται ο πυρετός, η εφίδρωση και η δίψα. Επιπλέον, η ρίζα ελαττώνει την αιμόπτυση και ανακουφίζει από το βήχα, αντιμετωπίζει τη σεξουαλική ανικανότητα στους άνδρες, βοηθά στους πόνους πλάτης και μέσης, επιδρά θετικά στη νυκτοουρία, αντιμετωπίζει τους ιλίγγους και μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων. Τέλος, πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν τη χρησιμότητά του στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, ενώ στην Κίνα το θεωρούν καρδιοτονωτικό.

Χρήση με μέτρο

Το Goji Berry αν και διαθέτει τις προδιαγραφές για να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας καθενός, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους τους ανθρώπους όπως συνήθως συμβαίνει με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή και συγκεκριμένα βαρφαρίνη, συστατικά του καρπού επηρεάζουν το μεταβολισμό του εν λόγω φαρμάκου, ενώ θα πρέπει να λάβετε ιατρική συμβουλή σε περίπτωση που επιθυμείτε να καταναλώσετε το προϊόν αλλά λαμβάνετε φάρμακα που μεταβολίζονται από ηπατικά ένζυμα, όπως διάφορες αγωγές για διαβήτη και υπέρταση. Ακόμα, αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, τότε καλό θα είναι να γνωρίζετε πως υπάρχουν μικρές ανεπιβεβαίωτες πιθανότητες που αναφέρουν ότι μπορεί να προκληθεί αποβολή λόγω συσπάσεων της μήτρας. Εκτός αυτού, έχουν μεγάλη συγκέντρωση βιταμίνης A (με τη μορφή καροτενοειδών), οπότε υπερκατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα (υπερβιταμίνωση), με τις αρνητικές επιδράσεις που συνεπάγονται για την έκβαση της κύησης. Τέλος, υπάρχουν ορισμένες αναφορές για δυσάρεστες αισθήσεις στο πεπτικό κατά την κατανάλωση του καρπού, όπου καλό θα είναι να λάβετε συμβουλή από το γαστρεντερολόγο σας πριν τη δοκιμή.

Ωρίμανση καρπού

Το άνθισμα του καρπού προετοιμάζει τον εκάστοτε αγρότη για την περίοδο συγκομιδής του καρπού, τον οποίο μετά από 20 μέρες μπορεί να τον συλλέξει. Ακολούθως, ανά 15 μέρες περίπου βγάζει νέο καρπό. Η συλλογή του παλαιού καρπού, δίνει τη δυνατότητα να στο κλαρί να μεγαλώσει και να αυξήσει την παραγωγή του. Η διαδικασία της συγκομιδής είναι χρονοβόρα, καθώς το μικρό μέγεθος του καρπού δεν ευνοεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας και μαζεύεται ένα ένα χωρίς βοήθεια από μηχάνημα. Η συλλογή ενός κιλού μπορεί να διαρκέσει και μία ώρα. Σε διάστημα ενός χρόνου, μπορεί να καρποφορήσει ακόμα και 12 φορές, ανάλογα βέβαια και με το διάστημα που οι καιρικές συνθήκες θα παραμένουν ζεστές. Συνήθως αρχές Ιουλίου είναι η περίοδος που ξεκινάει την καρποφορία του.

Ο καρπός
στο εμπόριο

«Τη συγκομιδή του καρπού ακολουθεί η συσκευασία του προϊόντος σε ειδικά πλαστικά μπολάκια σχεδιασμένα για τρόφιμα και στη συνέχεια η προσφορά τους σε μανάβικα, φίλους, γνωστούς, πελάτες και σε όποιον ζητήσει. Σιγά σιγά μπαίνουμε στην αγορά και κοιτάμε για κάποιες εταιρείες και ξενοδοχεία, έχοντας κάνει ήδη κάποιες συζητήσεις. Το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό και περιμένουμε αν οι συζητήσεις θα καρποφορήσουν», αναφέρει ο κ. Κατσίκης.

Απαιτήσεις
καλλιέργειας

Καθώς πρόκειται για μια δύσκολη καλλιέργεια, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως χρειάζεται υπομονή και εργατικότητα, χωρίς χημική παρέμβαση. Το χέρι αποτελεί το «εργαλείο» του αγρότη. Ως «εξαιρετική χαρακτήρισε την καλλιέργεια ο κ. Κατσίκης, συμβουλεύοντας και άλλους αγρότες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να μη διστάσουν να κάνουν τη μετάβαση από τις παραδοσιακές καλλιέργειες στις βιολογικές και τονίζοντας πως είναι ανοιχτός σε ερωτήσεις άλλων προκειμένου να τους βοηθήσει στα πρώτα τους βήματα.

Καλλιέργεια
του μέλλοντος

Το Goji Berry είναι ένα φυτό που διαρκεί πολλές δεκαετίες. Η ζήτησή του στο εξωτερικό είναι τεράστια, μιας και η φήμη του ως φρούτο της μακροζωίας είναι πέρα από κάθε φαντασία. Ο κ. Κατσίκης τόνισε πως το κράτος οφείλει να κοιτάζει εναλλακτικές καλλιέργειες που μπορεί να του αποφέρουν έσοδα και να αυξήσουν σημαντικά τις εξαγωγές του.

Ένταξη
στη διατροφή

Συνήθως δύο ή περισσότερες μερίδες Goji Berry ανά ημέρα θεωρούνται αρκετές για να λάβεις τα οφέλη τους. Πολλά καταστήματα τα πωλούν σε αποξηραμένη μορφή. Φρέσκα στην ελληνική αγορά είναι δύσκολο να βρει κάποιος. Η χρήση τους γίνεται όπως αυτή της σταφίδας ή των μούρων. Βρίσκονται σε ποικιλίες τσαγιών με βότανα ή σε τυποποιημένες μπάρες δημητριακών, αλλιώς μπορείτε να δημιουργήσετε δικές σας συνθέσεις. Ακόμα, μπορεί να προστεθεί σε γιαούρτι μαζί με ξηρούς καρπούς ή να μπουν σε smoothies. Για να επωφεληθείτε των αντιοξειδωτικών τους, μπορείτε να φτιάξετε μαρμελάδα ή μπορείτε να αναβαθμίσετε τη μαγειρική σας συνδυάζοντάς τα με χοιρινό και πουλερικά.


Πηγή