ΡΙΓΑΝΟΚΑΜΠΟΣ: Φέρνουν φορτηγά και μεγαλώνουν τον καταυλισμό! – Οι Αρχές… σφυρίζουν αδιάφορα

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν για πολλοστή φορά οι σύλλογοι και οι φορείς του ανατολικού διαμερίσματος για τον καταυλισμό των Ρομά στον Ριγανόκαμπο. Και διατυπώνουν σειρά ερωτημάτων προς τις τοπικές αρχές με αφορμή την ανέγερση νέων παραπηγμάτων και τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές που ξεσπούν στον καταυλισμό χωρίς να υπάρχει προστασία των πολιτών και της έκτασης από τον ιδιοκτήτη της (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου).Οι φορείς του ανατολικού διαμερίσματος σε κοινή παρέμβασή του κάνουν λόγο για «παράνομη επέκταση» του καταυλισμού και επαναλαμβάνουν ότι πρέπει να υπάρξει φροντίδα για να μεταστεγαστούν οι διαμένοντες σε αυτόν «και να ενσωματωθούν στον κοινωνικό ιστό».Η παρέμβασή τους έχει αποδέκτες: Την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, το Δήμο Πατρέων, το πολεοδομικό γραφείο, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΕΤΑΔ και το Πανεπιστήμιο Πατρών.Αφορμή λαμβάνουν για τη νέα παρέμβαση από κάποια περιστατικά τα οποία χαρακτηρίζουν «άκρως ανησυχητικά», υιοθετώντας την άποψη ότι ο καταυλισμός είναι παράνομος. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι:

  • Την Πέμπτη 18 Ιουλίου, φορτηγό αυτοκίνητο με υλικά ανέβηκε στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού, πάνω στον σκουπιδότοπο, και ξεκίνησε την ανέγερση παραπηγμάτων. Οι φορείς κάλεσαν αρχικά το Γ΄ Αστυνομικό Τμήμα και η απάντηση που υποστηρίζουν ότι έλαβαν ήταν: «Δεν έχουμε προσωπικό, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» ή «θα ειδοποιήσουμε το 100». Στη συνέχεια επικοινώνησαν με τον περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή ο οποίος τους υποσχέθηκε άμεση επέμβαση. Πράγματι σε λίγη ώρα έφτασαν στον χώρο πέντε μοτοσικλέτες με δύο αστυνομικούς η κάθε μία. Οι φορείς υποστηρίζουν ότι παρά την παρουσία των αστυνομικών οι εργασίες κατασκευής τριών παραγκών συνεχίζονται.
  • Τις επόμενες ημέρες, οι δύο παράγκες εξαφανίζονται και η τρίτη συνεχίζει να κατασκευάζεται. Ειδοποιείται πάλι η Αστυνομία. Στις 26/7 εκδηλώνεται μεγάλη φωτιά απέναντι από τη νέα παράγκα. Οι περίοικοι υποστηρίζουν ότι η Πυροσβεστική δυσκολεύεται να την κατασβέσει καθώς είχαν αρπάξει τα απορρίμματα του παλιού σκουπιδότοπου. Ενας φορτωτής καλείται να ρίξει χώμα πάνω τους. Η παράγκα σήμερα έχει κατασκευαστεί.

Οι φορείς του ανατολικού διαμερίσματος εκφράζουν ερωτηματικά κατά πόσο έγινε σωστά η δουλειά της Αστυνομίας και εκφράζουν την άποψη ότι «ηόλη επιχείρηση κατέληξε σε φιάσκο, εκνευρίζοντας παράλληλα τους κατοίκους της περιοχής και τα Συλλογικά μας όργανα». Επίσης, ζητούν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα. Συγκεκριμένα, ρωτούν εάν ενημέρωσε η Αστυνομία την πολεοδομία για αυθαίρετη κατασκευή ως είχε υποχρέωση και αν προχώρησε σε σύλληψη και στα προβλεπόμενα από το νόμο. Ρωτούν ακόμα εάν η Πυροσβεστική έχει βρει τις αιτίες των πυρκαγιών που ξεσπούν συχνά και αν έχει πράξει όσα επιβάλει ο νόμος. Το ερώτημά τους προς το πολεοδομικό γραφείο είναι γιατί δεν προχωράει άμεσα στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών. Για το Πανεπιστήμιο το ερώτημα είναι γιατί δεν ζητάει νομικά την απελευθέρωση του χώρου του όπου χωροθετείται το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού και προς την ΕΤΑΔ γιατί δεν προστατεύει τον χώρο της.«Οι πολίτες, που διεκδικούμε χρόνια τώρα τα νόμιμα δικαιώματά μας, δικαιούμαστε και περιμένουμε απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που δίνουν την εντύπωση, αν όχι σκοπιμότητας, τουλάχιστον ανοχής απέναντι σε μία κατάσταση που είναι παράνομη και ομολογουμένως απαράδεκτη» αναφέρουν στην επιστολή τους προς τις τοπικές αρχές.Οι σύλλογοι και οι φορείς του ανατολικού διαμερίσματος δεν δέχονται ως δικαιολογία ότι ο νόμος προστατεύει τους Ρομά στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς επισημαίνουν ότι πρόκειται για μόνιμες κατασκευές και όχι για προσωρινές.Υπενθυμίζουν ότι η έκταση που καταλαμβάνει ο καταυλισμός έχει συγκεκριμένες χρήσεις γης και «η τρέχουσα νομοθεσία επιβάλλει τη μεταστέγαση και αποκατάσταση των δικαιουμένων κ.λπ.».Συνδέουν την παρέμβασή τους με «τον αγώνα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα» για να αποδοθεί ο χώρος στην πόλη, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί το Ανατολικό Πάρκο. Ζητούν ενημέρωση από τις Αρχές στις οποίες απευθύνονται, στο σκέλος που τις αφορά, «για το τι ακριβώς συμβαίνει και κυρίως για το τι έχετε κάνει στο πλαίσιο της νομοθεσίας και των καθηκόντων σας».Δηλώνουν ότι έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και σκοπεύουν να αναζητήσουν ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν.


Πηγή