Άγιοι Θεόδωροι Λεχαινών: Ταφόπλακα για κατοίκους και περιβάλλον

Οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων και της ευρύτερης περιοχής των Λεχαινών σύμφωνα με την Έκθεση του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, «βάλλονται από αέρος και ρεμάτων» με ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία μικρόβια και ρύπους που ενδεχομένως προέρχονται από εργοστάσια της περιοχής.

Η 26 σελίδων έκθεση προόδου που υπογράφει πολυμελής ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου και αποκαλύπτει σήμερα η «Πατρίς», δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η Έκθεση είναι ταφόπλακα για κατοίκους και περιβάλλον. Η περιοχή των Αγίων Θεοδώρων και όχι μόνο μολύνεται και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν απόλυτο δίκιο που αντιδρούν αφού εδώ και χρόνια βιώνουν το μαρτύριο της δυσοσμίας και του «μαύρου» νερού που κυλά στο ρέμα.

Η έκθεση βρίσκεται στα χέρια των αρμοδίων εδώ και ένα μήνα αλλά προφανώς η καλοκαιρινή ραστώνη επιβάλλει τη σιωπή.

Η έκθεση προόδου

Στην εισαγωγή της Έκθεσης του Πανεπιστημίου αναφέρονται τα εξής:

«Η παρούσα έκθεση ανατέθηκε στο Εργαστήριο Υγιεινής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά από υπογραφή σχετικής σύμβασης.

Στην ερευνητική ομάδα συμπεριλαμβάνονται οι: Μιχάλης Λεοτσινίδης, Καθηγητής Υγιεινής, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου, Ελένη Σαζακλή, Χημικός, M.Sc., Ph.D., Επίκ. Καθηγήτρια Υγιεινής – Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας & Τοξικολογίας και Αθηνά Φειδάκη, Χημικός, M.Sc., Ερευνήτρια.

Στόχος του έργου είναι να διερευνηθεί αν η δυσοσμία που αναφέρεται από τους κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης με έδρα τα Λεχαινά στο νομό Ηλείας, σχετίζεται με τη λειτουργία μονάδας αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής και του παρακείμενου σφαγείου που βρίσκονται σε απόσταση 1800 περίπου μέτρων Ανατολικά. Επιπλέον διερευνάται πιθανή ρύπανση του επιφανειακού και υπόγειου υδροφόρου».

Συμπεράσματα για την ποιότητα του αέρα

Μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα αναφέρονται τα εξής:

«Παρατηρείται ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων η σχετική αναλογία στην ύπαιθρο σε σχέση με τη μονάδα είναι μικρότερη, ως άλλωστε αναμένεται. Σε μερικές όμως ενώσεις, παρατηρείται ότι η σχετική αναλογία είναι μεγαλύτερη στην ύπαιθρο. Τούτο σημαίνει ότι υπάρχει σχετική συσσώρευση και τούτο εξηγείται από το γεγονός ότι οι περισσότερες των ενώσεων σε αέρια κατάσταση έχουν πυκνότητα μεγαλύτερη του αέρα και επομένως, ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες, είναι δυνατόν να παρατηρείται συσσώρευση. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι ενώσεις έχουν χαρακτηριστική έντονη οσμή, ορισμένες δε από αυτές είναι ιδιαίτερα δύσοσμες. Τούτο εξηγεί το γεγονός της περιοδικής εμφάνισης έντονης οσμής στη γύρω περιοχή.

Πέραν των ανωτέρω, πολλές από αυτές τις ενώσεις είναι επιβλαβείς για την υγεία και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς κατώφλι, δηλαδή προκαλούν βλάβη ακόμα και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις”.

Εκτίμηση ρύπανσης-μόλυνσης ρέματος

Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρονται τα εξής:

«Προκειμένου να εκτιμηθεί η ποιότητα του νερού σε παρακείμενο ρέμα των εγκαταστάσεων των μονάδων (σφαγεία, εκτροφείο και μονάδα αδρανοποίησης ζωικών αποβλήτων) ελήφθησαν δείγματα νερού σε σημεία ανάντη και κατάντη των εγκαταστάσεων».

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων δειγμάτων νερού είναι ταφόπλακα για κατοίκους και περιβάλλον:

«Όλα τα δείγματα νερού από τα σημεία κατάντη των εγκαταστάσεων των μονάδων εμφάνισαν ιδιαίτερα υψηλό μικροβιακό φορτίο, σε αντίθεση με το δείγμα που ελήφθη ανάντη των εγκαταστάσεων των μονάδων.

Αναλυτικότερα, το δείγμα ανάντη των μονάδων παρουσιάζει μικροβιακό φορτίο, που όμως είναι συγκρίσιμο με παρόμοια ρέματα που δέχονται απορροές από παρακείμενες καλλιέργειες. Τα άλλα τρία δείγματα παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλό μικροβιακό φορτίο, σε επίπεδα που μπορεί να καταστούν επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων, σε περίπτωση επαφής με τα νερά αυτά».

«Το έγκλημα συνεχίζεται…»

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των κατοίκων των Αγίων Θεοδώρων κ. Γεώργιος Κατσαμπερης, σχολιάζοντας την Έκθεση προόδου, αναφέρει τα εξής:

«Οκτώ χρόνια πέρασαν από τότε που οι κάτοικοι αντιλήφθησαν για πρώτη φορά μια έντονη δυσοσμία να τους πνιγεί. Άγνωστης προέλευσης τότε, όμως αρκετά έντονη για να τους κάνει να βγουν στο δρόμο και να αρχίσουν να φωνάζουν. Σήμερα έφτασε η ώρα της δικαίωσης. Όχι τόσο γιατί αποδείχθηκε ότι η πηγή της δυσοσμίας είναι η Fargeco Hellas, πράγμα που το ήξεραν, όσο γιατί πλέον αποδείχθηκε ότι δεν ήταν της φαντασίας τους ότι υποφέρουν από αυτό το έργο.
Το πόρισμα του καθηγητή ΛΕΟΤΣΙΝΙΔΗ αποτελεί πλήρη δικαίωση των κατοίκων για όλα όσα ανέφεραν τα χρόνια που πέρασαν ¨… όλες αυτές οι ενώσεις (178 στο σύνολο) έχουν χαρακτηριστική έντονη οσμή, ορισμένες δε από αυτές είναι ιδιαίτερα δύσοσμες…… ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΩΦΛΙ…¨.
Όμως το ερώτημα που τίθενται είναι τι κάνουν οι υπηρεσίες και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, που εδώ και ένα μήνα έχουν στα χέρια τους το πόρισμα που λέει αυτά; Περιμένουν τους κατοίκους να αντιδράσουν, που μέσα στο τελευταίο μόνο μήνα καλούν διαρκώς και καθημερινά την αστυνομία και αυτή τους απαντά , Τι μπορώ να κάνω! Το πρόβλημα είναι τεράστιο και το έγκλημα συνεχίζεται σε βάρος της ζωής και της υγείας.
Η έκθεση του Πανεπιστημίου Πατρών είναι κατατοπιστική όμως και στο πρόβλημα των υγρών αποβλήτων¨ …όλα τα δείγματα νερού κατάντη των μονάδων εμφάνισαν ιδιαίτερα υψηλό μικροβιακό φορτίο…σε επίπεδα που μπορεί να καταστούν επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων, σε περίπτωση επαφής με τα νερά αυτά…¨ παρά ταύτα όμως ο καθηγητής δεν μπορεί να διαπιστώσει από ποια από τις τρεις μοναδες προέρχεται η μόλυνση, ήτοι από τη FARGECO, ΤΑ ΗΛΕΙΑΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ή ΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΠΟΥΛΟΥ. Το δεδομένο προς ώρας πάντως είναι ότι κάποια εκ των μονάδων αποφάσισε να ασχοληθεί με τα υγρά της απόβλητα ζητώντας και καταθέτοντας φάκελο για την αδειοδότηση διαχείρισης τους.
Το ζήτημα λοιπόν είναι η περιβαλλοντική αποκατάσταση. Θα πληρώσει κανείς;
Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τελικής Δικαίωσης, έως τότε θα συνεχίζουμε να υποφέρουμε από τη ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ».


Πηγή