Ερωτηματικά των γονέων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου


Οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που φοιτούν στο 10ο Δημοτικό σχολείο Πύργου, κατέθεσαν τις ενστάσεις τους, προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, για την φοίτηση 8 παιδιών Ρομά στο σχολείο (μετά και την συγχώνευση με το σχολείο Αγίας Φιλόθεης), ζητώντας να μην ισχύσει αυτή η απόφαση, αν πρώτα δεν υπάρξει κάποια διαβούλευση και τεθούν προς συζήτηση κάποια σοβαρά θέματα που προκύπτουν από αυτή την απόφαση.

Στις αιτιάσεις τους οι γονείς και κηδεμόνες του 10ου Δημοτικού σχολείου Πύργου, αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο σχολείο (μεγάλος ήδη αριθμός παιδιών, στέγαση σε λυόμενες αίθουσες κ.α.), ενώ ήδη σε αυτό φοιτούν παιδιά μεταναστών και 15 περίπου παιδιά Ρομά, τα οποία και έχουν αγκαλιαστεί από όλους. Και γενικά ότι δεν είναι το κατάλληλο σχολείο γι’ αυτά τα παιδιά.

Αναλυτικά η αίτηση – ένσταση των γονέων και κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού σχολείου Πύργου που στάλθηκε προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γι’ αυτό το θέμα :

«Στο 10ο Δημ. Σχολείο Πύργου έρχονται φέτος να φοιτήσουν 8 παιδιά Ρομά (τα 6 στην Β’ Τάξη) από το Δημ. Σχ. Αγίας Φιλοθέης. Με απόφαση της Διεύθυνσης ΠΕ Ηλείας – χωρίς καμιά διαβούλευση – συγχωνεύτηκε το σχολείο της Αγίας Φιλοθέης που είχε περίπου 32 παιδιά Ρομά με το 10ο Δημ. Σχ. Πύργου.

Το 6/θ 10ο Δημ. Σχ. Πύργου έχει κάθε χρόνο 90-100 μαθητές. Στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες 25 ετών. Έχει μικρό κοινό γραφείο διευθυντή και δασκάλων. Έχει μικρό προαύλιο και μόνο 6 αίθουσες. Ούτε αίθουσα εκδηλώσεων, ούτε αίθουσα Η/Υ, ούτε αίθουσα για τμήμα ΖΕΠ ή τμήμα ένταξης. Η αίθουσα της Ε’ τάξης είναι ταυτόχρονα και αίθουσα Πληροφορικής (ΤΠΕ). Όταν γίνεται μάθημα ΤΠΕ π.χ. της Γ’ τάξης, η Ε΄ τάξη μετακομίζει στην αίθουσα της Γ’ τάξης. Την περασμένη χρονιά 2 μαθητές είχαν παράλληλη στήριξη. Στο σχολείο μας δεν στάλθηκαν ποτέ ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί – όπως στα μεγάλα σχολεία του Πύργου – αν και τα παιδιά του σχολείου αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Στο 10ο Δημ. Σχ. Πύργου φοιτούν αρκετά παιδιά μεταναστών και 15 περίπου παιδιά Ρομά. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν αποδείξει ότι θέλουν το καλό των παιδιών Ρομά. Κάνουν ότι μπορούν, στηρίζουν και βοηθούν αυτά τα παιδιά να ενταχθούν στο σχολείο μας. Σημειωτέον ότι αυτά τα παιδιά έχουν σχεδόν όλα παρακολουθήσει νηπιαγωγείο και φοιτούν κανονικά. Στα παιδιά Ρομά όμως από το Δημ. Σχ. Αγίας Φιλοθέης λόγω έλλειψης υποδομών του σχολείου, δεν μπορούν να τους δοθούν τα απαραίτητα εφόδια, γιατί δεν έχουν φοιτήσει σε νηπιαγωγείο, δεν έχουν παρακολουθήσει κανονικά στο σχολείο, συνήθως απασχολούνταν, έπαιρναν φαγητό και έφευγαν και βρίσκονται σε επίπεδο προνήπιου. Διαμένουν σε σκηνές ή στις αποθήκες του ΑΣΟ χωρίς ρεύμα, νερό τα περισσότερα από αυτά. ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΡΟΜΑ ΠΡΠΕΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΣΧΟΕΛΙΑ ΜΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΖΕΠ.

Και είναι απορίας άξιο γιατί το σχολείο της Αγίας Φιλοθέης δεν συγχωνεύτηκε με το 1ο Δημ. Σχ. Πύργου που έχει 350 παιδιά και διαθέσιμες αίθουσες για τμήματα ένταξης και ΖΕΠ. Το 10ο Δημ. Σχ. Πύργου και το 1ο Δημ. Σχ. Πύργου απέχουν σχεδόν το ίδιο από την Αγ. Φιλοθέη. Γιατί 14 παιδιά Ρομά που μένουν κοντά στο 6/θ Δημ. Σχ. Βουνάργου που έχει τμήμα ΖΕΠ, στάλθηκαν 1/θ Δημ. Σχ. Πρασίνου; Γιατί κάποια παιδιά δεν στάλθηκαν και στο 2ο Δημ. Σχ. Πύργου ή στο 6ο με περίπου 350 παιδιά και όλες τις υποδομές;

Εμείς ζητάμε δικαιοσύνη, εφαρμογή των νόμων, της ανθρωπιάς και της κοινής λογικής. Προλαβαίνετε να διορθώσετε μια αδικία. Διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Τα παιδιά της Αγ. Φιλοθέης θα συνεχίσουν να μην μαθαίνουν γράμματα και να βρίσκονται στο περιθώριο. Και οι ταλαιπωρημένοι γονείς των μαθητών του 10ου Δημ. Σχολείου θα πάρουν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία γιατί δεν ανέχονται την αδικία, αφού διαχρονικά το σχολείο δεν υποστηρίχτηκε ποτέ».


Πηγή