Ηλεία: Σε «τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις του ΚΤΕΛ με το Σωματείο των ΑΜΕΑ

Τεράστιος ντόρος έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δυο μέρες διαδικτυακά στην ομάδα που διαθέτει το Σωματείο Παραπληγικών Νομού Ηλείας, με το θέμα να έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις. Αφορμή για αυτή την κατάληξη στάθηκε η μεταφορά των ΑμεΑ που πραγματοποιείται υπό δύσκολες συνθήκες, δημιουργώντας δυσφορία στο σωματείο Παραπληγικών που δε δείχνει καμία διάθεση συμβιβασμού όταν οι συνθήκες είναι τέτοιες.

Το ξεκίνημα όλης αυτής της αντιπαράθεσης συνέβη το πρωί της Τετάρτης, όπου ο Νικόλαος Φραγκούλης -άτομο με αναπηρία- βρέθηκε στη στάση λεωφορείων απέναντι από το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πύργου, προκειμένου να πάει την καθιερωμένη του βόλτα για μπάνιο στο Κατάκολο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε αποκλειστικά στην εφημ. «Πατρίς», παρακάλεσε τον οδηγό του αστικού λεωφορείου 104 να κατεβάσει την ειδική ράμπα προκειμένου να μπορέσει να επιβιβαστεί, όπου αρχικά υπήρξε δυσανασχέτηση αλλά εν τέλει έγινε η επιβίβαση. Επιπλέον, τόνισε πως κατά την επιστροφή από το Κατάκολο στον Πύργο υπήρχε μια αρνητική στάση από τον οδηγό -που σύμφωνα με τον ίδιο του έκανε γνωστό πως την επόμενη φορά δε θα σταματήσει να τον πάρει από τη στάση.

Πραγματικότητα φαίνεται πως έκανε τα λόγια του ο οδηγός, αφού ο κ. Φραγκούλης υποστήριξε πως χθες το πρωί βρέθηκε στη στάση με το συνηθισμένο λεωφορείο ωστόσο να μην περνά, προκαλώντας του έντονη δυσφορία και δημιουργώντας του την πεποίθηση πως ίσως πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια. Ωστόσο, ο κ. Φραγκούλης θέλησε να υπερασπιστεί το Σωματείο Παραπληγικών Ν. Ηλείας και τους αγώνες που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα προκειμένου τα ΑμεΑ να μπορούν να έχουν το δικαίωμα μεταφοράς όπως όλος ο κόσμος στην παραλία αλλά και σε δουλειές της καθημερινότητάς τους, ενώ στάθηκε και στην κατασκευή ειδικής ράμπας που πρέπει να γίνει άμεσα και αποτελεί ευθύνη του δήμου και όχι του σωματείου.

Διάθεση για εύρεση λύσεων

Για το σημαντικό αυτό ζήτημα που προέκυψε από την Τετάρτη μίλησε χθες ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΚΤΕΛ Ν. Ηλείας Χρήστος Δημακόπουλος, ο οποίος εστίασε στην εικόνα που σημειώθηκε τη συγκεκριμένη μέρα σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης, εκτιμώντας πως δεν είναι σωστή ούτε για τα ίδια τα ΑμεΑ, αλλά ούτε και για τον υπόλοιπο κόσμο που βρισκόταν στην αναμονή πίσω από το λεωφορείο. Έθεσε επιπλέον τον εαυτό του στη διάθεση του σωματείου και του δήμου για τον προγραμματισμό νέων συναντήσεων που θα βοηθήσουν στην εύρεση λύσεων για τα προβλήματα που υπάρχουν στις στάσεις εντός της πόλης λόγω στάθμευσης ΙΧ, κλίσης εδάφους και μη ύπαρξης ειδικής ράμπας για να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στα λεωφορεία, ενώ αναφέρθηκε και σε δυο συναντήσεις που έχουν προηγηθεί με το σωματείο και στις οποίες τονίστηκαν έντονα τα ζητήματα αυτά, εκτιμώντας πως χρίζουν άμεσης λύσης προκειμένου να μην υπάρξει και κάποιο δυσάρεστο γεγονός.

Φάνηκε ακόμα να κατανοεί ιδιαίτερα τη δύσκολη πρόσβαση τους στο ΚΤΕΛ, πιστεύοντας πως μόνη λύση είναι η δημιουργία ειδικών συστημάτων στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών. Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε και στην προσπάθεια που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα με την τοποθέτηση δρομολογίων 6 φορές κάθε Τρίτη-Πέμπτη με κόστος της εταιρείας. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα όσα καταγγέλονται για τον οδηγό εκτιμώντας πως ο οδηγός ανέφερε την αλήθεια για τις δυσκολίες της πρόσβασης των ΑμεΑ, ζητώντας παράλληλα συγγνώμη για την ταλαιπωρία των ΑμεΑ και του κόσμου που βρέθηκε μπροστά στο σκηνικό της Τετάρτης.

Αγώνας για το δικαίωμα μεταφοράς τους

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Π.Ε. Ηλείας και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Παντελής Παπαναγιώτου, έκανε αναφορά στους «σωστούς» επαγγελματίες που έχει συναντήσει όλα τα χρόνια της ζωής του, ενημερώνοντας παράλληλα όσα ορίζει ο νόμος που επιβάλλει να υπάρχουν προσβάσιμα λεωφορεία και στάσεις για τα ΑμεΑ. Δεν παρέλειψε να σταθεί και στην ταλαιπωρία και τα γεγονότα της Τετάρτης, υποστηρίζοντας πως ανάλογες ρατσιστικές συμπεριφορές οδηγών όπως αυτή πρέπει να οδηγούν τους υπόλοιπους στην περιθωριοποίησή του. Για το ζήτημα αυτό, έχουν γίνει από το σωματείο όλες οι απαραίτητες νομικές κινήσεις προς τους αρμόδιους φορείς και αναμένουν τις ενέργειές τους για την παραδειγματική τιμωρία της πράξης αυτής. Κλείνοντας, εστίασε στο δικαίωμα τους για μεταφορά όπως ο υπόλοιπος κόσμος, ενώ εμφανίστηκε κάθετος και είπε πως δε θα κάνουν πίσω στις διεκδικήσεις τους για τα αυτονόητα.

Στο βασικότερο αίτημα των ΑμεΑ εστίασε ο γραμματέας του Συλλόγου Παραπληγικών Κινητικά Αναπήρων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Γιώργος Παπανικολόπουλος, που δεν είναι άλλο από τη βοήθεια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στη μεταφορά των ΑμεΑ, όχι μόνο για διαδρομές με σκοπό τη διασκέδασή τους αλλά και για διαδρομές που θα βοηθούν στην καθημερινότητά τους.

Τ. Αντωνακόπουλος: «Επικίνδυνες μέθοδοι»

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ, με τον οποίο συζήτησαν τα προβλήματα που υπάρχουν για τη μεταφορά των ΑμεΑ και κατέληξαν πως πρέπει να προβούν σε ενέργειες κατά τη διάρκεια της χρονιάς προκειμένου να είναι όλα σε ετοιμότητα για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Εκτίμησε πως όλο αυτό το διάστημα η μεταφορά τους γινόταν με πρωτόγνωρο τρόπο και έθεσε στη συζήτηση την ανάγκη για ασφαλή μεταφορά τους χωρίς τις επικίνδυνες μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα. «Είναι μια λάθος διαδικασία που πρέπει να διακοπεί άμεσα, πριν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Πρέπει να δημιουργηθεί ειδικό σύστημα στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών», κατέληξε ο κ. Αντωνακόπουλος που υποσχέθηκε να υλοποιήσει όσες ράμπες μπορεί και του επιτρέπουν τα οικονομικά του δήμου. Τις επόμενες μέρες πιθανόν να υπάρξει και ραντεβού όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου από τώρα να τεθούν τα ζητήματα, να εκτιμηθούν και να βρεθούν εν τέλει λύσεις ώστε να είναι όλα έτοιμα την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο.


Πηγή