Η πιο επικίνδυνη μέρα για πυρκαγιά! Στο «κόκκινο» Αχαΐα και Ηλεία

Σήμερα, Κυριακή, προβλέπεται ότι θα είναι η δυσκολότερη μέρα, σε ό,τι αφορά τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, αφού σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται κατάσταση συναγερμού στην κατηγορία κινδύνου 5 σε περιοχές μεταξύ, των οποίων είναι η Αχαΐα και η Ηλεία.

Ειδικότερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)

‼️ΕΚΤΑΚΤΟ: Κατάσταση Συναγερμού & Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας για αύριο Κυριακή 11/08 @perattikis @Regionofsterea @ppel_gov_gr @pde_rwg Περισσότερα🔗https://t.co/ehxxgeM9lT
Προσέχω & Ενημερώνομαι @pyrosvestiki
Για οδηγίεςℹ️https://t.co/RWnho0GbS2 pic.twitter.com/UTtcMSxLao

— Civil Protection GR (@GSCP_GR) August 10, 2019

Σε κατάσταση απολύτου επιφυλακής ο Δήμος Πατρέων
Λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης φωτιάς, οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων βρίσκονται σε σε κατάσταση απολύτου επιφυλακής με αυξημένα μέτρα υπό της οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που έγινε χθες Σάββατο στο Δημαρχείο, υπό τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Διονύση Πλέσσα, των Αντιδημάρχων Παναγιώτη Μελά και Δημήτρη Πελεκούδα όπως και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, λόγω της κατάστασης συναγερμού (Δείκτη επικινδυνότητας Πυρκαγιών κατηγορίας 5) για σήμερα Κυριακή (11/8/2019) που έχει τεθεί η περιοχή.

Σε επαγρύπνηση και απόλυτη ετοιμότητα ο Δήμος Καλαβρύτων
Σε επαγρύπνηση και απόλυτη ετοιμότητα καλεί ο Δήμαρχος Καλαβρύτων αιρετούς, προσωπικό του Δήμου, Πολιτιστικούς και άλλους Συλλόγους, εθελοντές και πολίτες για την πρόληψη αποφυγή και αντιμετώπιση ενδεχόμενου κινδύνου Πυρκαγιάς.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, με εξαιρετικά επείγοντα έγγραφα του, καλεί, τους Αντιδημάρχους , τους δημοτικούς συμβούλους, τους προέδρους, εκπροσώπους και τοπικούς συμβούλους των κοινοτήτων και το προσωπικό του Δήμου, να ευρίσκονται από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες σε κατάσταση συναγερμού, δηλαδή, σε επαγρύπνηση, εγρήγορση και απόλυτη ετοιμότητα για την πρόληψη, την αποφυγή και την αντιμετώπιση ενδεχομένου πυρκαγιάς, για το οποίο ο κίνδυνος, είναι, πολύ υψηλός και ακραίος για σήμερα Κυριακή (κατηγορία 5 η ανώτερη) και για τις επόμενες ημέρες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας
Την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, λόγω κινδύνου πυρκαγιάς, αποφάσισε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δείτε αναλυτικά που απαγορεύεται η πρόσβαση εδώ.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά για μια ακόμα φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.


Πηγή