Κέρκυρα: Πλήθος πιστών στο εκκλησάκι της Παναγίας της Μεγαλομάτας.

Θρησκευτικές Εκδηλώσεις Κέρκυρα: Πλήθος πιστών στο εκκλησάκι της Παναγίας της Μεγαλομάτας.

Πληθός πιστών και φέτος ημέρα της Παναγίας προσκύνησε στο μικρό εκκλησάκι της Παναγίας της Μεγαλομάτας στο Φαληράκι.

Η ιστορία της εκκλησίας.

Προκειται για την τοιχογραφημμενη εικονα της Παναγιας Βρεφοκρατουσας που βρισκεται σε στοά -mina- των τειχών της πόλης κατω απο τα μουραγια στο Φαληρακι-Κέρκυρα.

Στα μουράγια κάτω από το δρόμο κάποιος ναυτικός κάποτε λένε πως έβλεπε να βγαίνει ένα φως από μια μικρή σπηλιά.
Εκεί ανακάλυψαν πριν πολλά πολλά χρόνια μια τοιχογραφία της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Η Παναγιά η Μεγαλομάτα του Μιχαήλ Μητσάκη (1868-1916) «Χωμένη μέσα στα παλιά βενετσάνικα μουράγια, χάμου εις τη θάλασσα, ένα μέτρο αποπάν΄ απ΄ το νερό, εις το βάθος της μικρής κρυψώνας της, η Παναγία η Μεγαλομάτα βλέπει προς τ΄ αντικρινό νησί.
Τέλεια γυναίκα ως τη μέση, με το θείο παιδί της στην αγκάλη, γραμμένη επάνω εις τον τοίχο, ποιος ξέρει από ποιο ευσεβές χέρι, ποιον μακρυνόν αιώνα, κάθεται, αποκάτ΄ απ΄ το μικροσκοπικό της το βολτάκι, απομέσ΄ απ΄ τα μικροσκοπικά της καγκελάκια, ολομόναχη και ήσυχη, ασυντρόφευτη και έρημη. Άλλος κανένας δίπλα, και κανένας γύρω της, μέσα στη σπηλίτσα της. Μπροστά της, μόνο, τρία καντηλάκια κρεμασμέν΄ από ψηλά, τριγωνικά, ακινητούν ανάερα, ρίχνουν το γλυκό φως τους στο γλυκό της πρόσωπο, τις νύχτες του χειμώνα, μέσ΄ στη σκοτεινιά, της κρατούνε συντροφιά, ενώ απόξω βράζει τ΄ άγριο πέλαγο. Δεξιά, στο πλάι, καρφωμένο το κουτάκι της, ξύλινο, μικρούλι και τετράγωνο, καρτερεί κανένα όβολο, από κανέναν ανεπόλπιστον πιστό, σ΄ αυτόν τον άπιστον καιρόν…..». https://proskynitis.blogspot.com/2014/09/blog-post_96.html?m=1


Πηγή