Κερκύρας Νεκτάριος: “Ο Θεός ζητά να Του δώσουμε την καρδιά μας”.

Κοινωνία Κερκύρας Νεκτάριος: “Ο Θεός ζητά να Του δώσουμε την καρδιά μας”.

Την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στην ιστορική Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορος.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την φράση: “Ὀφείλομεν δὲ ἡμεῖς οἱ δυνατοὶ τὰ ἀσθενήματα τῶν ἀδυνάτων βαστάζειν, καὶ μὴ ἑαυτοῖς ἀρέσκει”, από την Προς Ρωμαίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου. Ο Απόστολος των Εθνών, αφού διαπίστωσε ότι είχαν ανακύψει μεταξύ των Χριστιανών της Ρώμης φαινόμενα εγωπάθειας, φιλαυτίας, έπαρσης και ατομικού συμφέροντος, προτρέπει εκείνους που είναι δυνατοί στην πίστη, αυτούς δηλαδή που ζουν τηρώντας το Θείο θέλημα, να δείχνουν κατανόηση και αγάπη σε παραπτώματα των αδελφών τους και να στέκονται ως αρωγοί στις δυσκολίες τους μέσα από την προσευχή τους. Άλλωστε ο μόνος αναμάρτητος, ο Ιησούς Χριστός ποτέ δεν κατέκρινε κανέναν άνθρωπο, αλλά τουναντίον έχυσε το πανακήρατο αίμα Του πάνω στον Σταυρό για την σωτηρία ολόκληρου του ανθρωπίνου γένους. Πολλώ δε μάλλον οφείλουμε εμείς που και αμαρτωλοί είμαστε και πτώσεις καθημερινές έχουμε να στηρίζουμε τους αδελφούς μας. Δεν μας επιτρέπεται ούτε να τους κατακρίνουμε, ούτε να τους καταδικάζουμε μένοντας σε μικρότητες, όταν μάλιστα θίξει κανείς το είδωλο του εγωισμού που έχουμε χτίσει. Ο Θεός ζητά να Του δώσουμε την καρδιά μας. Γι’αυτό χρειάζεται να αγωνιζόματε καθημερινά, να ικετεύουμε τον Χριστό να φωτίσει το σκότος της καρδιάς μας και στρεφόμενοι έπειτα στον αδελφό μας να ενδιαφερθούμε για τα μείζονα. Να ενσταλάξουμε μέσα στην ψυχή του την αγάπη που είναι ο Ίδιος ο Κύριος και την συγχωρητικότητα.

Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος παρομοίασε την ανάβαση των πιστών στο όρος Παντοκράτορα με την πνευματική πορεία των προκρίτων εκ των Μαθητών του Κυρίου στο όρος της Μεταμορφώσεως, καλώντας τους προσκυνητές να αναρωτηθούν, γιατί υποβλήθηκαν στον κόπο της αναβάσεως αυτής; Γιατί το επιτάσσει το έθιμο του τόπου ή για να ενωθούν μέσα από το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας με τον Μεταμορφωθέντα Χριστό και να γίνουν κοινωνοί του Θαβωρίου Ακτίστου Φωτός ; Τα ανωτέρω ερωτήματα καλείται να τα υποβάλλει στον εαυτό του ο κάθε Χριστιανός, ώστε να δει την πορεία της πνευματικής του ζωής.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος αφού ευχήθηκε το Θαβώριο Φως να καταυγάζει τις ψυχές των πιστών, ευχαρίστησε τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνο Κωνσταντά, Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Κερκύρας και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Υψηλού Παντοκράτορος για τις εργώδεις προσπάθειές του, όπως φυσικά και των υπολοίπων πατέρων. Ευχαρίστησε ακόμη τον νεοεκλεγέντα Βουλευτή Κέρκυρας κ. Στέφανο Γκίκα που όλα αυτά τα χρόνια αθόρυβα συμπαρίσταται στην τοπική Εκκλησία, όπως επίσης και τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο βόρειας Κέρκυρας κ. Γεώργιο Μαχειμάρη για την αμέριστη αρωγή του στην Ιερά Μητρόπολη και κυρίως στην προετοιμασία της πανηγύρεως του Παντοκράτορος στο ομώνυμο όρος.


Πηγή