Πλαίσιο δράσης ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με ένα κίνημα διεκδικητικό – μαζικό,
με σωματεία «κυψέλες» δημοκρατίας και δράσης,
για τη διεκδίκηση των απωλειών και των αναγκών μας!!!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ συζήτησε το κάλεσμα που της απέστειλε το ΠΑΜΕ, ενόψει της ΔΕΘ, για ενωτικό, μαζικό, ταξικό αγώνα, για σύγχρονους όρους δουλειάς, για ζωή με δικαιώματα.

Η ΕΓ θεωρεί επιτακτική ανάγκη να πάρει σάρκα και οστά μια τέτοια προσπάθεια.

Η κυβερνητική εναλλαγή θα αξιοποιηθεί για νέα σκληρά μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού. Η ΝΔ πατά στο νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει με φόρα. Όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στο στρατόπεδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας συναινούν στην ίδια στρατηγική σε βάρος μας. Έχουμε δείγματα γραφής με ρυθμίσεις που πέρασαν το καλοκαίρι (εργολαβικοί, απολύσεις) αλλά και τα νέα απεργοκτόνα σχέδια, που δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το ποια θα είναι η συνέχεια. Όλα τα δικαιώματα που έχουν απομείνει θεωρούνται εμπόδια στη ζούγκλα που οικοδομούν. Για να καθυποτάξουν τους εργαζόμενους επιστρατεύουν το δόγμα «νόμος και τάξη».

Επιδιώκουν τον συμβιβασμό με τα ψίχουλα, τη ζωή στην πίεση, τους αβάσταχτους φόρους και τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, την υποταγή του εργαζόμενου λαού στις συνεχείς απώλειες στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές «για να μην διαταραχθεί η επάνοδος στην κανονικότητα». Φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, ιδιωτικοποιήσεις, εγκληματική εγκατάλειψη για υγεία – παιδεία – πρόνοια, νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό, είναι ο σταθερός προσανατολισμός κυβέρνησης και συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή με το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» που αποτελεί τον πυρήνα των θέσεων της κυβέρνησης, στοχεύουν σε ένα κράτος πιο αντιλαϊκό στο εσωτερικό και πιο επιθετικό για την υλοποίηση των πολεμικών κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κρύβει την πρόθεσή της να τσακίσει τη συνδικαλιστική δράση, να βάλει τα σωματεία στο γύψο. Παίρνοντας την σκυτάλη από τους απεργοκτόνους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα αντικαταστήσει τον ν.1264/82. Το ψηφιακό φακέλωμα ήδη προχώρησε με ευρεία συναίνεση. Επιδιώκουν ένα σχέδιο καθυπόταξης των σωματείων στην εργοδοσία και τα συμφέροντα της με την πλήρη αλλαγής του χαρακτήρα τους.

Σήμερα χρειάζεται:

  • Ένα κίνημα που θα διεκδικεί σύγχρονους όρους δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, διεύρυνση των κοινωνικών παροχών. Θέλουμε σωματεία με δράση και υπόσταση, ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σε συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες.
  • Ένα κίνημα που δε θα παζαρεύει πόσα δικαιώματα θα χάσουν κάθε φορά οι εργαζόμενοι, δε θα είναι ουρά και όχημα της κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης. Αυτό το ζήσαμε έντονα με την στάση των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μέσα στην κρίση και το απορρίπτουμε. Αυτές οι ηγεσίες δεν μπορούν ούτε θέλουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διεκδικήσουν.
  • Ένα κίνημα που θα αγωνίζεται για την ανάκτηση των απωλειών, προβάλλοντας επιθετικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν για την ικανοποίησή τους.
  • Ένα κίνημα που θα έχει σταθερό μέτωπο απέναντι στους επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους και σε κάθε κυβέρνηση που τους υπηρετεί.

Απευθύνουμε με τη σειρά μας ως ΕΓ ανοιχτό κάλεσμα ενότητας και δράσης στα σωματεία του δημοσίου στο Νομό, απέναντι στα νέα σχέδια που προετοιμάζουν εργοδοσία – κυβέρνηση της ΝΔ. Να προετοιμάσουμε και εμείς αποφασιστική μαζική συντονισμένη και μαχητική αγωνιστική απάντηση. Μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, συσπείρωση και συντονισμός με το τοπικό ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, κοινή δράση με τα ταξικά σωματεία του ιδιωτικού τομέα στα νησιά μας.

Σε αυτόν τον αγώνα χωράει κάθε έντιμος συνδικαλιστής, κάθε σωματείο που κατανοεί την ανάγκη ύπαρξης των συνδικαλιστικών οργανώσεων με ταξικό προσανατολισμό, με ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων, με δημοκρατική λειτουργία, για την οργάνωση της πάλης, της αλληλεγγύης, την υπεράσπιση του λαού, για την αγωνιστική ενότητα του λαού με στόχο την απαλλαγή από τα μονοπώλια που τσακίζουν τις ζωές μας.

Ο τόπος μας έχει μεγάλο πλούτο και μεγάλες δυνατότητες για να ζήσει ο λαός μας καλύτερα, σε συνθήκες ευημερίας.

Αυτός ο πλούτος είναι δικός μας και πρέπει να τον διεκδικήσουμε.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στη δύναμη τους, να τη δοκιμάσουν, να την οργανώσουν, να βάλουν μπροστά το δίκιο τους.

Αργοστόλι 29/08/2019

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Μισαηλίδου


Πηγή