Πύργος: Ξεκίνησε η έρευνα αγοράς από τους γονείς για τα σχολικά είδη των παιδιών τους

  • «Υπάρχουν εξαιρετικά προϊόντα, για κάθε πορτοφόλι» τονίζουν οι καταστηματάρχες σχολικών ειδών

Αυτές τις ημέρες την τιμητική τους έχουν τα σχολικά είδη, τα οποία έχουν πλημμυρίσει την αγορά με μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, με σχέδια και χρώματα που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών, που όμως αποτελούν ένα σημαντικό κονδύλι για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τα σχολικά είδη είναι άλλωστε γνωστό ότι αποτελούν ένα πάγιο έξοδο για τους γονείς, που είναι αδύνατο να αποφευχθεί.

Από τα τέλη Αυγούστου λοιπόν, με την κορύφωση να φτάνει τις αρχές Σεπτέμβρη, οι γονείς ξεκινούν την καθιερωμένη έρευνα αγοράς για τα σχολικά είδη των παιδιών τους, είτε πρόκειται για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, είτε γυμνασίου και λυκείου.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι Έλληνες δαπανούν περίπου 80 ευρώ στις αρχές της σχολικής χρονιάς, για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες των παιδιών τους. Ο Έλληνας γονέας υπολογίζεται ότι ξοδεύει περίπου το 11% του μισθού του κάθε τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη, αφού δεν μπορεί να αφήσει τα παιδιά του χωρίς τα απαραίτητα για τη νέα σχολική χρονιά, δηλαδή τσάντα, μολύβια, στυλό, μπογιές, τετράδια κ.α.

Αυτή η «υποχρέωση» των γονέων, κάνει τους ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων να ανανεώνουν κάθε χρόνο το εμπορεύματά τους, να φέρνουν είδη που διαφημίζονται στην τηλεόραση και που κάνουν θραύση ιδίως στους μικρούς μαθητές, όπως τσάντες και τετράδια με υπερήρωες και ήρωες του παραμυθιού και των παιδικών εκπομπών.

Μεγάλη ποικιλία στα καταστήματα του Πύργου

Τα καταστήματα πώλησης σχολικών ειδών στον Πύργο λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έχουν φροντίσει να εφοδιαστούν με κάθε είδους προϊόντα, που είναι για κάθε πορτοφόλι.

Υπάρχουν και τα φθηνά προϊόντα, που είναι όμως και αυτά πολύ καλής ποιότητας, αλλά και τα πιο ακριβά, που αφορούν κυρίως σχολικά είδη επώνυμων εταιριών και πολυδιαφημιζόμενα από την τηλεόραση.

Οι υπεύθυνων των καταστημάτων είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση του γονέα, να του εξηγήσουν πράγματα που ίσως δεν ξέρει και φυσικά να τον οδηγήσουν στην αγορά του σχολικού είδους που είναι πιο κατάλληλο για το παιδί του.

Ας δούμε όμως τι μας δήλωσαν οι καταστηματάρχες του Πύργου:

Φροσύνη Νεράτζη Άρωμα Βιβλίου

«Έχουμε ετοιμαστεί για την σχολική χρονιά, έχουμε εφοδιαστεί πρώτα σχολικές τσάντες και κασετίνες, μολυβοθήκες και παγουρίνια. Το αγοραστικό κοινό έχει ξεκινήσει την αγορά τσαντών ήδη από την Λευκή Νύχτα που είχαμε και την αντίστοιχη προσφορά και τώρα είμαστε στο στάδιο να γνωρίσουν τα νέα προϊόντα, να κάνουν έρευνα αγοράς και μετά να προχωρήσουν σε κάποια αγορά.

Οι γονείς περιμένουν και την σχολική λίστα για να δουν τι ελλείψεις έχουν, και μετά κάνουν τις συμπληρωματικές αγορές. Τα παιδιά του δημοτικού στις τσάντες επιλέγουν ότι βλέπουν στην τηλεόραση και ότι έχει να κάνει με ήρωες. Τα μεγαλύτερα θέλουν μια απλή τσάντα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Να τονίσω ότι υπάρχουν και προσφορές για γονείς άνεργους».

Σωτήρης Κορκολής

«Έχει ξεκινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου για τα σχολικά καθώς πλησιάζει ο Σεπτέμβρης. Το πρώτο πράγμα που κοιτάζει ο κόσμος είναι η τσάντα. Ο κόσμος αφιερώνει χρήμα και χρόνο για τα παιδιά του. Οι επώνυμες τσάντες αντέχουν 2 και 3 χρόνια, οπότε το να πάρεις μια τσάντα 40-50 ευρώ είναι μια επένδυση που θα κρατήσει χρόνια.

Ο γονιός ξέρει το τι πρέπει να αγοράσει κάθε χρόνο. Μεγάλη ζήτηση έχουν τα διαφημιζόμενα στην τηλεόραση, που είναι πιο ακριβά, αλλά υπάρχουν και τα φθηνά ποιοτικά».

Γιώργος Παναγόπουλος (βιβλιοπωλείο πολύπλευρο)

«Υπάρχει ενδιαφέρον και αυτή την στιγμή έχουμε την έρευνα αγοράς. Ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει τιμές, να δει τα καινούργια προϊόντα, και από κει και πέρα υπάρχει μια επιλογή πραγμάτων. Για ένα παιδί δημοτικού πρώτα ενδιαφέρει η τσάντα, ενώ ακολουθούν τα τετράδια, τα στυλό, μολύβια, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές κ.α.

Οι περισσότεροι που ψωνίζουν είναι αυτοί που έχουν παιδιά στις μικρότερες τάξεις, όπου και προτιμούν τα νέα προϊόντα. Οι τσάντες ξεκινάνε από 25 ευρώ, για πιο μεγάλα παιδιά, και από κει και πέρα φτάνουν 40-50 ευρώ. Υπάρχουν και οι τσάντες τρόλεϊ που έχουν 60 ευρώ και είναι για μικρά παιδιά. Γενικά η ποιότητα της τσάντας πρέπει να είναι πολύ καλή, για να μην χαλάει εύκολα. Λόγω της κρίσης όλοι ψάχνουμε για κάτι καλό για να το κρατήσουμε περισσότερο καιρό».

Με προσοχή η αγορά των σχολικών ειδών – Τι πρέπει να προσέξετε

Χωρίς πανικό αλλά με σύνεση και κατόπιν έρευνας θα πρέπει να γίνεται η αγορά των σχολικών ειδών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Οι γονείς θα πρέπει να ψάξουν, να ερευνήσουν τι ακριβώς χρειάζεται το παιδί τους και βέβαια να κάνουν την απαραίτητη έρευνα, έτσι ώστε να είναι σίγουροι πως δεν θα αγοράσουν στο διπλάσιο ή ακόμη και στο τριπλάσιο ένα τετράδιο, μια σάκα ή οποιοδήποτε βοήθημα από το πρώτο κατάστημα που θα συναντήσουν. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει πληθώρα προϊόντων.
Οι γονείς πριν αρχίσουν την «εξόρμηση» στα καταστήματα για τα σχολικά είδη θα πρέπει να αποφύγουν το σύνηθες λάθος.

Να μην κάνουν έρευνα εκ των υστέρων, καθώς καταγράφονται παράπονα και καταγγελίες για διαφορά τιμών. Ό,τι αγόρασαν ένα προϊόν σε μια συγκεκριμένη τιμή και την επόμενη μέρα το βλέπουν φθηνότερα. Γι αυτό πρώτα πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν και χρειάζονται να αγοράσουν κι έπειτα να το ψάξουν σε καταστήματα και βιβλιοπωλεία για να επιλέξουν το καλύτερο και φθηνότερο. Και βέβαια δεν πρέπει να τα αγοράζουμε εκ των προτέρων (πέρα ίσως από τις τσάντες), αλλά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μόλις οι δάσκαλοι δώσουν οδηγίες για το τι ακριβώς θα πρέπει οι μαθητές να προμηθευτούν.

Ακατάλληλα προϊόντα για παιδιά

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς κυκλοφορούν και προϊόντα που είναι ακατάλληλα για τα παιδιά. Μερικές φορές υπάρχουν λύσεις για καλά και φθηνά σχολικά είδη μόνο που δεν είναι και ιδανικές, διότι κυκλοφορούν χιλιάδες προϊόντα με επιβλαβείς ουσίες που μπορεί να επιβαρύνουν, να βλάψουν την υγεία των μαθητών, όπως χρώματα, μολύβια, γόμες. Για αυτό και χρειάζεται έλεγχος όχι μόνο της τιμής αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών.


Πηγή