Τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη τίμησε η Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος.

Κοινωνία Τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη τίμησε η Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος.

Κατά την έναρξη της εξαιρετικής παράστασης “Ζορμπάς” στον Παλαιό Φρούριο, σε σκηνοθεσία Πέτρου Γάλλια, ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Ιωάννης Τριβυζάς απένειμε την οφειλόμενη τιμή στον μεγάλο δημιουργό, που έστειλε την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου.

Όπως είπε ο κ. Τριβυζάς, «απονέμουμε το αργυρούν μετάλλιο της Φιλαρμονικής, τον ύψιστο τίτλο τιμής, στον Μίκη Θεοδωράκη για τη συνολική του προσφορά στη μουσική, με αφορμή την παραχώρηση δικαιωμάτων εκτέλεσης του έργου του. Δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να παραστεί λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του».

Ο Μίκης πριν από λίγες μέρες έγινε 94 χρονών… Συγκινητική η επιστολή του στον μαέστρο Σωκράτη Άνθη, με τον οποίο συνεργάστηκε για πολλά χρόνια στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ως τρομπετίστας.

Πρόκειται για την έγγραφη απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη στην αιτηθείσα άδεια για εκτέλεση του έργου του «σε ενοργάνωση για συμφωνική μπάντα, η οποία -να είστε σίγουρος- θα ανταποκρίνεται καλλιτεχνικά στη μουσικότητα και ποιότητα του έργου»:

«Αγαπητέ μου Σωκράτη, και βέβαια σε θυμάμαι. Ήσουν άλλωστε ένας ξεχωριστός μουσικός. σ΄ευχαριστώ για το γράμμα σου και συμφωνώ με όσο γράφεις. Μόνο, η παρουσία μου εκεί είναι, όπως καταλαβαίνεις, πλέον αδύνατη. Σας εύχομαι μεγάλη επιτυχία. Φιλικά…»


Πηγή