Το Εγχειρίδιο Ιστορίας Ιονίων Νήσων παραδόθηκε και επισήμως στην εκπαιδευτική κοινότητα από τον Περιφερειάρχη […]

Αντίτυπα του Εγχειριδίου Ιστορίας Ιονίων Νήσων παραδόθηκαν σήμερα συμβολικά από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο στον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρο Αγγελόπουλο, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ Ζακύνθου.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου και Στροφάδων κ. Διονύσιος, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, ο αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μπάστας, ο νέος αντιπερεριφερειάρχης ΠΕ Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θοδωρής Καμπίτσης και Τζώρτζης Σιγούρος, οι νεοεκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι Κων/νος Καποδίστριας και Αικατερίνη Μοθωναίου, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Πέτρος Αγγελόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και ευχαρίστησε για την συμβολή του στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ενίσχυση της εκπαίδευσης στα Ιόνια νησιά. Δήλωσε ότι το βιβλίο θα δοθεί στα Γυμνάσια των νησιών ώστε να μάθουν οι νέοι μας την κοινή ιστορία των νησιών και ευχαρίστησε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη συμβολή του στη συγγραφή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Δήμαρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά που επιπλέον ευχαρίστησε, με την ευκαιρία, τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο για την καλή συνεργασία και την ισότιμη μεταχείριση όλων των Δημάρχων όλων των νησιών κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο νέος αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος ευχαρίστησε την «dream team των ακαδημαϊκών και ανθρώπων των γραμμάτων», όπως δήλωσε, «που συνέπραξαν για την συγγραφή του Εγχειριδίου Ιστορίας Ιονίων Νήσων», ευχαρίστησε τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο για την πρωτοβουλία και τη συμβολή του στην υλοποίηση του συγγράμματος που θα συμβάλει στην κατανόηση των ιστορικών δεσμών των νησιών και δήλωσε ότι η νέα Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή.

Τέλος ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, κλείνοντας με τη δική του ομιλία την μικρή τελετή, ευχαρίστησε όσες και όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του Εγχειριδίου Ιστορίας Ιονίων Νήσων, την συγγραφική ομάδα με επικεφαλής και επιστημονικό υπεύθυνο τον Αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Θεόδωρο Παππά, που δημιούργησαν ένα εξαιρετικό βιβλίο για να διδαχθούν οι μαθητές των Γυμνασίων την ιστορία και παράδοση των νησιών μας. «Επί πολλά χρόνια το αίτημα για την εκμάθηση της Τοπικής Ιστορίας και της εισαγωγής του στα σχολεία έμενε κενό περιεχομένου. Η εκμάθηση της ιστορίας μας, ως στέρεη βάση της ιστορικής αναζήτησης και γνώσης, θα πρέπει να στηριχθεί από όλους μας, εκπρόσωπους θεσμών και φορέων στα Ιόνια νησιά. Η επτανησιακή ιστορία και πολιτισμός αποτελούν εξαιρετικά στοιχεία του νεότερου ελληνισμού. Τα Ιόνια νησιά έχουν προσφέρει πολλά στη χώρα μας και στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι: στη δημοκρατία, την εκπαίδευση, τα γράμματα, την ιστορία και τους αγώνες, τον πολιτισμό και την πνευματική καλλιέργεια. Όλες αυτές οι πτυχές της ιστορικής μας διαδρομής, ζητήματα που ενισχύουν την συνοχή στα νησιά μας και μας καθιστουν μοναδικούς, είναι εκείνα που θελήσαμε να γίνουν «κτήμα» των νέων μας. Η ευαισθητοποίηση για τα σημαντικά στοιχεία του επτανησιακού πολιτισμού και η συλλογική αυτογνωσία που μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή χρήση του Εγχειριδίου, είναι τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της αξιέπαινης αυτής προσπάθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την συμβολική παράδοση αντιτύπων του βιβλίου στον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρο Αγγελόπουλο, αλλά και στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο. Αντίτυπο του βιβλίου πήραν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην μικρή εκδήλωση ενώ τα υπόλοιπα βιβλία θα παραδοθούν στα Γυμνάσια των Ιονίων Νήσων.


Πηγή