«Χαβούζα» η κοίτη της Σοχιάς – Σκουπίδια, μπάζα, δέντρα και καλαμιές μέσα στον χείμαρρο της Αμαλιάδας

Πριν 6 χρόνια έγινε το αντιπλημμυρικό έργο για θωράκιση της περιοχής

Ένα έργο που κατασκευάστηκε για την περιβαλλοντική προστασία της ευρύτερης περιοχής και την αναβάθμιση της δασικής και περιαστικής περιοχής ανατολικά της Αμαλιάδας, έχει μετατραπεί σε «ζούγκλα» και σε χαβούζα… Περί του χειμάρρου της Σοχιάς ο λόγος, ένας χείμαρρος που έτσι και «φουσκώσει» κατά τους χειμερινούς μήνες από έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα επικίνδυνος για την περιοχή που εκτείνεται από το Γεράκι μέχρι και την πόλη της Αμαλιάδας.

Μπροστά από την κοίτη του χειμάρρου στο ύψος του χώρου της λαϊκής αγοράς στο Δημοτικό Στάδιο, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική: Μεγάλα δέντρα, συστάδες από καλάμια, σκουπίδια και κάθε λογής άχρηστο υλικό βρίσκονται πεταμένα στον χείμαρρο!

Δίπλα η παιδική χαρά… πρότυπο

Η κοίτη του χειμάρρου, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην σύγχρονη παιδική χαρά του σταδίου, ενός σταδίου που αποτελεί πραγματικό «στολίδι» και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ως προς τις εγκαταστάσεις και τον καλλωπισμό του.

Έξω από το στάδιο, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, με την Σοχιά να καταδεικνύει την αδιαφορία των αρμοδίων, αφού δεν γίνονται όμως αποδεικνύεται καθαρισμοί εντός της κοίτης και υπάρχει ασυδοσία με την ρίψης σκουπιδιών και μπάζων, αλλά και εύφλεκτων υλικών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι ο μεγαλύτερος όγκος των σκουπιδιών που παραμένουν στο χώρο της λαϊκής αγοράς με την λειτουργία της κάθε Σάββατο, καταλήγουν μέσα στην κοίτη, στην παιδική χαρά και στις γύρω περιουσίες.

Το… αντιπλημμυρικό έργο έγινε πριν από 6 χρόνια περίπου, για την θωράκιση από τις πλημμύρες, την διάβρωση και την απώλεια εδαφών, την προστασία των περιουσιών, αλλά και την διαμόρφωση αισθητικών… διαδρομών περιπάτου και άθλησης μέσα από ήπιες παρεμβάσεις.

Το έργο αυτό εκτείνεται από το παλιό δημοτικό σχολείο του Γερακίου και φτάνει μέχρι το Δημοτικό Στάδιο. Υπολείπονται, ωστόσο, παρεμβάσεις «θωράκισης» του Γερακίου, αφού ο χείμαρρος ξεκινά ανατολικά, στο σημείο της Ανάληψης, διέρχεται το χωριό, με συνέπεια η μεγάλη πλειοψηφία των κατοικιών να είναι εκτεθειμένες στην περίπτωση που ο χείμαρρος «φουσκώσει» από τα νερά. Κι όλα αυτά, με την κοίτη στην πόλη, όπου και καταλήγουν όλα, να βρίσκεται σε κακή κατάσταση…


Πηγή