«Όχι» Περιφερειάρχη στο αίτημα Συλλογικοτήτων και Φορέων, για Περιφερειακό Συμβούλιο στη Σάμη, με θέμα τις Εξο […]

Με σχετική επιστολή ( επισυνάπτεται παρακάτω ), ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, απαντά αρνητικά, στο αίτημα Συλλογικοτήτων και Φορέων από όλο το Ιόνιο, για σύγκλιση Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σάμη, με θέμα «τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρει πως, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, γιατί «Α) Το Π.Σ. στον εναπομείναντα χρόνο της θητείας του, μπορεί να συζητήσει, μόνο τρέχοντα απλά ζητήματα, έχει δηλαδή de facto υπηρεσιακό χαρακτήρα. Β)Ο χρόνος δεν επαρκεί, αλλά και η χρονική περίοδος δεν προσφέρεται για να κληθούν και να παραστούν εκπρόσωποι των γειτονικών Περιφερειών της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου».
Καταλήγει δε πως…»Επειδή φρονούμε και εμείς, ότι αφενός πρέπει να λάβει χώρα συνεδρίαση του Π.Σ.Ι.Ν. με παρόμοιο περιεχόμενο και αφετέρου είναι χρήσιμο να διαβιβάσουμε τα περιέχοντα το αίτημα σχετικά έγγραφα στη Νέα Περιφερειακή Αρχή και το Προεδρείο του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου».
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, που ουσιαστικά «πετά τη μπάλα στην εξέδρα», τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι: Αφού ο κ. Γαλιατσάτος, «φρονεί πως πρέπει να λάβει χώρα συνεδρίαση του Π.Σ.Ι.Ν. με παρόμοιο περιεχόμενο και πως είναι χρήσιμο να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις γειτονικές Περιφέρειες», γιατί κάτι τέτοιο δεν έπραξε κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του και ενώ γνώριζε το θέμα και μάλιστα ήταν κάθετα αντίθετος στις εξορύξεις, πριν εκλεγεί Περιφερειάρχης;
Να θυμίσουμε στον κ. Γαλιατσάτο, πως στις 11/7/2014, στην εκδήλωση της Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας με τίτλο, «Υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο: Μύθοι και πραγματικότητα»,δήλωνε τα εξής: » Οι Περιβαλοντικές Μελέτες των Εταιριών για τις εξορύξεις στο Ιόνιο και Πατραϊκό, ήταν και είναι στρατσόχαρτα. Ήταν μελέτες που ήταν σε μια περιοχή με τα προβλήματα σεισμικότητας που είναι γνωστά, να παρουσιάσουν τη προοπτική της εξόρυξης υδρογονανθράκων, χωρίς να αναφέρονται στο πρόβλημα των σεισμών Ήταν μελέτες που δεν είχαν πρόβλεψη για το πληθυσμό και τις επιπτώσεις τις ενδεχόμενες στην υγεία του πληθυσμού. Ήταν μελέτες που δεν είχαν καμία αναφορά στις επιπτώσεις της υφιστάμενης μορφής της οικονομίας. Τι θα συμβεί στον τουρισμό στην αλιεία, στην ιχθυοκαλλιέργεια; Ήταν μελέτες που δεν είχαν αναφορά στην ενδεχόμενη ύπαρξη ατυχήματος, τις συνέπειες, τον τρόπο αντιμετώπισης Ήταν μελέτες που ήταν αντιγραφή που ήταν για την ΑΟΖ της Κύπρου το 2008. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ( 2012 ) προς τιμή του, απέρριψε αυτές τις μελέτες και τις έστειλε πίσω για διόρθωση…..Με αυτή τη λογική προχωρεί σήμερα, όλη η διαδικασία. Με τη λογική, γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια τις τοπικές κοινωνίες τις επιπτώσεις…… «. Για το Περιφερειακό Παρατηρητήριο που θα συγκροτηθεί και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις ανέφερα τότε, «θα το λειτουργεί ασφαλώς η εταιρία που θα κάνει τις εξορύξεις» και αναφέρεται στην Υπουργική απόφαση Μανιάτη, για αυτές.
Συνέχιζε δε λέγοντας πως, «Οι μνημονιακές επιλογές και οι εγχώριοι εκπρόσωποι, επιβάλουν και προωθούν στη πραγματικότητα, το ξεπούλημα του ορυκτού και ενεργειακού πλούτου, έναντι πινακίου φακής».
Ολόκληρο το βίντεο μπορείτε να το παρακολουθήσετε ΕΔΩ.
Αυτά τα ωραία και πιασάρικα έλεγε τότε ο κ. Περιφερειάρχης, στην εκδήλωση της Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας με τίτλο, «Υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο: Μύθοι και πραγματικότητα»
Άραγε τι άλλαξε από τότε μέχρι τη στιγμή που ο κ. Γαλιατσάτος, ανέτρεψε την απόφαση του Π.Σ. του 2012 και γνωμοδότησε θετικά για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο;!!!
Θεωρεί πως το περίφημο «δικό του» Παρατηρητήριο, θα μπορεί να ελέγχει τις διαδικασίες εξόρυξης; θεωρεί πως «ο λύκος άλλαξε προβιά» και θα βάλει πάνω απ’όλα, την υγεία των κατοίκων του Ιονίου, θα σεβαστεί τη βιοποικιλότητα της θάλασσας; την αλιεία, τις ιχθυοκαλλιέργειες; το περιβάλλον γενικότερα; θεωρεί πως το Ιόνιο και ιδιαίτερα η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος, έπαψαν να αναφέρονται στις πιο σεισμογενείς περιοχές της πατρίδας μας; Θεωρεί πως τώρα δεν ξεπουλιέται ο ορυκτός και ενεργειακός πλούτος της χώρας, λόγω μνημονιακών «υποχρεώσεων»;
Σε αυτά και άλλα πολλά θα έπρεπε να απαντήσει ο κ. Γαλιατσάτος και γι’ αυτό δεν συγκάλεσε ποτέ Συμβούλιο των όμορων με τις εξορύξεις Περιφερειών, γι’ αυτό και «πετά τώρα τη μπάλα στην εξέδρα’.
Γιατί καταλαβαίνει ασφαλώς, πως ισχυρισμοί περί «δικού μας», της Περιφέρειας Παρατηρητηρίου, περί αλλαγής περιβαλλοντικών μελετών από τις εταιρίες, όχι απλώς δεν μπορεί να σταθούν ( η παγκόσμια εμπειρία από παρόμοιες δραστηριότητες αυτό δείχνουν ), αλλά όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι απλά φληναφήματα…
Το δε μοίρασμα διάφορων «αγαθών», εκ μέρους των εταιριών, σε σχολεία και δομές υγείας των νησιών μας, με την αρωγή δυστυχώς της Περιφερειακής Αρχής του κ. Γαλιατσάτου, είναι «χάντρες για ιθαγενείς» και μόνο θλίψη προκαλούν, για το κατάντημα μιας Περιφερειακής Αρχής, που θέλει να λέγεται Αριστερή.
Ο Αγώνας ενάντια στις εξορύξεις, συνεχίζεται και πρέπει να γίνει και θα γίνει, αγώνας όλων των κατοίκων του Ιονίου και των όμορων σε αυτές περιοχών!
Είναι ένας αγώνας που χρωστάμε στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται.
Επισυνάπτουμε, την επιστολή του κ. Γαλιατσάτου, προς τις Συλλογικότητες και τους Φορείς.

Τάσος Καβαλλιεράτος.

img 190726140307 001


Πηγή