H oμιλία του Μάκη Φόρτε στην Ορκωμοσία τις 25 Αυγούστου 2019

Ομιλία του Μάκη Φόρτε, Επικεφαλή της Δημοτικής Παράταξης «Για την Επόμενη Μέρα»

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη

Κύριε Βουλευτή

Απερχόμενε Δήμαρχε κ. Παρίση

Εκλεγμένε Δήμαρχε κ. Μιχαλάτε

Αγαπητοί συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και σύμβουλοι κοινοτήτων

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες

Αναμφισβήτητα η σημερινή ορκωμοσία έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτική αξία.

Και αυτό όχι μόνο γιατί ορκίζεται η πρώτη Δημοτική Αρχή του νέου Δήμου Αργοστολίου, αλλά και γιατί η Ελληνική Αυτοδιοίκηση και μαζί και ο δικός μας Δήμος από την 1η Σεπτεμβρίου εισέρχονται σε μια νέα πολιτική περίοδο αλλάζοντας σελίδα στο κεφάλαιο των συνεργασιών.

Γιαυτό και οι κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση της απλής αναλογικής πριν καν εφαρμοστεί αποτελούν πρόκληση για τη δημοκρατική ομαλότητα.

Συνοπτικά η ουσία του νέου που έρχεται περιγράφεται στα λόγια ενός από τους πλέον έγκριτους νομικούς στα αυτοδιοικητικά ζητήματα, έμπειρου στελέχους της αυτοδιοίκησης και πρώην Δημάρχου, του Δημήτρη Κατσούλη.

«Η διαδικασία καθορισμού του περιεχομένου της πολιτικής εντολής ολοκληρώνεται πλέον μέσα στο Συμβούλιο με την αποκλειστική πάντως πρωτοβουλία του άμεσα εκλεγέντος Δημάρχου, ο οποίος επιλέγεται από το εκλογικό σώμα για να είναι αυτός ο πρωταγωνιστής αλλά όχι ο απόλυτος κυρίαρχος.

Γίνεται και «απόλυτος κυρίαρχος», όταν κατορθώσει να σχηματίσει στο Συμβούλιο σταθερή προγραμματική πλειοψηφία.

Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στο παλιό και στο νέο εκλογικό σύστημα».

Αυτά λοιπόν καταθέτει ο Δημήτρης Κατσούλης αγαπητέ εκλεγέντα Δήμαρχε και το βράδυ των εκλογών μετά την εκλογή σας και στις πρώτες σας δηλώσεις θέσατε ευθέως τις ευθύνες και τις προτεραιότητες σας

«Το ζητούμενο είναι πετύχουμε. Και αυτό, το να επιτύχουμε, προϋποθέτει μια ομαδική δουλειά, συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και όρεξη για δουλειά. Εμείς έχουμε λοιπόν και την όρεξη και την ενότητα και την διάθεση για συνεργασία, γιατί θεωρούμε οτι αυτά είναι τα κριτήρια για να μπορέσει να πάει ο δήμος μπροστά».

Όμως….τρεις μήνες (παρά λίγες ημέρες) μετά και μια εβδομάδα πριν το ξεκίνημα της νέας δημοτικής περιόδου, δυστυχώς δεν έχει εκδηλωθεί ούτε κατ’ελάχιστον η «διάθεση για συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις» και αντ’αυτού προκρίνονται άλλα κριτήρια «για να πάει ο δήμος μπροστά».

Το ξεκίνημα του νέου Δήμου σε λίγες ημέρες θα τον βρει με μία δομή την οποία άλλοι αποφάσισαν για εμάς δίχως εμάς – όπως για το προσωπικό και την κατανομή της περιουσίας – και δίχως πάντως την διακηρυγμένη «συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις».

Σε κάθε περίπτωση πάντως ευχόμαστε ως παράταξη και ο καθένας μας ξεχωριστά, στον εκλεγέντα Δήμαρχο του νέου Δήμου Αργοστολίου κ. Μιχαλάτο, τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, τους Προέδρους και Συμβούλους των κοινοτήτων του Δήμου μας, ευδόκιμη θητεία, αντάξια των προσδοκιών και των ευθυνών που δημιουργούνται:

  • από την αποτύπωση της λαϊκής βούλησης στη σύνθεση και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και συνολικά του Δημοτικού μηχανισμού με την απλή αναλογική και τα νέα δεδομένα.
  • από όσα θα παραληφθούν –αρνητικά αλλά και θετικά – από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή του ενιαίου Δήμου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων που τρέχουν και απαιτούν λύση, με την πολύτιμη και δημιουργική συνεργασία του προσωπικού του Δήμου
  • από το επίπεδο της πολιτικής βούλησης που θα επιδειχθεί για αξιόπιστη πολιτικά συνεργασία με τους άλλους δύο Δήμους της Κεφαλονιάς, Ληξουρίου και Σάμης κάτι που μέχρι τώρα και σύμφωνα με τις πληροφορίες όχι μόνο δεν έχει συμβεί αλλά έχει δημιουργήσει και αντιθέσεις μέχρι ενδεχόμενες προσφυγές στις ελεγκτικές αρχές.
  • από την αγαστή συνεργασία με τους 112 εκλεγμένους εκπροσώπους των 34 Κοινοτήτων, για την αποκεντρωμένη ανάπτυξη του Δήμου και την δικιά μας βούληση να μην καταστούν διακοσμητικά στοιχεία για την τοπική ανάπτυξη όπως επιθυμεί η κεντρική εξουσία.
  • από τις προκλήσεις αξιοποίησης των αναπτυξιακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων –τρέχοντα και επερχόμενα, το ΕΣΠΑ 21-27 είναι προ των θυρών αυξημένο κατά 20% – σε συνδυασμό με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών του νέου Δήμου και τέλος
  • από την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, ξεκινώντας με μέτρο αξιοπιστίας το κτίριο που θα επιλεγεί από την πρώτη ημέρα ως Δημαρχείο

Καλή θητεία για όλους προς όφελος των δημοτών και του Δήμου.


Πηγή