Maria Sigma: Με καταγωγή από την Οινόη Πηνείας… και υψηλή ραπτική στο Λονδίνο!

Είναι βραβευμένη σχεδιάστρια υφάσματος – υφαντουργός, που δουλεύει μοναδικά τον αργαλειό, όχι σε κάποια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, αλλά στο ανατολικό Λονδίνο! Το όνομα της Μαρία Σταυροπούλου, γνωστή όμως στην Βρετανία ως Maria Sigma… Στο τόπο καταγωγής της την Οινόη Πηνείας είναι η Μαρία, η εγγονή του επίτιμου προέδρου της κοινότητας κ. Γιώργου Σταυρόπουλου, ο οποίος είναι πολύ υπερήφανος για την κόρη του γιου του, Βασίλη!

Ναι λοιπόν, με ρίζες από την Οινόη, η Maria Sigma δημιουργεί υψηλής ποιότητας χειροποίητα «zero waste» υφάσματα, με πηγή έμπνευσης την ελληνική της κληρονομιά και τα «χρώματα» του βρετανικού τοπίου, στοιχεία που συνδυάζει μοναδικά με την αγάπη της για την αισθητική, την χειροτεχνία και… τα μαθηματικά.

Άποψη της είναι ότι ο αργαλειός, ως πολύπλοκη μηχανή λειτουργεί με μαθηματική σκέψη… οπότε με μεγάλη υπομονή δημιουργεί κυρίως κουβέρτες, ριχτάρια, χαλιά και μαξιλάρια, με πολύ ποιοτικά και φιλικά προς τον άνθρωπο υλικά. Χειροποίητα υφάσματα που γίνονται ανάρπαστα στην Βρετανία.

Η Μαρία Σταυροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, αλλά ζει και εργάζεται εδώ και σχεδόν μία δεκαετία στο Λονδίνο, στην επιχείρηση Maria Sigma | Woven Textiles που είναι το εμπορικό της σήμα και την οποία δημιούργησε το 2015 με έδρα το Λονδίνο.

Το 2010, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, με ειδίκευση στην συντήρηση του υφάσματος στην Αθήνα, και έχοντας αγαπήσει ακόμη περισσότερο τον κόσμο του υφάσματος (χάρη και στη μαθητεία της δίπλα στη Σοφία Τσουρινάκη, όπως τονίζει), μετέπειτα συνέχισε τις σπουδές της στο Chelsea College of Art & Design στο Λονδίνο, από όπου και απέκτησε το 2ο πτυχίο της BA Textile Design. Λίγο μετά –και ενώ είχε αρχίσει να διακρίνεται σε σημαντικούς διαγωνισμούς– Έχει λάβει για δύο φορές το βραβείο Cockpit Arts | ‘Clothworkers’ Foundation Award και υποστήριξη από το The Prince’s Trust Entepreneur Scheme, ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση σχεδιασμού και κατασκευής υφασμάτων. Πρόσφατα έλαβε μέρος στην καινούργια έκθεση ‘Τhe Future Of Craft ‘ μέρος της London Craft Week στο OXO Tower Wharf London.

In the studio weaver of Maria Sigma photographed by Alun Callender

«Η υφαντική είναι ο τρόπος μου να θέτω το καθημερινό χάος σε τάξη και να δημιουργώ κάτι ειλικρινές και όμορφο μέσα από αυτό».
Βασικό μέρος της φιλοσοφίας της είναι ότι η σημαντικότητα της υφαντικής πρέπει να τονιστεί, καθώς είναι συνεχώς παρούσα, αλλά συχνά παραμένει απαρατήρητη. «Τα υφάσματα διαμένουν καθημερινά και κατοικούν σχεδόν σε κάθε γωνιά ενός σπιτιού. Δημιουργούν ένα όριο μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης, μεταξύ του σώματος και του εξωτερικού κόσμου».
Ο καθοριστικός ρόλος που παίζουν τα υφάσματα στη ζωή του ανθρώπου, η δύναμη του χρώματος ή η έλλειψή αυτού, η επίτευξη υψηλής αισθητικής μέσα από την απλότητα και τη χρήση φυσικών και αειφόρων υλικών, αποτελούν πηγή έμπνευσης και κινήτρου για τη δουλειά της και αν μη τι άλλο αυτό διακρίνεται…


Πηγή