Διονύσης Καλαματιανός: Δήλωση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

«ΤΟ ΕΣΧΑΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ» (ΣΩΚΡΑΤΗΣ)

Πρόσφατες πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, εμφανίζουν δυσοίωνο το μέλλον του τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών με έδρα την Αμαλιάδα.

Δύο μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, και ο νομός Ηλείας συνεχίζει να δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Ανησυχήσαμε έντονα όταν μάθαμε τις προθέσεις της κυβέρνησης να επανεξετάσει την υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου. Τώρα μαθαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με το πανεπιστημιακό τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, με αποτέλεσμα η πόλη της Αμαλιάδας να κινδυνεύει να μείνει ξανά χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Με την ψήφιση του ν.4610/19 «Συνέργειες Πανεπιστήμιων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Ηλεία από δύο ΤΕΙ που είχε (Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων με έδρα στον Πύργο και το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων με έδρα στην Αμαλιάδα) απέκτησε τρία πανεπιστημιακά τμήματα. Το ένα από αυτά είναι το τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα και τα άλλα δύο το τμήμα Μουσειολογίας και το τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Πύργο.

Συνεπώς, για ποια υποβάθμιση εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας; Αντιθέτως ήταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που υλοποίησαν το 2013 το ολέθριο σχέδιο «Αθηνά», με το οποίο η Ηλεία ήταν ο μοναδικός νομός στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα που δεν είχε πανεπιστημιακές σχολές και υποβαθμιζόταν με τη λειτουργία μόνο δύο τμημάτων ΤΕΙ.

Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε τη λειτουργία Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για πρώτη φορά στην Ηλεία, σήμερα, επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, αναδεικνύονται στον τύπο πληροφορίες περί προβλημάτων στη λειτουργία του πανεπιστημιακού τμήματος της Αμαλιάδας και απόφασης του πανεπιστημίου Πατρών για την μεταφορά του στο Μεσολόγγι μετά από σύμφωνη γνώμη των καθηγητών. Φυσικά όλα αυτά προκαλούν εύλογες ανησυχίες και για το μέλλον των δύο θεσμοθετημένων πανεπιστημιακών τμημάτων του Πύργου. Το Υπουργείο, άλλωστε, έχει δείξει τέτοιες προθέσεις με την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα.

Έχει γίνει πλέον πλήρως κατανοητό ότι ο νομός Ηλείας συνεχώς εμπαίζεται και διαχωρίζεται από τους κυβερνώντες σαν την ήρα από το στάρι. Το αίσθημα της κατάφωρης αδικίας που μας διακατέχει πλέον είναι έκδηλο. Και θα πρέπει να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι το έσχατο όριο της αδικίας είναι να νομίζεις δίκαιο εκείνο που δεν είναι.

Είναι αδιαπραγμάτευτη θέση μας ότι η Αμαλιάδα δικαιούται το πανεπιστημιακό τμήμα, γεωπονικής-παραγωγικής κατεύθυνσης, το οποίο θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς στο νομό μας, καθότι ο αγροκτηνοτροφικός τομέας καλύπτει μεγάλο τμήμα της δραστηριότητάς του. Όλοι μαζί οι πολίτες της Ηλείας, ενωμένοι, δεν θα επιτρέψουμε την πραγματοποίηση των νοσηρών σχεδίων όλων αυτών που επιθυμούν να μείνει ο τόπος μας χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Πηγή