ΛΑ.ΣΥ. Νότιας Κέρκυρας: «Εκρηκτική η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων».

Αυτοδιοίκηση ΛΑ.ΣΥ. Νότιας Κέρκυρας: «Εκρηκτική η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων».

Ανακοίνωση για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νότιας Κέρκυρας.

Σε αυτή επισημαίνει τις ευθύνες των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών, τις καταγγελίες για μεταφορά σκουπιδιών, κυρίως από επαγγελματίες σε κατοικημένες περιοχές, ή μπροστά από κτήματα, δημιουργώντας μικρές χωματερές και υπογραμμίζει πως «η νέα δημοτική αρχή πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε συνεργασία με το λαό και τους φορείς του, σε ριζική λύση με κοινά αποδεκτές πρακτικές».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: «Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, με ευθύνη κυβερνήσεων και τοπικών αρχών, που μας ταλανίζει πάνω από 10 χρόνια, έχει δημιουργήσει εκτός των άλλων και αντιθέσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Ο καθένας προσπαθεί να «απομακρύνει» τα σκουπίδια από τη δική του γειτονιά, συνήθως σε βάρος της παρακάτω γειτονιάς. Αυτή δεν είναι λύση, είναι μέρος του συνολικού αδιεξόδου στο οποίο οδήγησαν πολιτικές 10ετιών από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο οξύ είναι το πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές, χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι στις υπόλοιπες τα πράγματα είναι καλά.

Όμως, έχουμε καταγγελίες από τη Λευκίμμη, Αργυράδες, Μαραθιά για μεταφορά σκουπιδιών κυρίως από επαγγελματίες σε κατοικημένες περιοχές, ή μπροστά από κτήματα, δημιουργώντας μικρές χωματερές. Για παράδειγμα, ο δρόμος προς το λιμάνι Λευκίμμης, ο δρόμος παράλληλα προς το ποτάμι, κοντά στο σχολείο στα Μελίκια, στη μεγάλη στροφή έξω από το Μαραθιά, κ.α. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει, γιατί δημιουργεί εντάσεις, αντιθέσεις, ακόμα κάποιοι εκδικητικά να βάζουν και φωτιές στα απορρίμματα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί σωστά, γρήγορα, με τη χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση από χρόνια.

Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε συνεργασία με το λαό και τους φορείς του σε ριζική λύση, με κοινά αποδεκτές πρακτικές. Ιδιαίτερα, πρέπει να συνεργαστεί με τους επαγγελματίες στις τουριστικές περιοχές, στις οποίες «παράγονται» μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η λύση βρίσκεται στην επιστημονική και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Απαραίτητη είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων με ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή. Με γωνίες ανακύκλωσης και πράσινα σημεία, αλλά και με παρεμβάσεις που θα ενημερώνουν το λαό. Όλα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται με τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την απόκτηση εξοπλισμού και μέσων χωρίς καμιά συμμετοχή ιδιωτών. Χρειάζεται διεκδίκηση προς τη μεριά της κυβέρνησης για την απαιτούμενη χρηματοδότη και τις προσλήψεις».


Πηγή