Συνάντηση Ανδρέα Νικολακόπουλου – Μάκη Βορίδη: Τι είπε και τι ζήτησε από τον υπουργό ο Ηλείος βουλευτής

Ενημέρωσε τον Βορίδη για βασικά αγροτικά προβλήματα

*ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΩΝ

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ

*ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΕΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΠΕΣΗΜΑΝΕ

Ο ΗΛΕΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την Ηλεία και τον αγροτικό της πληθυσμό έθεσε σε νέα συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, ο βουλευτής του Νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Συνεπής στη δέσμευσή του, ότι τέτοιου είδους θέματα θα βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» του ενδιαφέροντός του για την ανάδειξη και την προώθηση της αντιμετώπισής τους, ο κ. Νικολακόπουλος ενημέρωσε τον κ. Βορίδη και ζήτησε την παρέμβασή του πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τους αγρότες μας.

ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Ειδικότερα ο Ηλείος Βουλευτής αναφέρθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων με χαρακτηριστικά την περίπτωση του υπολοίπου που εκκρεμεί από καταστροφές της περ. χρονιάς. Μίλησε επίσης και για την μεγάλη καθυστέρηση που έχει ήδη σημειωθεί σε σχέση τα χρήματα που ακόμη δεν έχουν καταβληθεί στους αγρότες από τα ΠΣΕΑ για τις ζημιές του 2016…

Στο ίδιο πλαίσιο συζήτησης ο κ. Νικολακόπουλος έκανε ενημέρωση στον Υπουργό για τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή το τελευταίο χρονικό διάστημα από τους διαδοχικούς καύσωνες που έφεραν σε δύσκολη θέση πολλούς καλλιεργητές καθώς περιορίστηκε σημαντικά το προϊόν τους.

ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Παράλληλα, ο ηλείος βουλευτής έθεσε και πάλι τα προβλήματα με το καλαμπόκι και ζήτησε την εντατικοποίηση ελέγχων τόσο για τις εισαγωγές κακού ποιοτικά προϊόντος από τις ανατολικές χώρες όσο και για το ζήτημα «μαύρης αγοράς» που προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήττει την τοπική οικονομία.

Επιπροσθέτως παρέδωσε και σχετικό αναλυτικό υπόμνημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λεχαινών στο οποίο εκτός από τα δύο προαναφερθέντα προβλήματα, τονίζεται η ανάγκη φοροελαφρύνσεων στους παραγωγούς και η μείωση του κόστους της καλλιέργειας μέσω συγκεκριμένων μέτρων.

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

Ένα από τα σημαντικά ακόμη θέματα που έθεσε ο κ. Νικολακόπουλος, μεταφέροντας επί της ουσίας και το αίτημα των παραγωγών φράουλας της Βόρειας Ηλείας ήταν ο εξορθολογισμός της διαδικασίας της υποβολής δήλωσης των εργατών γης. Έτσι, θα διευκολυνθούν οι καλλιεργητές μας ενώ θα μπορεί να ελεγχθεί και ο πληθυσμός των αλλοδαπών εργατών στα φραουλοχώραφα. Αυτό βρήκε απόλυτα σύμφωνο τον κ. Βορίδη ώστε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εργασίας να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες.

Κινήσεις εξ’ άλλου αναμένεται να γίνουν και για το θέμα της δίκαιης κατανομής εκτάσεων των πρώην λιμνών στην Αγουλινίτσα με στόχο την οριστική διευθέτηση που θα ικανοποιεί τους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές.

ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Συζήτηση επίσης έγινε και πάνω στο θέμα της ενίσχυσης των Ομάδων Παραγωγών ώστε αυτές να μπορούν να λειτουργούν με καλύτερο και διαφανή τρόπο.

Με την ευκαιρία αυτή τέθηκε και το ζήτημα των περιουσιακών στοιχείων των Συνεταιρισμών με τον κ. Νικολακόπουλο να ζητά για το χρονικό διάστημα που γίνονται οι χρονοβόροι και εξονυχιστικοί έλεγχοι να μην ταλαιπωρούνται τόσοι πολλοί αγρότες με την δέσμευση δικών τους στοιχείων και περιουσιών και να βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι «εγκλωβισμένοι» επειδή στο παρελθόν υπήρξαν μέλη σε κάποιο Δ.Σ. Συνεταιρισμού ή Αγροτικού Συλλόγου κλπ.

Τέλος, μίλησε και για την ανάγκη επιτάχυνσης απόδοσης της δικαιοσύνης σε υποθέσεις αγροτών που εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφορούν οφειλές ΕΛΓΑ και άλλων φορέων απέναντί τους, οφειλές εμπόρων, μεσαζόντων, ακάλυπτες επιταγές κλπ.


Πηγή