«Έκλεψαν» τις Αντιδημαρχίες από Ερείκουσα και Μαθράκι.

Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας «Έκλεψαν» τις Αντιδημαρχίες από Ερείκουσα και Μαθράκι.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της Δημάρχου κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νησιών Μερόπης Υδραίου, με αφορμή τον μη ορισμό Αντιδημάρχων στο Μαθράκι και στην Ερείκουσα καταστρατηγώντας τον νόμο 3852/2010. Ο νόμος όπως αντικαταστάθηκε στο άρθρο 207 παράγραφος 1 αναφέρει με σαφήνεια ότι: «Στη δημοτική κοινότητα που εκτείνεται στην εδαφική περιφέρεια ενός νησιού, ο δήμαρχος ορίζει αντιδήμαρχο σύμβουλο της πλειοψηφίας, ο οποίος έχει εκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια όπου ανήκει η νησιωτική δημοτική κοινότητα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει στην πλησιέστερη δημοτική ενότητα».

Ο νόμος είναι σαφής και κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί το σκεπτικό που κυριάρχησε, τα κίνητρα και τους λόγους, για να μην οριστούν Αντιδήμαρχοι στα δύο ακριτικά νησιά, δηλαδή στην Ερείκουσα και του Μαθράκι, με βάση την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία της εκλογικής διαδικασίας της 26ης Μαΐου, όπως συνέβη στην περίπτωση των Οθωνών, αλλά να αναλάβει την ευθύνη και την εποπτεία των δύο ακριτικών νησιών η ίδια η Δήμαρχος.

Ο νόμος 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκε αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι «στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος ορίζεται από την πλησιέστερη δημοτική ενότητα», δηλαδή από τις ενότητες Παλαιοκαστριτών και Φαιάκων. Αλλά υπάρχουν εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, τόσο στην Ερείκουσα, όσο και στο Μαθράκι και κανείς από τους κατοίκους των Διαποντίων νησιών δεν μπορεί να κατανοήσει την απόφαση της Δημάρχου, να εξαιρεθούν τα δύο από τα τρία νησιά, αφού στην περίπτωση των Οθωνών, τηρήθηκαν όσα επιτάσσει ο νόμος.

Οι κάτοικοι της Ερείκουσας και του Μαθρακίου νιώθουν ότι αδικήθηκαν κατάφωρα από την απόφαση της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου, σε βαθμό που μιλούν για εκτροπή και καταπάτηση των επιταγών του Συντάγματος περί ισονομίας και ισοπολιτείας. Διερωτώνται δικαίως, γιατί στην περίπτωση των Οθωνών τηρήθηκε ο νόμος και στην περίπτωση της Ερείκουσας και του Μαθρακίου, καταπατήθηκε και καταστρατηγήθηκε ο νόμος.

Τι έχει μεσολαβήσει;

Οι κάτοικοι τόσο της Ερείκουσας, όσο και του Μαθρακίου νιώθουν αδικημένοι από την συγκεκριμένη ενέργεια της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου, γιατί θεωρούν ότι απεμπολείται ένα δικαίωμα το οποίο απέκτησαν με αγώνες. Το 2013 οι Αντιδήμαρχοι των μικρών νησιών με παρέμβαση τους στην τότε ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών κατόρθωσαν να καθιερωθεί και να θεσμοθετηθεί ώστε το κάθε μικρό νησί να έχει δικό του Αντιδήμαρχο, όπερ και εγένετο.

Και τώρα βλέπουν αυτό το δικαίωμα που κατέκτησαν με αγώνες να καταπατείται και να αυτοκαταργείται. Και όπως λένε χαρακτηριστικά «όχι με απόφαση του Αθηνοκεντρικού κράτους, αλλά με απόφαση της ίδιας της Δημάρχου». Γι’ αυτό το λόγο δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν σε όλα τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα κατά της συγκεκριμένης απόφασης, ώστε να καταπέσει και να εφαρμοστεί ο νόμος. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, αυτή η έωλη πολιτικά και νομικά απόφαση έχει ξεσηκώσει τσουνάμι αντιδράσεων που θα κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ρεπορτάζ: Διονύσης Μάμαλος.


Πηγή