Αίγιο: Στα 200 χρόνια της Επανάστασης, με «λάβαρο» τη «Βοστίτσα»

Στο δημαρχείο της Τρίπολης, βρέθηκαν την Παρασκευή, ο Δημ. Καλογερόπουλος, συνοδευόμενος από τη μέλλουσα πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ και δημοτική του Μαρία Τσουκαλά, προκειμένου να συζητήσουν με τον δήμαρχο Καλαμάτας και ομολόγους του από την αρκαδική πρωτεύουσα και την Πύλο, τον πρόεδρο του ΔΣ Καλαβρύτων Θ. Νασιώτη, τον πρ. υπουργό Ανδ. Φούρα, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ν. Ζαχαριά κ.ά, για τις κοινές εκδηλώσεις των 200 χρόνων, μέσω της σύνδεσης των πέντε πόλεων, ενόψει της επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι κ.κ. Καλογερόπουλος και Τσουκαλά εξέφρασαν τη βούλησή τους για την προβολή του ιστορικού ρόλου της Αιγιάλειας, βάσει ενός ειδικού προγράμματος εκδηλώσεων, ώστε και το Αίγιο να βρεθεί (με την υπόλοιπη Πελοπόννησο) στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. «Τέθηκαν οι βάσεις, της αρχής της συνεργασίας, με σκοπό την προσεχή διετία.

Συνυπογράψαμε ένα μνημόνιο αλληλοεκτίμησης και ενιαίας έκφρασης των πόλεων» τόνισε στην «ΠτΔ» ο Δ. Καλογερόπουλος, με την πρόσθετη επισήμανση ότι από πλευράς Αιγιάλειας τέθηκε η σπουδαιότητα της «Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας» ως γεγονός προ της έναρξης της Επανάστασης, που οδήγησε όμως σε αυτή και με ΦΕΚ έχει αναγνωριστεί ως εθνική εορτή στις 26 Ιανουαρίου. Στις άλλες περιοχές αντιστοιχούν άλλα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Παλιγγενεσίας, όπως στα Καλάβρυτα η έναρξη, στην Καλαμάτα η απελευθέρωση, στην Τρίπολη η άλωση και στην Πύλο η ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του Δικτύου Πόλεων, που αναμένεται να επιδιώξει ενεργοποίηση και σχεδιασμό του κορυφαίου εορτασμού, στο πλαίσιο της αναφοράς του κ. Καλογερόπουλου κατά τις πρόσφατες προγραμματικές του δηλώσεις, ότι δηλαδή «στον τόπο που πατάμε σήμερα, πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, γιατί είναι ο τελευταίος της χώρας που έπεσε στους Τούρκους, το 1463 στο Κάστρο του Σαλμενίκου και επειδή στο Αίγιο άναψε η φλόγα της Επανάστασης του 1821».

πηγή: Πελοποννήσος.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    12 Σεπτεμβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία