Αγκάθια το «μαύρο καλαμπόκι» και οι εισαγωγές – Τι δηλώνει στην «Πατρίς» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λεχαινών


Υπόμνημα της ΕΑΣ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη – Η συγκομιδή θα συνεχισθεί και τον Οκτώβριο

Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΑΣ Λεχαινών και αφορούν το καλαμπόκι και ο πρόεδρός της Πάνος Κοτσέτας αποστέλλει υπόμνημα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

«Το «μαύρο καλαμπόκι» δηλαδή η πώληση από τους παραγωγούς προς τους εμπόρους χωρίς παραστατικά και το εισαγόμενο από Βουλγαρία και Ρουμανία είναι τα δύο μείζονα προβλήματα για τους καλαμποκοπαραγωγούς και την ΕΑΣ», όπως δήλωσε στην «Πατρίς» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λεχαινών κ. Παναγιώτης Κοτσέτας.

Η συγκομιδή μέχρι Οκτώβριο

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ξηραντηρίου καλαμποκιού τηςΕΑΣ Λεχαινών με ιδιόκτητα σιλό, χωρητικότητας 20.000 τόνων, συγκεντρώνεται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο μέρος από τις καλλιεργούμενες ποσότητες καλαμποκιού στην περιοχή.

. Η ΕΑΣ εξυπηρετεί αγρότες και κτηνοτρόφους από την Ανδραβίδα μέχρι το Βαρθολομιό, την Κυλλήνη και τη Βάρδα, ενώ έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της ακόμα και στα Καλάβρυτα.Μετά τις απαραίτητες επεξεργασίες, το τελικό προϊόν διατίθεται στην αγορά είτε χύμα, είτε συσκευασμένο. Μέχρι στιγμής στην ΕΑΣ βρίσκονται περίπου 3.000 τόνοι ποσότητα που φυσικά θα αυξηθεί αφού λόγω καιρού η συγκομιδή του καλαμποκιού θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Πέρυσι η ΕΑΣ είχε συγκεντρώσει περίπου 14.000 τόνους.

Το υπόμνημα στον Βορίδη

Ο κ. Κοτσέτας εκτιμά ότι φέτος η τιμή του καλαμποκιού θα βρίσκεται στα 19 λεπτά το κιλό, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το εισαγόμενο προϊόν, που έρχεται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. «Στο υπόμνημα που θα καταθέσουμε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη θα προτείνουμε μεταξύ άλλων να γίνονται οι εισαγωγές καλαμποκιού τέλος Δεκέμβρη αρχές Γενάρη για να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή» δηλώνει πρόεδρος της ΕΑΣ Λεχαινών. «Το εισαγόμενο πωλείται για 17 λεπτά το κιλό, ενώ η Ένωση δίνει στον παραγωγό της 19-20 λεπτά το κιλό. Αυτό είναι εξοργιστικό και εγκληματικό» λέει ο κ. Κοτσέτας. Επίσης στο υπόμνημα υπάρχουν προτάσεις για την πάταξη του φαινομένου του «μαύρου καλαμποκιού»

Έκκληση στους παραγωγούς

Απευθυνόμενος προς τους παραγωγούς που πωλούν χωρίς παραστατικά το καλαμπόκι τους προς τους εμπόρους τονίζει «Ας μη νομίζουν οι φίλοι παραγωγοί που πωλούν χωρίς παραστατικά ότι κερδίζουν αποφεύγοντας την φορολόγηση. Κερδίζουν οι έμποροι και μόνο. Καλώ τους παραγωγούς να εμπιστευτούν την ΕΑΣ Λεχαινών και να διαθέτουν εδώ το προϊόν τους. Περισσότεροι από 200 παραγωγοί εμπιστεύονται το καλαμπόκι τους στην Ένωση η οποία πιστώνεται και αγοράζει το προϊόν σε καλές για αυτούς τιμές», τονίζει ο κ. Κοτσέτας. Πέρυσι, που ήταν μία δύσκολη για το καλαμπόκι, η ΕΑΣ Λεχαινών έδωσε στους παραγωγούς της 20 λεπτά, τιμή που αποτελούσε από τις υψηλότερες τιμές στη χώρα.


Πηγή